Last news in Fakti

25 Декември, 2018 16:00 17 214 9

Тук са най-евтините имоти в Чехия

  • чехия-
  • жилища-
  • цени-
  • строителство

Дефицитът на жилища тласка цените нагоре

Тук са най-евтините имоти в Чехия - 1
Снимка: Shutterstock

Височински – това е регионът, в който се предлагат най-евтините жилища ново строителство. Разположен е в централната част на Чехия. Там купувачите плащат 7.3 средни годишни заплати, докато в Прага – 14.4, сочат данните на изследване проведено от компанията Central Group. Минимална разлика в цената между новото и старо строителство в жилищния сегмент се наблюдава в Южноморавския регион, а най-голяма е в Устецкия край, където новопостроените апартаменти са три пъти по-скъпи от предлаганите на вторичния пазар.

„В резултат на дефицита на жилища ново строителство цените на квадратен метър жилищна площ значително се увеличиха. Поради стабилното високо търсене, ръст се наблюдава и при жилищата старо строителство, както и при наемите. Ставаме свидетели на ситуация, при която младите хора са принудени да си купуват апартаменти извън Прага и да пътуват дълго до работното си място в Прага”, казва изпълнителният директор на Central Group Михаела Томашкова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 боки

    29 1 Отговор
    Апартамент в софето стува около 20 годишни заплати. Лукс-безаналогови-виртуални квдрати .
  • 2 Фернандо Алонсо

    15 1 Отговор
    Боки, онзи от дъ пъ съ, какво казва?!? Да, да ама..... :))) 20 годишни заплати, означава, че апартамента трябва да струва около 100 к евро, а средната заплата в Сф да е около 400 евро.... 80 кв. м. х 900 евро = 72000 евро и със сигурност средната заплата не е 400 евро.

    Коментиран от #5

  • 3 тук нещата винаги са наобратно

    34 2 Отговор
    Първо: Какво получаваш за парите? Много бетон, нереална квадратура,не включваща земя, а само право на строеж?!, Липса на градинка и паркомясто и много гипсокартон!!!!! И всичко това за $1000/кв.м За мен това е пълен абсурд!
    Не луд тоя който яде баницата,а тоя който му я дава.
  • 4 Toko

    14 1 Отговор
    Абе аре бегай си пиши тъпите статии на друго место а ...
  • 5 Тони

    3 10 Отговор

    До коментар #2 от "Фернандо Алонсо":

    Заплататите в Сф може да са средно 400EU , но за умствено изостаналите.
  • 6 Иван

    12 0 Отговор
    Сега, хайде да уточним нещо! Най-напред, такова нещо като "Височински регион" в Чехия няма! Има "край Височина", "Стршедочески край", "Плзеньски край" и т.н. "Край" е териториална единица по подобие на нашето "област". Второто важно уточнение е, че в северните части на Чехия има цели градове, където от десетилетия се заселват само роми, тук наричани "социално неприспособими" и заради тях цените на имотите рязко спадат. В Устецки край е напълно възможно да си купиш обзаведен и иначе нелош апартамент за едно 9-10 хил. лв. именно заради високата престъпност (ромска) и неконтролируемите съседи. Преди година разправяха по телевицията, че в град Янов социално неприспособимите си отворили противопожарните кранове на улицата (на доста места има такива), развили маркучите и се гонили и пръскали с противопожарната техника, докато улицата и околните блокове не плувнали във вода... Трето, средната заплата е нещо красиво, но основната част от българските емигранти в Чехия много дълго не я виждат, защото обикновено са слабо квалифицирани, почти не говорят езика, а за ипотечен заем от банка условията се затягат сериозно - от август насам банките не финансират ипотечен заем на 100%, максимално на 90%.
  • 7 Гого

    9 4 Отговор
    Даже и на 300 евро за квадратен метър инвеститорите са на печалба тези цени по 1000 на квадрат са от прекупвачите ама нали повечето селяндури са без мозък купуват кутийки 50-60 кв.м и си мислят че са си купили жилище на една гола замазка. После почват да викат майстори ама най евтините защото са се набутали с високата цена и калпавото строителство и там хвърлят една маса пара а вечер бързат да се приберат защото новото им жилище няма паркинг където да си приберат 30 годишната си таратайка за 500 лева.
  • 8 Иван

    6 0 Отговор
    За да си купиш дори при тези условия апартамент или къща с ипотечен заем, ти трябва да бъдеш минимално 5 години в страната и с постоянно местожителство, да имаш достатъчно високи доходи и да си заделил резерви в размер поне на тези 10-15% от стойността на имота, иначе ще ти вдигнат осезателно вноската по ипотечния кредит. Не стига това, ами от твоят доход общата задлъжнялост по кредити не може да превишава 45% годишно, т.е. ако дофинансираш с потребителски заем, може и да не ти разрешат. От друга страна, наемите постоянно хвърчат нагоре, поради което е твърде вероятна ситуация човек да съжалява страшно, че не си е купил имот, когато е могъл...
  • 9 ChristinaWeed

    0 8 Отговор
    Плащам над $ 87 на час, работещи от дома си с 2 деца у дома. Никога не съм си мислел, че ще мога да го направя, но най-добрият ми приятел печели повече от 10 хиляди на месец, правейки това и ме убеди да опитам. Потенциалът с това е безкраен.

    Ето какво правя.........>>>>> www.Trade46.Com