Last news in Fakti

23 Октомври, 2018 20:56 5 374 10

Откриха уникално съоръжение (СНИМКИ)

  • мост-
  • инфраструктура-
  • китай-
  • хонг конг-
  • макао

Инфраструктура

Откриха уникално съоръжение (СНИМКИ) - 1
Снимки: АР/БТА

Откриха най-дългия мост в света. Дължината му е 55 км и свързва китайския град Джухай с Хонг Конг и Макао. Разстоянието за предвижване от Джухай до Хонг Конг се намалява от 3 часа на 30 минути. Плановете са към 2030 г. по моста да преминават над 29 000 транспортни средства и над 120 000 души на ден. Очаква се новото съоръжение да спомогне за икономическата интеграция и развитие на трите населени пункта, както и за развитието на туризма на Хонг Конг и Макао.

Предвижда се също така да бъдат пуснати и денонощни автобуси, които ще свързват трите града.

Конструкцията на моста

Мостът се състои от няколко надводни части с обща дължина 22.9 км. Подводният тунел е дълъг 6.7 км. Има и няколко изкуствени острови, както и специален граничен пункт между континентален Китай, Хонг Конг и Макао. Тежестта на моста е 400 000 тона. Гаранцията на съоръжението е 120 години. Конструкцията му е направена така, че да издържа на урагани със скорост на вятъра 300 км/ч, както и на земетресения с магнитуд 8 по скаралата на Рихтер.

История на строителството

Идеята за съединяването на Хонг Конг с Джухай датира от края на 80-те години на миналия век. През 2003-а китайското правителство нарежда да се пристъпи към изработването на предварителни разчети и разработване на проекта. Към него са привлечени стотици научноизследователски организации.

Хонг Конг и Макао са специални административни райони, които стават част от Китай, съответно през 1997 и 1999 гг. на принципа „една държава – две системи”. Всяко от трите правителства се съгласява да бъде построен моста от своя страна, но дълго време не успяват да стигнат до консенсус относно финансирането на основната част от съоръжението.

Строителните работи започват през декември 2009 г. и по предварителни планове трябва да приключи през 2016-а. Откриването се отлагаше заради корупционни скандали, преразглеждане на бюджета, аварии, нещастни случаи и неблагоприятни метеорологични условия.

Освен това проектът търпи и критиките на еколози, най-вече заради намаляването на популацията на китайските бели делфини – символът на Хонг Конг.

Откриха уникално съоръжение (СНИМКИ)

Откриха уникално съоръжение (СНИМКИ)

Откриха уникално съоръжение (СНИМКИ)

Откриха уникално съоръжение (СНИМКИ)

Откриха уникално съоръжение (СНИМКИ)

Откриха уникално съоръжение (СНИМКИ)

Откриха уникално съоръжение (СНИМКИ)

Откриха уникално съоръжение (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    44 1 Отговор
    За 10 години 55 км. мост? Това не може да бъде! Тук за 10 години не могат да ремонтират 6 тунела и 20 км. магистрала, за "Хемус" става дума.

    Коментиран от #2

  • 2 Киро

    6 21 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Ми те китайците са милярда и половина бе брат ми.Ти смяташ ли.

    Коментиран от #6

  • 3 Торинеца

    15 0 Отговор
    Смятайте щом почва да се строи в морето на сушата вече няма място. В бъдеще ще се строят и градове в океаните.
  • 4 Onq s konq

    17 0 Отговор
    Като могат, ще строят! ние като нищо не можем, ще седим и ще гледаме , може и цъкаме с език какви неща правят хората
  • 5 Боко Тиквата

    39 1 Отговор
    Това не може да се сравнява с проекта на Кресненското дефиле. Нашият е нещо невиждано, нечувано и съм сигурен, че сще струва два пшъти по-скъпо...
  • 6 Гост

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "Киро":

    По - скоро съм ти тате, а не брат. Зле съм с математиката :)

    Коментиран от #7

  • 7 Да да

    3 7 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Да ти сметна аз - ние сме 7,5 мил., те 1,5милиарда! Ако за 10 год. ние сме посроили 200 км. магистрала, Китай трябва да отговори с 40 000 км.! На мост 20 км. в Китай, за нас е нужен мост от 100 метра! Това не е точно, защото има отношение и територията, но надявам се че доби представа. За по-изостаналите населението на Китай е 200 пъти повече от нас!

    Коментиран от #8

  • 8 гост

    11 1 Отговор

    До коментар #7 от "Да да":

    Все ще се намери някой инДжинер математик да се изцепи неподготвен. Хората строят, развиват се, а ние още пълним дупки, и то некачествено. Къде е Китай, къде е България? Ама Ганя му дай да завижда, да плюе и да си бърка в носа за да си яде сополите
  • 9 Тодор Колев

    2 0 Отговор
    Как ще ги стигнем китайците? Че и затминем, кога? Уважаеми дами и господа, направо се чудя как е възможно това? Да ми откраднат чистачките, от моята скромна кола, как да я карам нататък в тази гъста мъгла? А гледах напрад, надалече, се бях амбицирал дори да ги настигнах китайците, о, майче ще вали! Тоз дето взе ми ги Господи, бял ден да не види, че как, освен ако случайно пък взел ги е да си ги сложи отзад.
  • 10 ефя

    5 0 Отговор
    Смотания комунизъм гледай какви неща прави. Ние сме къде-къде по напред вече слагаме стериопор на панелките 2-3 млрд. на година