Last news in Fakti

13 Декември, 2018 18:21 2 757 1

Тук жилищата поскъпнаха най-много

  • жилища-
  • цени-
  • свят-
  • поскъпване

ЦИЕ набира скорост по темп на поскъпване в сегмента

Тук жилищата поскъпнаха най-много - 1
Снимка: Shutterstock

Ръстът на цените на жилищата в световен мащаб не е толкова висок, колкото преди, въпреки, че държавите от Централна и Източна Европа набират скорост, сочат данните на консултантската компания Knight Frank. С 4.9% се е повишила средната цена на апартаментите в 57 държави по цял свят към септември 2018 г. Това е най-ниското ниво за последните две години.

Хонг Конг е на първо място по ръст на цените на годишна база, но картината може да се промени в близките месеци, предупреждават анализаторите на Knight Frank. Те очакват, че темпът на поскъпване ще се забави още през 2019 г. Основните причини са търговската война, стабилизиране на някои основни валути и възможно по-високо облагане на парцелите за жилищно строителство в някои големи градове.

Лидерът по ръст на цените през второто тримесечие – Малта, през третото отстъпва мястото на Хонг Конг, където на годишна база увеличението е 15.7%, независимо, че за периода юни-септември на текущата година ръстът е едва 1%. От 57-те разглеждани държави в 8 се отчита спад. За пръв път от 6 години в тази група попада и Швеция, в която от 1997 г. до края на 2017-а се отчиташе само поскъпване в жилищния сегмент.

В Централна и Източна Европа се отчита значително поскъпване при жилищата. За година там цените са се увеличили със 7.6%. За Западна Европа този показател е 4.3%. Словения, Литва и Унгария отчитат двуцифрен ръст. Причина за това е повишаване на заплатите и по-достъпните ипотечни заеми.

Най-силният пазар в Латинска Америка е Мексико. Там през третото тримесечие на текущата година спрямо същия период на 2017-а ръстът е 9.9%. Настроението на купувачите се подобрява на фона на икономическа стабилност и дефицит в предлагането. Нова Зеландия, където в началото на текущата година влезе в сила забрана за продажба на имоти на чужденци, отчита спад в цените от 6.6%.

САЩ регистрират най-бавния ръст през третото тримесечие на тази година спрямо същото на миналата. Постоянното повишаване на лихвите по ипотечните заеми доведе до ограничение на евтини жилища. Продажбите на апартаменти от вторичния пазар отчетоха спад от 9.3%, като в същото време строителството на нови отчита спад от 8.7% от ноември 2017 г. до ноември на текущата.

Темп на поскъпване на жилищата през
третото тримесечие на 2018 г. спрямо третото тримесечие на 2017 г. (в %)

държава изм. %
1 Хонг Конг 15.70%
2 Малта 15.70%
3 Словения 13.40%
4 Литва 11.50%
5 Унгария 10.50%
6 Турция 10.50%
7 Мексико 9.90%
8 Холандия 9.30%
9 Китай 8.90%
10 Сингапур 8.80%


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ехооо

    0 0 Отговор
    С... Дей