1 158 2

Разноцветен небостъргач (ВИДЕО)

Архитектура

Милена Богданова

В 27 различни оттенъка на червено, бяло и синьо е боядисана офисната сграда La Marseillaise, дело на френския архитект Жан Нувел. Небостъргачът, чиято височина е 135 метра, е разположен във финансовия център на Euroméditerranée на Марсилия, в близост до пристанището на града.

Целта на Нувел е била да създаде сграда, която да се превърне в „новия архитектурен химн на региона”. Именно поради това архитектът е решил да украси сградата в множество оттенъци в трите най-подходящи за Марсилия цветове. Синият символизира небето над Марсилия. Червеният има за задача да е в синхрон с керемидените покриви на повечето сгради, а белият съвпада с цветовата гама на планинския масив Massif des Calanque, който се простира от Марсилия до Касис.

„Всички небостъргачи по света изглеждат по един и същи начин. Те трудно се превръщат в символ на града, независимо, че се открояват със своята височина, тъй като обезличени. Моята кула е уникална. Тя принадлежи на цялото Средиземноморие”, казва Нувел.

La Marseillaise разполага с 35 000 кв.м офис площи. На 12 етажа от общо 31, са разположени помещенията на Aix-Marseille-Provence Metropolis. Също така на разположение на служителите има ресторант и детска градина.


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Boxer
  Отговор
  1 11:56  06.11.18
  Прилича на кървясало ренде. Тия французи съвсем са изпращяли...
 • гост
  Отговор
  2 12:19  06.11.18
  ръждясала

Напиши коментар:


Публикувай