Last news in Fakti

6 Декември, 2018 20:56 9 626 24

Любимата българска туристическа атракция (СНИМКИ)

  • замък-
  • равадиново-
  • конкурс-
  • туризъм-
  • атракция

Победител е замъкът в Равадиново

Любимата българска туристическа атракция (СНИМКИ) - 1

Замъкът "Влюбен във вятъра" в с. Равадиново е избран за туристически обект на България за 2018 г. Това сочат резултатите от проведения национален конкурс от Министерството на туризма. За най-любима туристическа атракция до 5 декември имаха право да гласуват както българи, така и чужденци. За замъка в Равадиново са гласували 35.96% от участвалите в анкетата. Веднага след него, с 27.73%, се нареждат Белоградчишките скали. Третата позиция е за комплекс от водни съоръжения - Сапарева баня. За тях вот са дали 9.7% от респондентите.

Замъкът "Влюбен във вятъра" е дело на арх. Георги Тумпалов. Той също така е проектант и строител на замъка. Началото на изграждането му е дадено през 1996 г. Намира се на 2 километра западно от Созопол. Разположен е върху 20 декара. В строителството му са използвани 20 000 тона мраморизиран варовик, изкопан от Странджа планина. Покривът на сградата има формата на православен кръст. Замъкът е украсен с мед и месинг, стените му са обрасли в бръшлян.

Замъкът е обграден от парк с фонтани, водопади, езеро с лебеди, мостове, арки, колони и статуи. Към него има параклис, винарна, картинна галерия, зала за игри и забавления, конюшня и зоопарк. Построен е в приказен стил.

Любимата българска туристическа атракция (СНИМКИ)

Любимата българска туристическа атракция (СНИМКИ)

Любимата българска туристическа атракция (СНИМКИ)

Любимата българска туристическа атракция (СНИМКИ)

Любимата българска туристическа атракция (СНИМКИ)

Любимата българска туристическа атракция (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 среднощен

    70 14 Отговор
    Точно такива "замъци" в България никога не е имало...!? Цялата работа прилича на центъра в Скопие.., ако ме разбирате какво искам да кажа..!?

    Коментиран от #3, #7

  • 2 Хубав е

    17 10 Отговор
    Замъкът отвънка(не се пуска вътре) е много хубав и е съвременен няма претенции за всякаква автентичност.

    Коментиран от #9

  • 3 Мутро туризАм

    32 9 Отговор

    До коментар #1 от "среднощен":

    От 1996г. вече имаме! Католическите покриви не ми пречат, щом се води атракция и вади кинти от туризъм за семейството на някой партийно-угоден! Мутро-бароковите замъци на анаболните бичмета от Прехода са в същия стил.

    Коментиран от #4

  • 4 среднощен

    46 3 Отговор

    До коментар #3 от "Мутро туризАм":

    Разбирам... Мой познат често казва: "...стои много хубаво - като папионка на рубашка..."!? Опасното в случая не е самата архитектура, а подмяната на автентичното и ценното с "имитации"..! Преди да започнат да строят замъци в Европа, като израз на благополучие и под влиянието на Ренесанса, България има Рилския манастир като израз на титаничния православен български дух..! Фрезките в Хрельовата кула са шедьовър на най възвишеното духовно стремление на човека.! Ставал съм свидетел на възторга на много туристи идващи от Европа, когато са се докосвали до нашата светиня..! Имайки истинска "златна табелка" на вратата ние българите учим децата си да се удивляват на "полираната бронзова" на Западните ценности!? Надявам се, че не ви оскърявам с тези си думи..!!

    Коментиран от #6, #22

  • 5 Чалга нация

    45 7 Отговор
    При положение, че се спъваме в уникални тракийски гробници, имаме хилядолетна история и пр. е меко казано идиотско да избират някакъв фейк замък строен от мутра за туристически обект #1 !?!? Остава да обявим и Боко Б за възрожденски Народен будител и сме готови за закриване на тая клета държава !
  • 6 среднощен

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "среднощен":

    "...на най-възвишеното духовно стремление..."
  • 7 Morgoth

    16 4 Отговор

    До коментар #1 от "среднощен":

    Всъщност това не е автентичен, а приказен замък. Една от най-големите туристически атракции в Германия печелещи милиони е замъка Нойшванщайн - той също е строен с идеята за приказен замък. Разбира се мащаба е съвсем различен, но като цяло идеята е същата.

