Last news in Fakti

10 Октомври, 2018 06:21 3 422 6

Колко джамии има в Германия? Никой не знае.

  • джамия-
  • германия-
  • брой

Въпрос

Колко джамии има в Германия? Никой не знае. - 1
Снимка: Shutterstock

Това звучи доста необичайно за страна като Германия, която иначе толкова много обича реда и статистиките: никой не знае колко точно са джамиите и мюсюлманските молитвени домове на територията на страната.

Колко джамии има в Германия? А колко точно са мюсюлманските сдружения и молитвени домове? Никой в Германия не може да отговори на този въпрос, има само предположения, а причината е от юридическо естество: "Германската конституция не изисква задължителна регистрация на религиозните общности. Това ще рече, че ако дадена религиозна общност или религиозен съюз не представлява правен субект, тя си остава нерегистрирана", пояснява ислямоведът Михаел Блуме. Поради същата причина никой в Германия няма представа колко точно са, да речем, будистките храмове на територията на страната.

По принцип джамиите в Германия се регистрират по Закона за сдруженията с нестопанска цел, като имат право сами да определят дали да се присъединят към някое по-голямо сдружение (като турско-ислямския съюз "Дитиб") или да бъдат напълно самостоятелни.

"Около 2 500"

И все пак съществуват поне приблизителни данни за броя на джамиите в Германия. В началото на октомври Централният съвет на мюсюлманите в Германия съобщи, че в страната има около 2 500 джамии. Много от тях са по-скоро молитвени домове, които се намират в задните дворове на обикновени жилищни сгради, а около 900 са разпознаваеми като джамии.

Подобни числа споменава и Експертният отдел на германския Бундестаг, който предполага, че в Германия има между 2 600 и 2 700 мюсюлмански молитвени домове, като само малка част от тях представляват джамии в класическия смисъл на думата. Само представителни сгради като новопостроената в Кьолн джамия се отличават с неоосманска до постмодерна архитектура, докато „джамиите от задните дворове" си съществуват напълно анонимно в жилищни квартали, индустриални зони или преустроени фабрични сгради.

По-точни са информациите за броя на мюсюлманите в Германия. По данни на Бундестага, в страната живеят между 4,4 и 4,7 милиона мюсюлмани.

"Големият проблем"

Интересен въпрос е защо малкото представителни джамии в Германия в повечето случаи се финансират от чужбина - например от Саудитска Арабия или пък от турския съюз "Дитиб", който обединява над 960 формално самостоятелни мюсюлмански сдружения.

"Големият проблем на ислямските общности е, че не разполагат с достатъчно пари, тъй като само малка част от мюсюлманите са активни членове на джамийските общности", казва ислямоведът Михаел Блуме и добавя: "Строежът на някоя малка джамия може да се реализира и чрез дарения, но кой да плаща за имамите или за работата с младежите? Тъкмо това обяснява доминиращата роля на турската държава - тя плаща на имамите", пояснява германският ислямовед.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ААА

    26 6 Отговор
    Мисля, че по правилният въпрос е - А колко са всъщност мюсюлманите в Германия ? И отговора - Никой не знае. След разгрома на фашистка Германия , тази нация остана практически без мъжко население. Милиони турски гастарбайтери (говори се за 20 000 000 ) заеха местата по строителните площадки , и леглата на немските жени, създавайки поколения , след поколения. Голяма част от тези хора , са възприели европейският ценностен модел , и воят на ходжата като отживелица. Същността и сърцевината в казуса - колко от тях , денем носят фалшива усмивка , карат Поршето и ти подават ръка , а нощем сънуват ордите на "Сюлейман" и крепостните стени на Виена. Колко , и до колко биха се радикализирали. Колко от " новата порция" дошли в Германия ще въздействат и на останалите и как? Един атентат в сърцето на Европа , накара мюсюлманските квартали в същият този град да излязат по улиците да пеят , стрелят във въздуха , славят Алаха , и с което да покажат , че грам не са се култивирали, и променили от времето на Сюлейман -Великолепни. Срещу тях добрата стара благородна Европа , заровила си главата в пясъка , и стърчащи навън задни части. Ако бях на мястото на някой началник от местните служби за сигурност - щях да си загубя съня.
  • 2 Ььььььь

    16 1 Отговор
    Незнам колко са джамиите-ама в Касел в нашият район вече има три нови...Да не говорим колко са малките и незнайни джамии в апартаментите на мюсолманите...
  • 3 АзГ

    8 0 Отговор
    Германистанска арабска джамахирия на Меркел и DW са нейните пророци !
  • 4 Иван

    7 0 Отговор
    А у нас колко са?
  • 5 Перър

    7 0 Отговор
    Той новия Хитлер ще се появи скоро.
  • 6 Антонн

    2 0 Отговор
    Един ремонт на Аушвиц