31 Октомври, 2018 09:11 19 036 52

Накъде върви пазарът на имоти в София и Пловдив

  • жилища-
  • софия-
  • цени-
  • сделки-
  • прогноза-
  • пловдив-
  • явлена

Прогноза

Накъде върви пазарът на имоти в София и Пловдив - 1
Снимка: М. Богданова ©

Пазарът на недвижими имоти навлиза в етап на балансираност между търсене и предлагане и забавяне ръста на средните цени на жилищна площ. Това са изводите, които могат да бъдат направени на база данните от третото тримесечие на текущата година.

Какво се случва на два от най-динамичните пазари – София и Пловдив? В столицата се наблюдава тенденция към намаляване на ръста, както на цените, така и на сделките и ипотеките. Очевидно пазарът навлиза в нов етап на балансираност между предлагане и търсене. „Динамиката в цените на жилищата през периода, дава своето отражение върху другите два показателя. От една страна, поведението на купувачите се променя в посока на отлагане на покупка с цел подобряване на комплексните характеристики на търсенето жилище и възможности за преговори. От друга страна, това забавяне рефлектира върху ползването на привлечени средства от търговските банки. Комплексно и трите индикатора са взаимосвързани и ще очертават активността на столичния пазар, в частност на пазара на жилища, до края на годината, като очакваме динамиката на средните цени на жилищна площ да продължи данамалява. Това от своя страна води до удължаване на средния срок за покупка и ако тенденцията продължи, ще доведе до удължаване на срока за продажба на имотите”, коментира финансовият анализатор на агенция „Явлена” Младен Митов.

С приближаването на 2019 г., когато Пловдив ще бъде европейска столица на култура, пазарът там продължава нарастващата си тенденция на атрактивност. Мощният фактор, който в дългосрочен план ще движи пазара обаче остават чуждестранните инвестиции и изграждането на нови производствени мощности в индустриалните паркове около града.

„Това е един от малкото преобразени пазари след кризата. Причина естествено е много добрата икономическа среда. Наблюдаваме и две отрицателни стойности за периода: 2015 г. – спад в средната цена на жилищна площ, и 2017 г. – спад в реализираните сделки спрямо предходното деветмесечие”, отбелязва Митов.

С високи показатели през целия период е динамиката при сделките с ипотеки, което е съотносимо към добре работещата икономика в града. „Очевидно пазарът в региона търси своята балансираност, като до края на настоящата година, според нас, динамиката на индикаторите ще се запази, но при по-ниски стойности”, прогнозира анализаторът.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 брок

    94 10 Отговор
    Дрън, дрън. Предлагането е много по-голямо от търсенето.Обявите "продава" имат стабилен ръст!
  • 2 552

    76 4 Отговор
    имам строителна фирми4ка и онзи ден отивам за оглед за ремонт на новопостроен апартамент в Пловдив. Апартамента бе в 6 етажна сграда долепена до стара сграда. До нея строяха долепени още две.
    До тези четири сгради се стигаше по тясен път отзад. Парко места имаше 10-12 общо и те бяха зад стария блок . Абе как си мислят тези Инвеститори тази работа. Ела дай тук едни бързи 60000 евро.

    Коментиран от #28

  • 3 Гост

    43 29 Отговор
    Нагоре върви, догодина 2к евро квадрата.
    Купувайте, че ще свършат съвсем скоро !
  • 4 Несправедливост и дискриминация

    87 19 Отговор
    София е пълна с незаети жилища, вкл. нови, които стоят празни. В същото време български семейства с 5 души, вкл. 2 деца, пенсионер и онкоболна майка живеят на 48 кв. метра, без въздух, във влага. Това го няма по цивилизования свят. Парите, които се правят от жилища в София, комисионните, които вземат брокерите при този надут пазар са кървави пари, пропити със сълзи. Кой може да си позволи тези цени на квадрат при тези доходи?

    Коментиран от #6

  • 5 Майстора

    15 19 Отговор
    Тия имоти вървът като топъл леб!

