21 Декември, 2018 10:53 4 118 5

Столицата с най-много социални жилища

  • австрия-
  • виена-
  • жилища-
  • социални-
  • наем

Среден наем от 9.6 EUR/кв.м

Във Виена 60% от жителите на града живеят в жилища, чийто наем има таван. Тези имоти са собственост на града или на организации, чиято цел е да защитава обществения интерес. Това е и причината тук средният наем да е 9.6 EUR/кв.м, докато в столици като Париж и Лондон той е 26 EUR/кв.м, а в Барселона и Копенхаген е 17 EUR/кв.м.

Близо 25% от жилищния фонд на австрийската столица е общински – 220 000 апартамента. Още 200 000 е броят на жилищата изградени от предприемачи, ангажирали се да ги отдават под наем на умерена рента в замяна на финансова помощ.

Особеното в местното законодателство е, че един път нанесъл се наемател той може да остане там доживот, независимо от промяната на доходите му. Също така законът му дава право да прехвърли договора за наем на свои роднини. Това, от своя страна, рефлектира върху свободния наемен пазар на жилища. При наличието на подобна възможност, апартаментите с по-висок наем трудно намират клиенти.

В частния сектор наемните нива са се увеличили с цели 42% за периода 2008-2016 гг. Спекулативното изкупуване на земя, което се получава в резултат на имотния бум, възпрепятства все повече изграждането на социални жилища.

В решаването на проблема се намеси общината. Тя наложи 70% от жилищата върху най-големите строителни площадки да бъдат субсидирани. Наемът им няма да надвишава 5 EUR/кв.м. Това предизвика политически спречквания като дясната опозиция окачестви мярката като „ретрограден социализъм”, която ще доведе до спад жилищното строителство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 густо майна

    5 1 Отговор
    така се прави политика,с реални резултати

    Коментиран от #5

  • 2 елате до

    13 0 Отговор
    10-ти район да видите на какво прилича от такава социална политика ....викат му малкият истамбул ! проблема е , че заради силният пол ...т.е жените....австрийците а и повечето от останалите европейци тук имат по 1-2 деца а ниският наем съчетан с високите детски и нотщандхилфе допринася за лавинообразното размножаване на шалварестите които яко цоцат от държавата
  • 3 чалма тв

    3 1 Отговор
    И при нас има соц.жилища и низките наеми,но само за сигани с 5-6 деца,като на конвейер са,раждат непрекъснато.Също получават тези жилища и общински служители , ей така за кеф.
  • 4 Филип II

    0 0 Отговор
    Победена страна. Натресен от победителите “социализъм”. Рай за лентяи и имигранти. Геноцид срещу австрийския народ.
  • 5 Филип II

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "густо майна":

    Момче, ти хал хабер си нямаш от тая работа.