7 Ноември, 2018 17:33 1 268 5

Няма основание за спиране концесията на летище „София”

  • концесия-
  • летище-
  • софия

Прокуратура

Няма основание за спиране концесията на летище „София” - 1
Снимка: М. Богданова ©

ВАП приема, че не е налице законово основание за намеса на прокуратурата по реда на надзора за законност процедурата по отдаване на концесия на летище „София”. Сигналът беше подаден от БСП.

Първият мотив на обвинението е, че съгласно разпоредба от Закона за концесиите (чл. 156, ал.5) не подлежат на обжалване решенията по този закон, приети от Министерския съвет. Вторият мотив - решенията на транспортния министър се оспорват пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) в 10-дневен срок. Срокът за обжалване на първото решение на транспортния министър е изтекъл на 15 юли 2018 г., а срокът за обжалване на второто - на 16 октомври.

В същото време изисканите от транспортното министерство административни преписки са постъпили от Министерството във Върховна административна прокуратура на 19 октомври 2018 г., тоест след изтичане на законния десетдневен срок.

Сигналът на БСП към прокуратурата беше подаден на 10 октомври.

Това е вторият опит на държавата да отдаде на концесия софийското летище. Процедурата беше подновена след формирането на третия кабинет „Борисов”. С изключение на енергийните, летище „София” е едно от най-големите държавни активи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Май

    1 3 Отговор
    Ха на бас че тимаджии ще спечелят концесията

    Коментиран от #2, #3

  • 2 5ко

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Май":

    Дано да не си прав.

    Коментиран от #4

  • 3 Борко

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Май":

    Който и да вземе летището ще е много по- добре от сегашните червени, заграбващи всичко, което могат от там.
  • 4 Росен

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "5ко":

    Напротив. Дано точно те го вземат това летище, заедно с Фрапорт. Видяхте колко добре им се получи с летищата във Варна и Бургас. Рядко някой с български корени се справя успешно с подобно грандиозно начинание, без да го ощави. Но за съжаление, щом Пеевски и Турция са си го харесали, няма да допуснат друг.

    Коментиран от #5

  • 5 Реалист

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Росен":

    Дано не си прав за турците - пуйките ако го вземат ще го затрият за да не е конкуренция на истанбулското. Трябва да се даде на стратегически инвеститор а не на гаджалите.