    Коментиран от #52

  • 6 ново робство

    51 5 Отговор

    До коментар #4 от "Несправедливост и дискриминация":

    Това е идеята, да се нажебиш с кредити и масата от българите да се приравни със Запада, където преобладаващ процент от имотите не са частна, а банкова собственост. Банково заробване, което в България се прехвърля и на поколенията напред.
  • 7 дг нймнш

    42 2 Отговор
    В Стара Загора 60 процента от новото строителство е не заето .
  • 8 Да им приседне

    49 36 Отговор
    На всеки, който продава жилище над нормалните 500-700 евро кв. м. в София да му приседне дано, бял ден да не види, да не се зарадва на парите, които е взел. Кръвопийци!

    Коментиран от #9

  • 9 Ончо

    37 34 Отговор

    До коментар #8 от "Да им приседне":

    Ай стига злоба бе, като си некадърен да изкарваш пари не кълни другите, че Господ така ще те удари, че всичко ще ти се върне в твоя двор! Кво си се разкълнял като някоя вещица? Кой квото иска да си прави с парите! Едни купуват жилища, други ходят по круизи, трете изнасят пари с чували на Сейшелите

    Коментиран от #13

  • 10 Димитър

    30 6 Отговор
    До колкото знам източноевропейците са на първо място в света по собственост.И даже не един ами по три апартамента имат повечето семейства в това число са и българите и румънците

    Коментиран от #14

  • 11 123

    40 5 Отговор
    А парите да не се изкарват с труд или с акъл? Защото познавам баща на три деца, инвалид по рождение, който работи на две места и пак едва свърза двата края.
    Никой нямаше да кълне ако парите на хората не бяха ограбени, ако имаше нормални доходи, с които да си плащаш ипотеката и да си купуваш храна и гориво. Ама едни грабят, колят, бесят и после, о, богати сме щото сме много умни, а вие сте прости и мързеливи и затова нямате! Защо българина нито е прост, нито е мързелив, като отиде на Запад?
  • 12 456

    17 3 Отговор
    Англичаните що са юрнаха да купуват евтини селски къщи с по пет дкр дворове Ще сей краставици и ще копа с мотиката
  • 13 Иванов

    33 3 Отговор

    До коментар #9 от "Ончо":

    И как вади пари една майка на дете с увреждания? Или една онкоболна с две деца? "Ваденето" на пари не е само въпрос на желание, разум и труд, а и на обстоятелства, демек късмет бай Ончо.
    И затова цивилизованото общество се грижи за тези, които имат по-малко късмет, т.е. да речем осигурява им достъп до жилища на разумни, а не надути цени. Вместо да им продава панел от 1982 г. на цената на апартамент на 10 км. от центъра на Берлин, само защото може.
  • 14 Умен

    19 11 Отговор

    До коментар #10 от "Димитър":

    Аз пък доколкото знам на запдноевропейците им е по-изгодно под наем, защото наемът не е равен на месечната вноска по ипотеката, няма опасност собственикът да реши ей така след 4-5 години да го продаде жилището. А тези които са собственици на апартаменти там не са собственици на коптори(а.к.а панелка, кирпичена къща с гредоред) в замиращ социално, икономически и културно град/село, както е тук.

    Коментиран от #25, #26

  • 15 Грую

    36 6 Отговор
    Купувайте скъпи имоти и като дигнат данъците по поръчка на Бо'ко, плащайте на общините големите местни данъци, пълнете им хазната и тичайте да бачкате за увеличените минимални заплати за да можете все пак да ги плащате тези пари и най-накрая на гробът Ви ще пише: "Тук почива мъченик, купил си безумно скъп имот и пълнил общинската хазна с местни данъци цели .... колко си години"!
  • 16 Кмет

