1 856 3

Против нова сграда до хотел „Рила”

Районният кмет не иска да се строи

Против нова сграда до хотел „Рила”
Снимка: БГНЕС

Кметът на Район „Средец” Мария Ачкова е против строежа на 42-метрова сграда до хотел „Рила”. Това тя заявява в писмо до главния архитект на София Здравко Здравков, който даде разрешение за изграждането й с мотив, че общият градоустройствен план за района позволяват ново строителство на въпросното място.

Мотивите на Ачкова са, че хотелът попада в т.нар. „Зона на исторически развилия се обществен градски център”. "Появата на нова висока сграда ще наруши сериозно архитектурно историческия облик на ул. „Леге". Новият 42-метров обем ще доминира над ниските ограждащи го сгради, повечето от които са архитектурно-строителни паметници на културата. Сполучливото вписване на новата сграда в историческия контекст ще бъде изключително трудно. Ще бъде нарушен силуетът по ул. "Цар Калоян" и силуетът по ул. "Леге", които са част от същата културно-историческа зона”, казва районният кмет. Бъдещата сграда е разположена в Археологически резерват "Антична Сердика и Средновековен Средец" и е със статут от „национално значение”.

Архитектът, проектирал бъдещата постройка, уточнява, че 11-етажната сграда ще бъде разположена върху ниското тяло на хотел „Рила” и на практика няма да има изкопни дейности, която да наруши археологията. Не на това мнение обаче са други архитекти.

Самата Ачкова напомни, че Столичния общински съвет е взел решение за предприемане на теренни проучвания на археологически ценности в зоната на площад „Св. Неделя”, които включват и градинката пред хотел „Рила”. „Считаме че е редно бъдещи инвестиционни намерения в съседните частните имоти да бъдат обвързани с обща концепция и да се търсят възможности за функционални връзки между тези зони", казва тя.

България

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Ники
  Отговор
  1 14:23  27.11.18
  на мястото на хотела може да се построй ... сграда с не по големи размери .. и би било редно да е в стила на заобикалящите го ... но сметките на инвеститорите , не са такива ... защото една голяма сграда на това място колкото по висока толкова повече печалба ... ама ще загрозява яко ...
 • Раса
  Отговор
  2 16:02  27.11.18
  Нека всички софиянци да благодарим на Мария Ачкова, а на СОС да им теглим една...
 • Кмета на младост
  Отговор
  3 14:29  28.11.18
  Районната кметица спъва новата сграда на мафията и скоро може да последва съдбата на Иванчева. В БГ е така МАФИЯТА си има държава

Напиши коментар:


Публикувай