4 Януари, 2019 16:12 4 430 7

Близо 40% от имотите се продават с отстъпка

  • лондон-
  • цени-
  • жилища-
  • великобритания

Причината е неопределеността около Брекзит

Близо 40% от имотите се продават с отстъпка - 1
Снимка: Shutterstock

Собствениците на имоти в Лондон се опитват по-бързо да ги продадат, сочи проучване на UBS Investment Bank. Причината е, че два от пет имота се продават на по-ниски от офертните цени. Преди две години едва 20% от жилищата на пазара са се продавали по занижени стойности.

Днешната активност на продавачите във Великобритания е в резултат на неопределеността около Брекзит, която понижи покупателната способност през последните месеци. Размерът на отстъпката е 2.6%. Най-високи те са за недвижимостите разположени в престижните лондонски квартали. Така например, в Кенсингтън и Челси средната отстъпка е в рамките на 4%.

„Лондонският пазар на жилища остава стабилен, макар и с признаци на подобрение. Негативните фактори са ниска достъпност, силно предлагане, особено в луксозните райони, многобройните промени в таксите по прехвърляне на имоти”, посочват от UBS Investment Bank.

Процесът на продажба на жилища към края на 2018 г. отнема двойно повече време, отколкото през 2016-а. Средно един имот седи на пазара 128 дни, а преди две години са били 77 дни.

Все по-висок процент от жителите на Лондон, които са решили да имат собствен дом, купуват такъв извън границите на британската столица. През 2018 г. в Лондон са продадени имоти на обща стойност от 38 млрд. USD.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пфу язък

    11 0 Отговор
    Тъкмо бях решил да купувам, ама ще се откажа при това положение. А парите ще даря на факултета по журналистика за да научат пишещите кратуни да избират теми, които може и да заинтересуват някого. Като например, КОЙ наглец отряза достъпа до Германката, откъде извади толкоз кинти и връзки, е ли е корумпиран бургаския строителен контрол и т.н Или как Доган си построи летен дворец на брега на мморето....Ей такива едни темички.
  • 2 брокера

    18 3 Отговор
    И у нас е така. В момента в София се договарят доста добри отстъпки от инвеститорите. Собствениците обаче като цяло са доста ограничени и доста от тях ще понесат големи загуби следващите 2-3 години. Хората се преориентираха и сега купуват директно от инвеститорите. Никой не иска да плаща отгоре на прекупвач, изключение са само имоти с отлична локация, но и там вече има конкуренция. Да ви кажа за последните 6 месеца съм продал 1 апартамент от собственик и точно 17 от инвеститори. Трудно е да убедиш човек да купи напълно изтърбушен апартамент с лошо поддържани общи части и нужда от доста сериозен ремонт в някой от по-централните квартали, вместо такъвнов такъв с гараж за същите пари, но малко по-далеч от центъра. Иначе и съвет от мен - огледайте и съседите, точно общите части и паркига са показателни за това с какви хора ще живеете.

    Коментиран от #3

  • 3 Гладен Брокер

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "брокера":

    Браво колега добър коментар. Слагам ти един +
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Наблюдателен

    15 2 Отговор
    Забелязвате ли колко престояват в Лондон вече имотите на пазара - 130-140 дни
    Мислете и анализирайте. Англия е 60 милиона и има по-младо население от нас + инвеститори в имоти от бившите държави от короната и целия свят
    Дали в кална София имотите няма да почнат да престояват по 1-2 години в чакане на купувач скоро?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Смотаняци 33

    0 0 Отговор
    Аз като ви казвам, че България се продава. Хората не ми вярват е на ти сега. После ние българи ли сме или не по скоро сме мангали явно. Ма черен си ма бял си щом си българин значи си стока за 400-500лв. Струва един щото е не качествен работник и тн. Ма ако го юркаш действа, а и е рентабилен средна печалба от един е 2500 на месец. РЕАЛНОСТ И ФАКТ ДАМИ И ДЖЕНДАРИСТАНЦИ!!!