Last news in Fakti

11 Декември, 2018 14:47 3 500 11

Преобладават покупките на жилища за собствено ползване

  • варна-
  • жилища-
  • цени-
  • сделки

До 10% ръст на сделките във Варна

Преобладават покупките на жилища за собствено ползване - 1
Снимка: Shutterstock

Доходността при жилищата във Варна е между 4% и 5%. През текущата година преобладаващата част от клиентите са придобивали жилища за собствено ползване или за роднини. Отчита се спад в сделките с цел инвестиция. В сравнение с 2017-а през тази година се регистрира ръст между 8% и 10% в покупко-продажбите на жилища в Морската столица. Това се дължи най-вече на ниските лихви по ипотечните заеми, обясняват специалисти.

По-добрата доходност в жилищния сегмент във Варна се дължи предимно на туристите през летния сезон, а през останалата част се разчита на студентите. Най-висока е доходността при малките жилища. Там тя може да достигне и 6%.

Средните цени при гарсониерите са между 700 и 800 EUR/кв.м., сочи справка в най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. В района на Възраждане и Виница се оферират най-евтините маломерни жилища – около 650 EUR/кв.м. Най-високи остават цените в района на Спортната зала, ВИНС и Червен площад – около 1000 EUR/кв.м. В района на Морската градина апартамент с една стая може да се купи срещу малко над 2000 EUR/кв.м.

При двустайните жилища средните цени на квадратен метър са около 750-900 EUR, като във ВИНС, Гръцка махала, Общината и Морска градина цените са над 1100 EUR/кв.м. За около 600 EUR/кв.м. може да се купи имот с две спални в райони като Виница, Възраждане, Владислав Варненчик.

Идентична е средната цена при жилищата с три стаи. Единствената разлика е в по-ниските стойности в горната градина. Около 1000 EUR/кв.м. се търгуват този тип апартаменти в района на Общината, Спортна зала, Червен площад.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 сико

    17 2 Отговор
    В момента се отдават над 4000 жилища в Варна.И ако се намерят недобросъвестни наематели и потрошат жилището,сметката излиза крива.А и лихвите скоро ще поемат на горе!
  • 3 Гост

    7 2 Отговор
    От нова година с 10% ще нараснат заплатите - с 10% ще скочат цените на имотите!

    Коментиран от #4

  • 4 Броки

    4 4 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    30 % ще са имотите нагоре мисля аз, 10 % не ми изнасят
  • 5 Умен

    8 0 Отговор
    Абе, дека са брокитата да обесняват как се купували жилища с цел инвестиция?

    Коментиран от #6

  • 6 Пешо

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Умен":

    Аве кой е луд да купува с цел инвестиция в момента? Трябва някой да не може да се справя с математиката в началния курс, за да се върже на това, че инвестицията в момента е добра. Всяко нещо си има време и място - в случая нито времето, нито мястото са подходящи за инвестиция.
  • 7 Сиси

    4 0 Отговор
    ЦЕНИТЕ ПЛАВНО ЩЕ СЕ ПОНИЖАВАТ ,ЗАЩОТО ЛИХВИТЕ ТРЪГВАТ НАГОРЕ.
  • 8 наш

    3 1 Отговор
    Брокерите,строителите и банките така изкривиха пазара,че той вече няма връзка с покупателната способност.Умело се използва мечтата на средностатистическия българин да има собствен дом с цената на кредити до безкрай
  • 9 Брокер

    0 2 Отговор
    Гроздето е кисело,който има пари купува и няма криза за него,а вие само драскайте бедни мишки

    Коментиран от #10

  • 10 СЪЛЗА И СМЯХ

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Брокер":

    ХАХАХА абе как купуват с пари. Всичко дето купува сега е на заем. Наи много да е продал къщата на пра дядо си дето са я строили с пот. И пак е 70% на заем при цени за лунатици. Купуват бедняците купуват си мечти. Но скоро ще ги продават за без пари а за спомен ще ги грее недоизплатения заем плюс новия наем. Всеки ден ги гледам.Тъжна картинка е :( Наперени с претенции разбирачи. Продават си животите мислят ,че имат пари. Нямат нищо всичко е на банката. И това дето купуват и това с което плащат. Понякога си мисля,че са друсани с нещо. Ако само за секунда могат да си представят както ще им се случи.Сигурно косата им ще се изправи. Имат и деца...
  • 11 Пазара на имотите в София

    2 1 Отговор
    В нета има едни клипове в които някакви са си вкарали главата някаде и сега немогат да я извадят. Хората се чудят как изобщо им е влезла главата на такова място. Това си е талант да си вкараш главата някаде дето е почти невъзможно. Аз много ги обичам щото псоле резила им е голям и искренно се смея и се забавлявам да ги гледам. Талантливи хора са това и много интелигентни хахахахахахха