    Коментиран от #8, #10

  • 8 среднощен

    9 0 Отговор

    До коментар #7 от "Morgoth":

    С "приказките" случаят е същият както със "замъците" в цялото им благолепие..! "Приказката" е плод на духовно усещане, духовна жажда и духовна радост от докосване до Истината..! Тъй като човек е съставен от душа и тяло той иска да "насити" и двете..! Това е много трудно, защото материалното е преходно и колкото и да е величествено то подлежи на промяна и разруха..! Външният израз на духовния стремеж на запад са високите кули на катедралите..! Те се вижда и със сетивното око, но винаги са под "небесния свод", т.е. остават само в рамката на този сетивен свят.!? На изток приоритетното значение се отдава на духовното..! Именно заради това не се набляга на външния показен детайл, а на духовното, което изисква скромност и пълно доверие, и упование в Бога...! Източният човек вярва, че в този свят е "пътник" и че неговото "жилище" е на небесата..! За да му бъде по-леко по пътя не се "товари" със замаци, пък било то и "приказни"..!
  • 9 Виден столичен архитект

    15 4 Отговор

    До коментар #2 от "Хубав е":

    Просто не е завършен отвътре. Затова не се "пуска" вътре. Много красива и чаровна еклектика. Приятно изживяване. Дразнещо е единствено входа от 10лв на човек/вкл. деца/ , както и ужасно прашната поляна-паркинг отвън. Сега разбирам , че Тумпалов е архитект? Ако е така - похвално. Мислех го за някоя мутра........
  • 10 nikolov

    23 1 Отговор

    До коментар #7 от "Morgoth":

    СРАМ И ПОЗОР ЗА ГРАЖДАНИТЕ НА ЕДНА ХИЛЯДОЛЕТНА ДЪРЖАВА,ЧЕ ПОЗВОЛЯВАМЕ ДА СЕ ГАВРЯТ С НАС ПО ТАКЪВ ПОДЪЛ НАЧИН.ЗНАЕТЕ ЛИ,ЧЕ ТУМПАЛОВ Е ПУСНАЛ СРЕД ПОСЕТИТЕЛИТЕ И ТУРИСТИТЕ ВЕРСИЯТА,ЧЕ Е ИСТИНСКИ ГРАФ,ЧЕ ТОЧНО НА ТОВА МЯСТО Е БИЛ ЗАМЪКЪТ НА НЕГОВИТЕ ПРЕДЦИ.А ИСТИНАТА Е СЪВСЕМ ПРОЗАИЧНА- ГРАФ-АРХИТЕКТ ТУМПАЛОВ Е СВИНАРЧЕ ОТ ПАНАГЮРИЩЕ,ОЖЕНИЛ СЕ В СОЗОПОЛ,ЗАПОЧНАЛ РАБОТА В НАРОДНАТА МИЛИЦИЯ И СЛЕД ТОВА В ПОЛИЦИЯТА,ИЗГОНЕН ПОРАДИ КОРУМПИРАНОСТ,В МУТРЕНСКИТЕ ГОДИНИ ЧЛЕНУВАЩ В МУТРЕНСКАТА,,ПЪРВА ЧАСТНА МИЛИЦИЯ,, ОТКРАДНАЛ ЗЕМИТЕ НА ДОСТА СОЗОПОЛЧАНИ С ФАЛШИВИ СВИДЕТЕЛИ,ЗАПЛАШВАЛ ГИ ДА МЪЛЧАТ,НЕ ПЛАЩАЛ ЗА КАМЪНИТЕ ОТ КОИТО Е ИЗГРАДЕНА ПАРОДИЯТА,НАРЕЧЕНА ЗАМЪК.ЗАВЛЯКЪЛ С МНОГО ПАРИ ХОРАТА,КОИТО СА РАБОТИЛИ КАТО СТРОИТЕЛИ,ВСЯКА ГОДИНА КРИЕЩ ИСТИНСКИТЕ ПРИХОДИ ОТ ПОСЕТИТЕЛИ/ТЪЙ КАТО НАИСТИНА ИМА ПРОСТИ ХОРА ДА ПЛАЩАТ ЗА ДА ГЛЕДАТ ТАЗИ ПАРОДИЯ/ И Т.Н, И Т.Н ... НЕ РАЗБИРАМ,КАК ДЪРЖАВАТА ДОПУСКА ТОЗИ НАГЛЕЦ ДА ПРАВИ КАКВОТО СИ ИСКА БЕЗНАКАЗАНО.. И НАЙ СТРАШНОТО Е,ЧЕ СЛЕД 20 ГОДИНИ ЛЪЖАТА,ЧЕ Е ПОТОМСТВЕН ГРАФ ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНЕ В ИСТИНА. ДАНО СКОРО ГО СПОЛЕТИ СЪДБАТА НА БАНЕВИ,СТАЙКОВИ И АРАБАДЖИЕВИ
  • 11 Въпрос

    21 0 Отговор
    Аз съм архитект и съм ходил в замъка в Равадиново. Да, харесва ми. Но друг ми е въпросът : сега разбирам , че Тумпалов е архитект. Така ли е ? Навсякъде в замъка и информацията за него - това не го пиша. Излиза ,че е мутра, висаджия, частен милиционер и какво ли не. но архитект - не. Дипломиран архитект ли е или "умните" журналисти са го титуловали архитект. Защото ми звучи малко като "архитект на прехода" , "архитект на финансовата реформа" и ред други олигофрении, сътворени от неграмотни журналисти.
  • 12 арх Ангелов