    19 7 Отговор
    Скоро Бг имигрантите ще свикнат с подредена Европа и при тези цени изравнени с Европейските ще спрат да купуват в Бг.
    Тенденцията е 30% от населението да живеев София там цените ще се вдигат ,но в провинцията ще има цели къщи на цена равна на кв.м в София

    Коментиран от #22

  • 17 Янко

    20 5 Отговор
    Колко и да се тюхкате това е положението ,и то в капиталистически свят !90те години имах роднина който замина за Хамерика на гурбет ..е още не си е купил жилище въпреки че работи за 30$ на час

    Коментиран от #19

  • 18 nqma kupuva4i

    37 6 Отговор
    не купувайте над 800 еур / м2 в център/ широк център / южни райони.
    и над 700 еур/м2 крайните гета. Нека си ги предлагат на измислините си цени - са като ги подпукат с високите данъци да се опрааат хаха
  • 19 Иванов

    28 7 Отговор

    До коментар #17 от "Янко":

    Янко, изказа се супер неподготвен. В САЩ жилищата са по-евтини дори ако получаваш българска заплата, да не говорим спрямо техния стандарт. Сам човек, който взема 25 долара на час, спокойно може да изплаща апартамент, че и къща и ще я изплати не за 20, а за 30 години. Естествено всичко зависи от разположението. Но като цяло, дори и сега, жилищата са много по-достъпни в САЩ, при тяхната инфраструктура, пътища и т.н.
    То това е неприятното, че Ганю престъпник продава грохналия панел на по-висока цена отколкото е американска къща с китна градина на 30 мили от Вашингтон по супер магистрала.
  • 20 Столичанин

    35 3 Отговор
    А защо всички трябва да са в София? Задължително ли е?
    Селцата и малките градчета загиват,а столицата е пълна с лица,които видимо не са за нея...

    Коментиран от #21

  • 21 Иванов

    36 1 Отговор

    До коментар #20 от "Столичанин":

    Никой не иска да живее в големия град, в случая София, но там е работата.
    Аз с удоволствие бих живял извън София, качеството на живот е безкрайно по-високо.

    Коментиран от #24

  • 22 Реалист

    18 0 Отговор

    До коментар #16 от "Кмет":

    Не само София, Пловдив, Бургас, Варна те тва ще е България
  • 23 Марко

    23 3 Отговор
    Балансираност на пазара т.е. балона всеки момент Ще се спука
  • 24 Зорлем

    9 1 Отговор

    До коментар #21 от "Иванов":

    Да не би да са свършили селата и малките градове около София, т.е. типичните "предградия"?

    Коментиран от #27

  • 25 Глупав

    4 8 Отговор

    До коментар #14 от "Умен":

    Ипотечната ми вноска на жилището ми в чужбина е 3 ПЪТИ по-ниска от наема, който плащах преди, умнико.

    Коментиран от #36

  • 26 Гост

    5 5 Отговор

    До коментар #14 от "Умен":

    Как така реши, че на запад къщите им не били коптори?! Да си ходил някъде? Или просто си лаеш от двора на село.

    Коментиран от #37

  • 27 smeh

    16 3 Отговор

    До коментар #24 от "Зорлем":

    Като немаш инфраструктура, магазини, училища, дори лекар около тебе, бързо ще се сетиш, че и това не е добър вариант. Преди години се бях нанесъл временно в на приятел вилата на 40км от София, чист въздух, рекичка, зелено...а бе рай. Обаче, както и да го гледаш половин час път имах само докато стигна до околовръстното. Отделно ставаш супер зависим от колата, та в повечето случаи една не стига, особено ако сте семейни. Вечерно време какво да ти кажа - един аспирин няма откъде да купиш, ако ти се наложи нещо друго недай си боже, направо е страшно. Та въпреки, че съм голям привърженик на "сървайвъра", не е толкова колоритен живота на село, както го хората си го представят. То и на сънародниците от селата, които се спуснаха в София сигурно другояче са им разправяли по вечеринките, що е то живот у столицата, ама като дойдат и ги удари реалността се хващат за главата.

