Last news in Fakti

9 Януари, 2019 13:15 5 365 8

Норвегия: Цените на имотите и заплатите растат с еднакъв темп

  • норвегия-
  • жилища-
  • цени-
  • заплати

Жилище се продава за 68 дни

Норвегия: Цените на имотите и заплатите растат с еднакъв темп - 1
Снимка: Shutterstock

През 2018 г. цените на жилищата в Норвегия са се повишили средно с 2.8%, което е почти толкова, с колкото са нараснали и заплатите, сочат данните на Асоциацията по недвижими имоти Eiendom Norge. Също така общият брой на продадените жилища и къщи е по-висок от рекордната за имотния пазар 2015 г.

Днес пазарът в Норвегия е по-стабилен в сравнение с последните години. Необходимо е повече време, за да се намери купувач, но това пък дава възможност на клиентът по-добре да оцени какво се предлага на пазара.

Към края на 2018 г. са били необходими 68 дни, за да се продаде жилище. Най-силен пазар остава този в Осло. Там оборотите са най-високи – апартамент се продава едва за 36 дни. Цените непрекъснато растат. Най-дълго се търси купувач за апартаменти в Ставангер – 103 дни.

„Тясната корелация между ръста на цените на имотите и средните доходи влияе благоприятно на финансовата стабилност и на норвежката икономика като цяло. Ситуацията на пазара към декември 2018 г. беше значително по-добра в сравнение с предходни години” е мнението на изпълнителният директор на Eiendom Norge Кристиан Дрейер.

През декември 2018 г. в Норвегия са продадени 2963 жилища, което е с 1.3% повече в сравнение със същия месец на 2017-а. За цялата изминала година продажбите на имоти са нараснали с 4.9% в сравнение с предходната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Яшко

    6 0 Отговор
    Цените и заплатите се вдигат с 5 процента,всичко останало с 50 про България ,мн сте назад скандинавци много
  • 2 jambazina

    16 1 Отговор
    Две основни неща не разбрах от статията - колко е средната заплата и колко струва кв.м.

    Коментиран от #4

  • 3 волен сидеров

    3 1 Отговор
    жълти жилетки по цяла европа ще има,но дали ще са само жилетки....?
  • 4 Милена

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "jambazina":

    Важното е статии да се пишат.. Другото са подробности, които наистина остават без отговор от Миленчето за съжаление.............
  • 5 Разликата

    5 3 Отговор
    В Норвегия никога не е имало комунизъм, комунисти и евреи.

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Зорлем

    1 0 Отговор
    Цените на имотите и заплатите растат с еднакъв темп? Явно полза от нарастването на заплатите няма щом им обират горницата.
  • 8 До разликата

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Разликата":

    Точно те са комунисти и сега работническата им партия управлява от втората световна война