Last news in Fakti

19 Декември, 2018 18:53 13 992 18

Липсата на молове развива пазара на търговски площи

  • мол-
  • търговски център-
  • паар-
  • заетост

Едва 5% ще са свободните площи през 2019 година

Липсата на молове развива пазара на търговски площи - 1
Снимка: М. Богданова ©

Инвестициите в развитие на ритейл паркове ще са ключова тенденция на пазара на търговски площи през 2019 г. Интересът на предприемачите е свързан с разрастването на много търговци в средно големите и по-малките градове – с 30 000 до 100 000 жители, където няма шопинг центрове.

„В по-малките населени места няма икономическа логика да се инвестира в голям търговски център и ритейл парковете остават единствена алтернатива за марките, които искат да открият обект. Обичайно това са компактни проекти с 4-5 000 кв.м отдаваема площ, които се разгръщат около съществуващи хранителни хипермаркети, магазини за техника или от типа „направи си сам“, казва Иван Граматиков, мениджър „Търговски площи“ в Cushman & Wakefield Forton. Като се има предвид, че развитието на подобен проект отнема между 6 и 10 месеца, идентични инвестиции ще се появят на пазара към края на 2019 г.

В сегмента на шопинг центровете нови проекти не се очакват. След откриването на Plovdiv Plaza и очакваното отваряне на Delta Planet Varna в края на март, пазарът в София и големите градове вече е наситен. С новите проекти общото предлагане на площи в молове в страната към средата на 2019 г. се очаква да надхвърли 810 000 кв.м.

В условията на силна конкуренция, за повечето молове годината ще е време да затвърдят пазарните си позиции, да привлекат нови брандове и да оптимизират микса си от търговци. В резултат от активността на наемателите, делът на незаетите площи в София се очаква значително да намалее – от 9% към края на 2018 до здравословните за пазара нива от около 5% през 2019 г.

Наемите в моловете и централните търговски улици ще продължат плавно да нарастват през годината. Към края на 2018 г. те са съответно 34 EUR/кв.м за помещение от 100-150 кв.м на ключова локация в голям търговски център и 52 EUR/кв.м за аналогична площ на търговска улица.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 некойси

    112 0 Отговор
    Според мен липсата на парко места и детски градини е един от основните проблеми!
  • 2 Готин ама не съвсем

    147 4 Отговор
    Боже, Боже, прибери си версиите!
    Кви молове, кви пет лева?? В Русе, дето минава за все още голям град има 3 затворени мола и един единствен работещ, на който не могат да напълнят и първия етаж! А на главната улица има десетки празни магазини, а останалите са с дрехи втора употреба или китайски боклуци! За какви молове говорите БЕ? Къде ще ги строите? В Исперих ли, или Дулово, може и в Силистра! Или Троян и Трявна? Абе, я си ги постройте отзаде на НС, там може и да ги бъде!

    Коментиран от #5

  • 3 ха ха ха

    80 9 Отговор
    Моловете са за малоумници и генетично увредени. А над 90% печалбата от тях изтича в чужбина.

    Коментиран от #6

  • 4 Ventura

    45 2 Отговор
    Как ще перат парите си
    олигарсите без МОЛОВЕ?
    Като има балъци, ще има и
    моллчета.
  • 5 Гост

    24 13 Отговор

    До коментар #2 от "Готин ама не съвсем":

    Вижте територията е важна. Защо си мислите, че тези молове се строят за българетата? Тях скоро няма да ги има по тези земи. Ще дойдат други и те са за тях. Явно не можете да видите едно 20-30 години напред.

    Коментиран от #8, #16

  • 6 тони

    6 49 Отговор

    До коментар #3 от "ха ха ха":

    Общо взето всички с някакъв нормален доход ходят в молове. Твоите пари като стигат само за втора употреба не обиждай по-успелите от теб :)

    Коментиран от #18

  • 7 NikNay

    26 0 Отговор
    Какво са това ритейл паркове? А това молове какво трябва да означава?
  • 8 r166

    11 5 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    И кой ще дойде по нашите земи, когато ни няма? Етническите неквалифицирани работни българи ли? А те какво купуват и от какви магазини? Май отдавна не си тук и не знаеш какъв е живота, а гласуваш за "доброто" ни. Темата за задържане на добрия материал е разисквана в не един коментар, и - нищо (все още).

    Коментиран от #11

  • 9 Гоуст

    26 0 Отговор
    Балонът се надува,надувайте момчета да стане.........
  • 10 БДС БЕЛ 2018

    1 0 Отговор
    Хаштаг "паар"...
  • 11 Гост

    6 10 Отговор

    До коментар #8 от "r166":

    Не, тази територия ще си се върне на турската държава.

    Коментиран от #12, #14

  • 12 Християнин

    13 1 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Ти сигурен ли си ,че турцията ти ще я има още дълго??
  • 13 ИВАН

    10 1 Отговор
    Бляк, тя така почна и любимата лелеяна демокрация - всичкия народ вместо на полето, се пресели в кафенето ... не че и при живков нямаше несправедливо богати, но все пак имаше някакъв морал и човещина, а сега ....
  • 14 хахаха

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Последния път като се завъртя по тези земи,доста лошо го отнесе накрая,с "балгаретата" не е добра идея да се е..ваш!От "великата" Турция тука останаха само някакви изпечени селски лица,които още не могат да разберат какво са и крака трябва да ни целуват за толерантността!
  • 15 ОДА ЖОН ИЗКЕНЗВАНЕ

    4 0 Отговор
    вдигайте мол бе събарайте ги тия градинки кво ше хода зимата през тях да ме пердаши леден дъжд хои си вътре у мола на топло
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 гостт

    6 0 Отговор
    В моловете всичко е в пъти по скъпо , което е нормално при положение че за помещение 98 кв.м в столичен мол се плаща 20 000 лв наем на месец . Лошото е , че родните " ТЪРГОВЦИ " си сравняват от там цените
  • 18 Буко Баламата

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "тони":

    Е направо си върхО щом като купуваш парцали на по 2 сезона от мола се имаш за успял.