2 021 4

Незаконни постройки никнат като гъби

Нарушения

Антония Стефанова

Обикновено петък е денят, в който нарушителите леят бетон в бургаския квартал „Горно Езерово”. Това не е случайно, тъй като институциите могат да реагират на нарушението едва в понеделник, когато постройките са вече втвърдени. „Не разполагам със статистически данни и се доверявам изцяло на гражданина, който ми сподели, че заради незаконното строителство, преминаващите бетоновози, горенето на автомобилни гуми, заради шума и демонстративното нарушаване на правилата от някои тамошни жители, не са малко хората, които вече разпродават имотите си и напускат "Горно Езерово", казва цитиран от burgas24.bg общественият посредник на Бургас Тодор Стамболиев.

Наскоро Община Бургас безкомпромисно разруши немалко такива сгради в „Горно Езерово", но в момента техните стопани са започнали градежи на нови места.

Нарушителите се възползват от бавната реакция на институциите и тълкуват това като „зелен” сигнал за незаконно строителство. Поставена пред свършен факт общинската администрация е принудена да влиза в безкраен лабиринт от процедури.

При констатация на такъв строеж следва съставяне на констативен акт, изчакване на възражения по акта, после издаване на заповед за премахване на строежа, която също подлежи на обжалване пред Административен съд. Докато евентуално влезе в сила, могат да изминат години, а за самото физическо отстраняване на незаконната постройка е нужно допълнително време за ангажиране на фирма изпълнител, осигуряване на представител на строежа и т.н.

До всичко това няма да се стигне, ако институциите се намесят предварително и не допуснат бетоновозите в квартала и по този начин спрат още в началото строителството на незаконни постройки.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Данъкоплатец
  Отговор
  1 18:34  07.11.18
  Страхливи и мързеливи институции, водят до хаос и анархия в държавата.
 • Ynd
  Отговор
  2 22:27  07.11.18
  Това е администрацията, която ще получи 10% бонус върху заплатите си.
 • 3 22:54  07.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Белчо
  Отговор
  4 15:37  08.11.18
  Ето това е "разсъфналата" България на Винету - икономически тигър. Щом се лее бетон, значи икономиката върви напред!

Напиши коментар:


Публикувай