    Коментиран от #41, #45

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ГОСТ

    13 1 Отговор
    Купуват на зелено и след като се настанят се озъбват като си видят новите съседи дошли от Факултето :)
  • 30 Изстрадал поданик на ЕС

    19 1 Отговор
    Накъдето и да върви пазара, всички храните джобчетата на брокерите, защото не сте умни да отидете с продавача/купувача в адвокатска кантора и да се договорите за хонорар, а не на % за брокерчетата. Тея ги събират от кол и въже и ги обучават да манипулират и заблуждават хората, за да си цоцнат %та от двамата, а хората не са в час, че за 2000лв. всяка адвокатска кантора би извършила същата услуга...

    Коментиран от #33

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Na fronta,bugariiii

    13 1 Отговор
    Ако има нормални цени на жилищата,ще има доста повече купувачи.При нормални кредити ,.разбира се.И така ще върви и икономиката,така е в Германия-ниски цени в магазините,добри лизингови условия,нисколихвени кредити и висока покупателна способност на населението.
  • 33 fair

    2 20 Отговор

    До коментар #30 от "Изстрадал поданик на ЕС":

    Изстрадал поданико, не допускаш ли че степента на изстрадалост ти е по малка в сравнение с начина на изкривеното мислене. Ами за да се отиде с подходящия продавач на имот при един адвокат, за да ви уреди сделката - това е следствие на не много лесна процедура. Та тая процедура или този процес се осъществява с активното участие на не особено обичан от вас брокер на имоти, който все пак полага усилия за да ви запознае с продавача на правилния за вас имот. Защото ако имота не е подходящия, то в никакъв случай няма как да се породи желание за среща насаме с продавача. Е ми в тоя ред, усилието на всеки е редно да бъде оценено и възнаградено. И да вероятно познахте от първия път - брокер на имоти съм.

    Коментиран от #34, #38

  • 34 Антъни Иванов

    12 3 Отговор

    До коментар #33 от "fair":

    Трябваще да кажеш нещо за Исус и любовта към ближния, така щеше да намацаш очите на една камара ВЕРВАЩИ, които искат да ти дадат пари, защото си пратен от съдбата да им вземеш ПРОЦЕНТА, вместо да си платят за СЪЩОТО на адвокати, които учат 10 години, а не ги обучават за 3 месеца да лъжат и лукавят със заучени фрази, че видиш ли БОКЕРА е по-добре от адвоката ))) Ей, виж сега - аз съм ЗА, да ги бръснете калпаците, които бъкел не схаващат, че парите са си техни и щом искат да ги дават на хитреци и циркаджии - тяхна си работа! Интернет направи света МАЛЪК - пускаш обява - намират се купувачи - отиваш в адвокатска кантора - договаряте се - осъществявате сделката!!!! Къде да дяна брокера с неговият паразитен хонорар в ПРОЦЕНТИ????????? Университет за брокери има ли? - Не бе, за един приятел питам... Оня има гараж и иска да го направи брокерска фирма, щото разбрал, че от всеки ставало брокер, щом си КАЖЕ СТИХОТВОРЕНИЕТО ррррр
  • 35 Ставрю

    9 1 Отговор
    За същите пари на един двистаен апартамент приличащ на европеиска килия на следдсвието. Си купих не лиша къща и пари ми останаха. Да си живеят в кутииките. Купуваш апартамент а в деиствителност само въздуха е твой. Пази боже земетресение сградата пада и как ще си идеш на твоя въздух. Хахаха
  • 36 Умен

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "Глупав":

    Щом не си посочил локацията и е такава разликата значи си живял под наем в центъра на голям град а сега си в някво село покрай по-малък град или от голям да кажем 3 стаен апартамент си купил боксониера. А може и да са и двете. Кое е?

