8 Декември, 2018 11:56, обновена 8 Декември, 2018 12:32 3 699 20

Санирани са 1544 сгради с парите на данъкоплатците

  • саниране-
  • мррб-
  • сгради

Цената на обновяването е тройно по-висока

Санирани са 1544 сгради с парите на данъкоплатците - 1

1544 многофамилни жилищни сгради в страната са обновени по Националната програма за енергийна ефективност. По други 220 от общо 2022 сгради със сключени договори за целево финансиране с Българската банка за развитие се изпълняват строително-монтажни работи. Още 224 са на етап обследване.

На практика безплатното саниране се извършва с пари на данъкоплатците. Цените са доста високи, като в някои случаи обновяването излиза тройно по-скъпо. Също така налице са проблеми и с контрола. Строително монтажните дейности се извършват от избрани компании. 99% от населението облагодетелства супер скъп ремонт на останалите 1% , от който печелят близки до властта фирми.

Разглеждайки данните по региони то към края на ноември най-много санирани сгради има в Бургас – 197. Там сключените договори са общо 205, като по последните 8 сгради текат строителни работи, уточняват от МРРБ. В община Благоевград са обновени всички 143 многофамилни жилищни сгради, за които са сключени договори за целево финансиране. Реновираните блокове в Хасково са 77. В общината са сключени общо 110 договора за повишаване на енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради. Още 8 са в етап на строителство, други 16 – на етап обследване.

Обновителните дейности по 71 от общо 75 сгради със сключени договори за целево финансиране от програмата в Стара Загора са изпълнени. По последните 4 текат строителни работи. В Пазарджик са завършени всички 41 сгради със сключени договори за обновяване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо

    52 0 Отговор
    С нашите парите избрани фирми санират на супер високи цени... Поредната кражба, пакетирана в добри намерения.
  • 2 монитор

    16 0 Отговор
    мониторинга и сметките на санираните от предходните години дей са =)
  • 3 Майстора

    36 1 Отговор
    Сцените на едро и ефтините материали с които работят и ниската цена на труда излизапо 75 лв. на кв.м! Правете си сметка до 300 лв. на КВ. М КОЛКО кражба има!
  • 4 Гост

    5 17 Отговор
    С нашите пари санират панелките на простолюдието! Защо няма една обновена сграда в луксозните Софийски квартали например? Ще кажат- защото са нови. А най- стария сграден фонд е в едни от най- луксозните и скъпи квартали- Центъра, Яворов, Докторски Паметник, Лозенец.... Там една сграда не са санрали- само разни панелни коптори на простолюдието

    Коментиран от #5, #13

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 vvvvv

    18 0 Отговор
    Забрави се за тази тотална кражба. Лилето се развява и си прави на примадона. А Цацаров нищо не цнае. Сигурно не е сезиран.
  • 7 Wittmann

    14 2 Отговор
    Внушението, че има нещо безплатно, присъщо на комунизма го прилагат отново. Но, никога не е имало нещо безплатно и никога няма да има!

    Коментиран от #9

  • 8 Инкогнито

    19 0 Отговор
    Било хубаво като е санирано и боядисано в шарено. а вътре в шареното и красивото живеят бедни мизерстващи хора и все по малко на брой!!
  • 9 Комуниста

    18 1 Отговор

    До коментар #7 от "Wittmann":

    През комунизма също нямаше безплатно но струваше колкото е излезнало а не раздуто до един паркинг Бентлита!!

    Коментиран от #12

  • 10 Бай Пешо-пенсионера от село

    12 0 Отговор
    Мойта къщичка кога ще дойдат да я санират.......

    Коментиран от #19

  • 11 Хрис

    20 0 Отговор
    Цялата програма "саниране" е ПРЕСТЪПНА, защото при нейното реализиране се облагодетелства незаконно една малка група от хора, без някакви заслуги, за сметка на целокупният български народ. По същество тя е противозаконна но прокуратурата бездейства. Целта която програмата преследва еувеличаване на гербаджийския електорат.
  • 12 SPQR

    6 3 Отговор

    До коментар #9 от "Комуниста":

    През този период България фалира два пъти, това е свързано с безплатното. Автопарка е следствие от липсата на лустрация след промените, за разлика от Полша, Чехия.... и разликата е очевидна.

    Коментиран от #17

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ганю

    2 2 Отговор
    И да пишете тук, нищо нема промените!
  • 15 мангалезич

    3 0 Отговор
    А в София са санирани само 5 /пет/ сгради !!!
  • 16 гост

    5 0 Отговор
    Щом кмета подписва, той да плати разликата. Всеки един кмет е подписал с пълното съзнание, че услугата се плаща на 300%, но е подписал. Защо никой не го постави този въпрос? Защо се подписват такива договори? Същото е както с тецовете, с белене, с челопеч, това са чисти обири на народа, но никой не изисква каквато и да е отговорност от подписалите се. Нали затова са на високи заплати да носят отговорност, защо не го правят.
  • 17 КГБ Териер

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "SPQR":

    Тия измислици на вечеринките с русофобите под музикалния съпровод на Едит Пиаф си ги разправяйте!

    Коментиран от #18

  • 18 SPQR

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "КГБ Териер":

    За съжаление фактите не са измислици, без значение дали ни харесват или не ни харесват. Освен това, се запознай с понятието историческа криминалистика и не си прави изводи само на базата на емоция и русофилски вечеринки.
  • 19 Сатаната

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Бай Пешо-пенсионера от село":

    Байо, за 300 лв. квадрата ще ти вдигнат нова.
  • 20 Данъкоплатец

    2 0 Отговор
    Защо данъците ми се харчат за саниране на частна собственост, а не за здравеопазване, образование, увеличение на пенсии и мн.др.?