    22 1 Отговор
    Милена, как реши, че Тупмалов е "архитект". За тази професия се учи много, а още повече се практикува за да можеш освен по диплама и да си правоспособен архитект.
    Това , че си построил , финансирал или менажирал замък - не те прави архитект. И това, че журналистите не го разбирате......много жалко.
  • 13 Стил

    18 2 Отговор
    Късен посмодерен шопски неоеклектизъм с наченки на деконструктивизъм
  • 14 Townboy

    2 1 Отговор
    Ако искате да видите истински замъци отидете в трансилвания. Корвин е най-добрия след това крепостта Фъгъраш а на трето място е замъка Рашнов. В Бран и Пелеш всички са били затова не ги класирам.
  • 15 ГосТ

    3 0 Отговор
    😂😂😂 Евала!!! Боже Господи! Думи нямам, гледам че вече са написани много неща....
  • 16 гост

    9 0 Отговор
    А надлежни документи за всичко може ли да представи? Не знам какво разрешително трябва за подобно нещо, има ли го, тези камъни платени ли са и ако всичко е изрядно тогава какво разрешение е получил, какъв е този обект по документи? Навремето го даваха, чиста мутра от 90те, та казваше " с тези две ръце съм пренесъл всеки един камък" - което е достойно за Гинес. За 25лв, колкото струва семейна разходка там, може да посетите много по-интересни места, не си харчете парите, за да видите къде една мутра си е хвърлила отккраднатите милиони, а сега взима още милиони, всеки отишъл там му помага да си изпере и умножи парите. Недейте, моля ви.
  • 17 Миро

    13 1 Отговор
    Хора,
    защо не се осъзнаете! Този замък е абсолютна бутафория, да не говорим, че е пълна глупост и безумие! В него няма нищо интересно - нито отвън, да не говорим за от вътре... Това е най-голямата измишльотина, която е строена в България. Помислете, там няма нищо автентично, нищо което да е свързано с някаква история или важно събитие. Да не говорим, че изглежда добре само на снимки правени от много добър фотограф, отидете да го видите на живо и ще се разочаровате - от всякъде стърчат арматури и грозни сглобки - трагедия. Ако включим и таксата за вход - това са най-глупаво похарчените ми пари през целият ми съзнателен живот. Успех и хубави изживявания на посетителите :-)
  • 18 Енцо

    2 5 Отговор
    Никой не ви кара насила да ходите в Равадиново ...Замъка е прекрасен и е чудесна атракция за много хора , без значение в какъв стил е и имало ли е в миналото такива други ...Аз съм ходил 2 пъти там и пак ще отида , когато съм наблизо ...Радвайте се на хубавите неща ...
  • 19 куминков

    6 0 Отговор
    знаете ли,че въпросните камъни от които е изграден/замъкът/ са взимани напълно нелегално от района на гр.Звездец в Странджа планина.точно този район е резерват.как Тумпалов е успял да се сдобие с камъка? в статията пише,че е вложил 20000 тона.няма ли кой да му потърси сметка за това
  • 20 SAAB

    4 0 Отговор
    Кич .......декор за ефтин филм ! Такова "нещо " не е свързана с тая географска ширина ! ........Въпросните пари можеше да ги налеят в Царевец / примерно /
    С две думи .... бутафория :)
  • 21 Ezio

    9 0 Отговор
    20 лв вход на човек за да го гледаш само отвън айде няма нужда, тия цени са си ок за туристите с евракис ама за нас ми се струва прекалено за 3ма души 60 лв е*аго и замъко ще си мина и без него.
  • 22 Гост

    0 3 Отговор

    До коментар #4 от "среднощен":

    Ти сериозен ли си или в Европа не си ходил ни веднъж, има замъци в Европа датиращи преди падането на България под Турско робство. Там също има много уникални неща да се видят, но ние нали все се врем да сме най-Онекални и цялата ни е такава. Не ме разбирай погрешно ако имах възможност бих обявил доста неща в България към чудесата на света (официалната класация, то си е ясно,че нашето си е най-хубаво). Ситга толкова плюхме, да се вземем в ръце и да си оправи всеки сам собствената кочинка. Човека се хванал, направил замък, ходил съм, хубав е. Собственика беше до мен на съсдната маса в барчето в градината, бос, качил си крака на масата а на него кацнала муха... мила родна картинка ....
  • 23 ceco

    3 0 Отговор
    Ти кузъ колко пари взе за таз скрита реклама
  • 24 върнал се

    5 0 Отговор
    Сигурно хората, които са гласували за този замък слушат чалга и гледат биг брадър.
    Сигурно същите тези празни тикви никога не са чули и чели за Перперикон и т.н.
    За авторката на тази статия - наистина ли няма за какво друго да пишеш?