16 Октомври, 2018 11:33 10 238 11

Най-големият град през 2030 г.

  • класация-
  • свят-
  • население-
  • прогноза

Рекорди

Най-големият град през 2030 г. - 1
Снимка: Shutterstock

През 2030 г. Джакарта ще изпревари Токио и ще стане най-големият град в света. Населението на индонезийската столица ще се увеличи до 35.6 млн. души. За периода 2017-2030 г. населението на Джакарта ще нарасне с 4.1 млн. души, а това на Токио – с 2 млн. души като достигне 35.3 млн. души, сочат прогнозите на Еurоmоnіtоr Іntеrnаtіоnаl.

На трето място ще остане Карачи с население от 32.3 млн. души. В ТОП 5 влизат още Манила и Кайро, съответно с население от 30.4 млн. души и 29.8 млн. души.

Бъдещите мегаполиси, които ще бъдат населявани от над 10 млн. души ще са шест: Чиĸaгo, Бoгoтa, Чeнaй, Бaгдaд, Лyaндa в Aнгoлa и Дap ec-Caлaaм в Taнзaния.

До 2030 г. 9% от населението на планетата ще живее в 39 мегаграда. Тепърва ще станем свидетели на урбанизацията в Африка, а в близките две десетилетия най-голям град в региона ще стане Кайро с население от 29.8 млн. души.

Окаса ще е най-стария мегаполис в света. Притеснителното за него е, че 31% от населението на града към 2030 г. ще бъде на възраст над 65 години.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Развъждащи се двукраки бозайници

    51 1 Отговор
    Какъв неземен Ад! Който иска да живее в подобна помия, трябва да бъде освидетелстван.
  • 2 РАСО

    31 1 Отговор
    ...а Пекин колко е сега?Март месец бях на обучение там, местните твърдяха че в града има 40 млн. души постоянно пребиваващи и още 10 млн. които са временно пребиваващи.....склонен съм да им вярвам....
  • 3 Аребе

    26 6 Отговор
    Лошото е, че това е бъдещето на Земята....разгледайте снимки в гугъл мегаболисите са бетонирани огромни, безкрайни площи от земята....и за да се издържа цялто това нещо в пъти повече територия бива унищожавана.... трябва да има поне 75% редукция на населението....

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Рашка с чашка

    19 15 Отговор

    До коментар #3 от "Аребе":

    Съгласен съм, започни със себе си.
  • 5 Гугълчо

    22 10 Отговор

    До коментар #3 от "Аребе":

    А защо хората, които втъпляват че народа е много не се качи на БДЖ и да поразгледа колко места има без население, каква чудесна природа има ... а сега си представете ако отидете в голяма държава ... колко безкрайни територии има без население. Така че тези дето викат че света е преселен явно не са излизали от големите градове и все им е тясно :)
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 гост

    23 0 Отговор
    странно, нито един Китайски град? Да не би да сте преписали само половината статия?
  • 8 Бай Дончо

    19 0 Отговор
    Кайро -29.8 млн. души население?!?
    Роден съм 1968 г. Като ученик в шести или седми клас учихме, че Египет е най-населената страна в Африка. Тогава беше 36 млн.души. Спомням си отлично. Географията ми беше любимия предмет. Сега Египет е над 100 млн., а столицата скоро ще стане колкото беше населението на цялата страна в детството ми. Тия се множат като хлебарки в панелен апартамент. Малко тъжно ми става за бялата ни раса.
  • 9 Радо

    3 0 Отговор
    Мексико сити защо не се споменава изобщо? - навремето, като ученик, беше най-големият град в света, към 15-16 милиона беше по спомени.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.