    Коментиран от #40

  • 37 Умен

    6 0 Отговор

    До коментар #26 от "Гост":

    Представи си, ходил съм! А ти ходил ли си? Да не си ходил на гости на глупавия, който твърди, че си купил жилище с месечна вноска 3 (ТРИ) пъти по-ниска от наема, на който е бил.
  • 38 Умен

    11 1 Отговор

    До коментар #33 от "fair":

    Броко с какво се различава работата ти от продажбата на имот струващ 10 хил. и имот струващ 100 хил., че разликата в заплащането ти да е 10 пъти?
  • 39 Умен

    10 1 Отговор
    По статията. Пазарът върви към пукане на балона. Вчера казаха по Нова, че имало бум на необслужваните кредити, а още дори не са вдигнали лихвите, както ще стане до 2020 по данни на ЕЦБ.

    Коментиран от #42, #51

  • 40 glupav

    1 1 Отговор

    До коментар #36 от "Умен":

    Подобен имот като този, който бях наел и в същия град. 35% депозит и 1.7% лихва за първоначалния период(2 години).(да, квартала е по-отдалечен от центъра, но с много добри транспортни връзки и училища, почти без чужденци). Ако всичко е ок юни месец може би ще го изплатя.

    Коментиран от #47

  • 41 Зорлем

    2 2 Отговор

    До коментар #27 от "smeh":

    Колата така или иначе вече е необходимост особено в случай, че имаш да разкарваш деца насам-натам. В час пик, половин час е предвижването само по Цариградско шосе. Аз например се изнасям по Елин-Пелинския край и засега нямам особени оплаквания относно магазини и друга "инфраструктура". Въпрос на вкус и предпочитания. За мен е по-добре да пътувам половин час ако се наложи да ида спешно на лекар, отколкото да си стъпваме по главите с разни съседи като в термитник.
  • 42 кико

    8 1 Отговор

    До коментар #39 от "Умен":

    Очаква се лихвите да поемат нагоре още през 2019.

    Коментиран от #46

  • 43 kjl

    8 1 Отговор
    Чети между редовете. Пазарът изпада в стагнация. Кризата започва. Така беше и в началото на 2009г. Отиваш в кадастъра, отиваш в данъчното и минаваш за половин час!!! Това е = умрял пазар. Липса на такъв.
  • 44 Бай Благой

    10 1 Отговор
    Този балон, който е надут в момента ще се спука още по - гръмко от предния!!
  • 45 Прекалено късо име

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "smeh":

    В Ярлово ли си бил?

    Коментиран от #50

  • 46 Умен

    7 0 Отговор

    До коментар #42 от "кико":

    Правилно казваш. От догодина започват плавно да се покачват, докато стигнат нормалните си нива през 2020.
  • 47 Умен

    3 0 Отговор

    До коментар #40 от "glupav":

    Още ли съм умник или просто умен. Видя ли, че бях прав. Отишъл си на майна си райна пък наема му бил 3 пъти по-скъп от вноската по ипотеката. Да не приказваме, че май жилището, което си взел е по-малко от квартирата щом казваш, че е подобен а не по-голям или по-хубав. И аз ако съм на квартира в центъра на София и реша да купя в Люлин, вноската ще ми е по-малка от наема. А как са наемите в новия район спрямо вноската?
  • 48 ддд

    2 12 Отговор
    тези които очакват да се пука нещо ,ще има да чакаааат

    Коментиран от #49

  • 49 DDD

    15 1 Отговор

    До коментар #48 от "ддд":

    Имам нелошо количество парици кеш, но тия, които чакат да им купя жилището на сегашните цени също ще има да си чакаааат... Не бързам, аз съм от търпеливите...
  • 50 smeh

    1 1 Отговор

    До коментар #45 от "Прекалено късо име":

    Не, в Искрец.
  • 51 Умен

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "Умен":

    Ето го и потвърждението и в тази медия: https://fakti.bg/bulgaria/340435-bum-na-neplatenite-krediti
  • 52 Ново

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Майстора":

    Маисторе не продадежли хляба днес утре е с 50% намаление това да не е вино та да старее