2 903 6

Дисбаланс между търсене и предлагане на лукс имоти

40% от богатите ще инвестират в луксозен апартамент или къща през следващите 3 години

Дисбаланс между търсене и предлагане на лукс имоти

Над 255 800 е броят на хората в света, чието нетно богатство е над 30 млн. USD. Техният брой се е увеличил с 13% в рамките на една година. До голяма степен причината за това е, че голяма част от въпросните лица съхраняват активите си в недвижими имоти и то луксозни. Цената на последните все повече се повишава, сочат световните статистики. Основната причина за това е увеличаване на дисбалансът между търсене и предлагане.

В резултат на ръста в световното богатство, търсенето на луксозни жилища с цел покупка остава високо. Близо 40% от богатите предвиждат подобен тип инвестиция в следващите 3 години. В същото време, интересът към продажби остава значително по-нисък – 23%. Това несъответствие на пазара води до по-високи цени.

„През последните години наблюдаваме стабилно икономическо и пазарно развитие както в световен мащаб, така и в България в частност. Това обуславя нарастване на интереса към имоти в луксозния сегмент и навлизане на световните тенденции за отлично качество и ексклузивност и у нас“, казва Весела Илиева, управляващ партньор в Unique Estates.

Парцел, местоположение и цялостно оформление това са трите основни фактора при покупка на луксозен имот. Предпочитат се апартаменти, които са в градска среда. Разглеждайки пазара по региони се очертават и някои местни предпочитания. Така например, клиентите от Близкия изток и Азия търсят по-големи жилища със съвременни и модерни архитектурни стилове. Европейците пък проявяват най-силен интерес към имоти с традиционна архитектура, като предпочитанията им за общ размер на жилището са най-малки в сравнение с тези в останалите региони.


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • брокера
  Отговор
  1 13:14  04.12.18
  Продавам ЛУКСОЗЕН апартамент в панел, с ТЕЦ, гледка от 4тия етаж - красота. Обзаведен луксозно - преди 10 години сменихме балатума в коридора с теракот и измазахме стените, в банята има плочки, а мебелите останаха същите, защото са си достатъчно луксозни. Има вода и ток. Апартамента е 87кв. м. но го продавам за 130 кв. м. Метро (за момента на 30-40мин. пеша с тичане, след 20-30 години може да има станция пред блока)! Цена 1500евро на квадрат, само до нова година!

  Коментиран от #2, #3

 • Kubeto
  Отговор
  2 14:16  04.12.18

  До коментар #1 от "брокера":

  Пиши ми на лично, искам да го видя..
 • другия брокер
  Отговор
  3 16:40  04.12.18

  До коментар #1 от "брокера":

  Продавам апартамент шести етаж ново строителство, без асансьор. "Улицата" ще я асфалтира общината след 10-ина години, като я отчужди, тогава и контейнера за боклук ще е на по-малко от 150 метра. И ще се почиства от сняг. 100 кв. м., от тях стаи - 40 кв.м., останалото са просторни тераси. Правият ъгъл е с допуск само от 11%. Гледката е страхотна - съседната кооперация е само на 5 метра от вашия прозорец и има мноооого яка фасада, и богат избор от полове и възрасти на съседи, с които да се зяпате. В квартала се планира в близките 20 години да има евентуално разговор за детска градина или поликлиника /ако има достатъчно слушатели за разговора/. На 10 минути от центъра /с катапулт или делтапланер/. Цена 2300 евро квадрата, и не, балон няма - като стои непродадено два-три месеца, ще го пуснем с нови снимки на 3000 евро. Та да знаете колко е цената в квартала за другите имоти. И те са по толкова.
 • Баш брокера
  Отговор
  4 10:22  05.12.18
  Сега е момента купуваите!!!Ако нямате пари банките щедро дават теглете.3000хил.еб.квадрат да ви кажат плащайте!!!20-30 години ...еее един ден ще остане на децата ви....я остане хапартамент ...я таратанци хапартамен и плащане на стари дългове + лихви! Купувайте !!!!
 • Реститутка
  Отговор
  5 11:15  05.12.18
  Сега представите за луксозен имот в България и в частност в София са силно размити. Истината е, че са едицини имотите, които отгоаварят на критерия луксозен. За да е луксозна една единица стока, то тя трябва да притежава уникални характеристики, каквито повечето имоти, които представят за луксозни в София нямат. Премиум - да. Луксозни- не. Например не може да пропубтваш имот в Докторската градина за луксозен само заради локацията. Тя е ключова, но не може да живееш на жълтите павета и да няма къде да си паркриаш колата- не е луксозно да живееш на Витошка, а да обикаляш по 40 мин да търсиш паркомясто. Не е луксозно да живееш срещу НДК, а входа ти да не е пробоядиван от 30 години. Не е луксозно да живееш в чисто нов затворен комплекс с охрана, дизайнерски къщи, басейн, много зелени площи и скъп дизайнерски интериор, а да нямаш магазин за хляб и цигари в близките 5 км.
 • Ганю
  Отговор
  6 21:07  05.12.18
  Абе кой ти купува вече в шопия бре? Те софиянци искат да се махат от мъглярника, вие за лукс ми говорите!

Напиши коментар:


Публикувай