Last news in Fakti

8 Октомври, 2018 14:27 3 313 10

Саудитска Арабия прави аналог на Френската Ривиера (ВИДЕО)

  • саудитска арабия-
  • проект-
  • ривиера-
  • строеж

По света

Саудитска Арабия прави аналог на Френската Ривиера (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Саудитска Арабия ще превърне северозападното крайбрежие на Червено море в разкошен туристически курорт, който да се конкурира с Френската Ривиера. Проектът Amaala ще е естествено продължение на Средиземно море и ще е „Ривиерата на Близкия Изток”, уточняват от Държавния инвестиционен фонд (PIF).

Курортът ще включва хотели с общо 2500 стаи, частни къщи, академия за изкуства и яхт клуб. Това е още един проект, с който страната да пренасочи икономиката си от нефтения към туристически сектор.

Проектът Amaala заедно с NEOM и Qiddiya, които са съответно аналози на Силициевата долина и Дисниленд, образуват портфейл от ултрапроекти и ще създадат „туристическа екосистема” с цел поддържане на силна икономика и намаляване на безработицата.

Проектът Amaala, който трябва да бъде готов през 2028 г., ще включва три мини курорта с обща площ над 3800 кв.км. До комплекса ще се стига чрез специално изградено за целта летище.

От PIF обясняват, че това е напълно нова концепция за провеждането на ултраразкошен туризъм, ориентиран към здравословен начин на живот и медитация.

Проектите NEOM, Amaala и Qiddiya са „децата” на принц Мохамед ибн Салман Ал Сауд, който пусна специална програма за реформа – „Визия 2030”, чийто фокус е върху модернизацията на саудитското общество. Наскоро Саудитска Арабия заяви, че за пръв път ще започне да издава визи за лица, които искат да посетят спортни и културни мероприятия. Целта е отваряне на държавата към света и привличане на повече чуждестранни туристи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ники

    8 0 Отговор
    Успех ... , че ще вдигнат лачен комплекс е ясно .. но до там ... У Южна Франция са измислили нудизма и топлеса .... една от причините Cote d'Azure да е толкова популярно ... Но пък с цел привличане на клиенти и инвестиции е готино да се изхвърляш така
  • 2 ГосТ

    6 1 Отговор
    Кой ще им го направи на джеритата е въпросът ? Иначе като знам вкуса на днешната турист (неопределено число) със сигурност ще се кльопа. На целия арабски кич,ще си мислят че са на Ривиерата. Нека правят,да оберат плебса от истинските места. Те и ски писти в моловете почнаха да праат,така че Каролкьо кво риве за Банско,да ходи да се хързаля в Дубай и СА.
  • 3 Пост

    5 0 Отговор
    Късмет да е като френската ревиера.. може и да направят някво подобие но до там
  • 4 раи1

    13 0 Отговор
    Само че на Френската Ривиера температурите лятото рядко надвишават 30°.А в суадитска арабия се въртят около 50°.

    Коментиран от #6

  • 5 гост

    10 0 Отговор
    Добре, но всичко е изкуствено. Вижте с техните строежи палмата, света как всичко изглежда добре на проект и обещания, богаташите си ги купуват и после се оказва, че има много слабо заселване на имотите понеже си имат недостатъци, които не прилягат на имоти от този клас. Например изкуствените островни формации смърдят на застояла вода, заблатяват се и не са приятни. Всичко на арабите е изкуствено, не виждам никакъв смисъл в това да посещаваш страна, която е изкуствена и извън инфраструктурата има само пясък и пустош, няма реки, няма зеленина, няма скали и планини. Нищо. Ако си архитект, да, да разгледаш сградите и решенията, но инак е безумие на фона на прекрасните натурални кътчета на нашия континент.
  • 6 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "раи1":

    Ами именно , тъкмо няма да се засичат по време !!! Ако не знаеш и сега Дубай и ОАЕ не са в пик сезон юли и август , а до юни и след септември !! А в Тайланд най-хубавото време даже е след началото на декември , просто някои хора ходят на море не по 4-5 дена , а по 4-5 ПЪТИ в годината и обикновено искат да го правят на различни места и по различно време !!!
  • 7 Перър

    4 0 Отговор
    Да но дори и да е по хубав Франция е друго а и исляма...
  • 8 Ривиерата

    2 0 Отговор
    Комплексът ще се напълни с чужденци от цял свят за нуди и топлес. И всичко ще е "Затворено". Ето: "До комплекса ще се стига чрез специално изградено за целта летище" Ще има и от местното население, но само подбрани и без да им личи. В кое хилядолетие мюсюлманите ще се "отворят"?
  • 9 Реалист

    4 0 Отговор
    Грешка в статията - северозападното крайбрежие на Саудитска Арабия (защото е полуостров) а не на Червено море. Ако е на Червено море тогава трябва да е ИЗТОЧНОТО КРАЙБРЕЖИЕ НА ЧЕРВЕНО МОРЕ. Госпожо, колко имахте по география в училище? Даже и в субтитрите ви е написано правилното - само го преведете ПРАВИЛНО.
  • 10 песък и само песък

    0 0 Отговор
    Както се казва: "Изхвърлят се като чи*ия на мокър песЪк"