Last news in Fakti

10 Януари, 2019 06:21 6 854 52

Новата Москва: Блясък и лукс

  • русия-
  • москва-
  • градоустройство-
  • промяна

На мястото на бивши индустриални халета се появиха луксозни сгради и паркове, а новите широки тротоари изтикват автомобилите от центъра

Новата Москва: Блясък и лукс - 1
Снимки: Shutterstock

Ремонтът приключи точно навреме - преди поредното преизбиране на Владимир Путин за президент през миналата пролет. Седем години след началото на преустройството на Блатния площад в центъра на Москва вече всичко е готово, а резултатите обезоръжиха дори и на най-големите критици на проекта, четем в обширен репортаж на "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ).

Днес центърът на руската столица е с променен облик: изградени са нови широки гранитни тротоари с велосипедни алеи, излъсканите до блясък площади с пейки и люлки за децата привличат много посетители, по улиците на града вече се движат и нови електрически автобуси, а подлези улесняват придвижването на пешеходците. Панелните блокове, строени през шейсетте години на миналия век на редица места в столицата, постепенно отстъпват място на модерни многоетажни жилищни сгради.

Цивилизоване на публиката

Тази урбанизация "спусната отгоре" третира жителите на руската столица като обект, който подлежи на цивилизоване, от каквото явно има нужда, посочва изданието и припомня един епизод: Също както през 1928 година, когато при откриването на парка „Горки“ той бил буквално стъпкан от тълпата, така и новият парк "Зарядие" край стените на Кремъл бил просто пометен от посетителите – лехите с декоративни и редки насаждения били окрадени – хората явно ги късали, за да си ги засадят по домовете. Това наложило паркът да бъде затворен, докато унищожените насаждения не бъдат възстановени.

Новият стил на живот в руската столица се харесва и на млади, и на стари, четем по-нататък в публикацията. Разчетите на архитектурното студио "Стрелка" сочат, че стесняването на лентите за движение по улиците на града ще принуди автомобилите да забавят своя ход, ще накара повече хора да оставят колите си и да използват обществения транспорт. За това ще допринесат и новите такси за паркиране, които току що бяха увеличени на 5 евро за час. В същото време това прокужда хората с по-ниски доходи от централните райони на града, посочват не без основание критиците. Но по-високото качество на живота привлича и повече чужденци: "Москва междувременно се превърна в европейска туристическа метрополия", казва по този повод ръководителят на Австрийския културен форум в руската столица Симон Мраз.

Новата Москва: Блясък и лукс

Хипстър-културата набира скорост в руската столица - въпреки икономическата криза и санкциите на държавните органи. Луксозни супермаркети или магазини за биологично чисти продукти, като веригата "ВкусВилл", предлагат на потребителите заместители на спрените от внос чуждестранни хранителни продукти. Бивши заводски халета се преустройват на луксозни жилищни сгради и творчески центрове. На мястото на бившите автомобилни заводи "Зил" в южните райони на Москва например възникнаха елегантни апартаменти с авангардистки фасади и парк със спортен център.

"Моята улица"

Да споменем също и инициативата "Моята улица", чиято цел е да отърве обществените места и тротоарите от паркирали автомобили и да освободи място за пешеходците. От нея обаче има и недоволни - собствениците на автомобили, които се чудят къде да дянат превозните си средства. А много московчани се шегуват, че настилките по някои улици и площади се сменят твърде често – навярно заради бизнес интересите на съпругата на столичния кмет Собянин, която притежава дял от фабрика за плочи.

Засега градската управа на Москва не успява да се справи с проблема за боклуците. Руската метрополия с нейните над 12 милиона жители, не рециклира отпадъците си, а ги изхвърля (несортирани) на бунища в близки до руската столица населени места. Във Волоколамск, Коломна, Таруса, Клин и Наро-Фоминск местните хора отдавна протестират срещу планините токсични отпадъци край домовете им, които замърсяват почвата и въздуха. Заради недоволството на хората властите решиха да започнат да извозват отпадъците до по-далечни места - също против волята на тамошното население. А това, че властите планират в неопределено бъдеще да започнат да изгарят отпадъците, и дори прекръстиха тези нови бунища на "Еко паркове", не променя с нищо факта, че на тях продължава да се трупат боклуците на Москва.

Новата Москва: Блясък и лукс


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бедна била Русия

    54 20 Отговор
    А да видим соросоидите как ще се осерат, сега кръв ще пропикаят!

    Коментиран от #3, #10, #29

  • 2 Мдаа

    32 60 Отговор
    Се повече се убеждавам че Този сайт се финансира от Москва.

    Коментиран от #6, #12

  • 3 Разбра ли

    13 43 Отговор

    До коментар #1 от "Бедна била Русия":

    Ще ви пикаят в устите , болен мозък.

    Коментиран от #7

  • 4 мъдин

    20 33 Отговор
    правят се на Американци
  • 5 Дони

    48 15 Отговор
    Пропагандата на фашистите от ДВ няма край, ще се спукат от яд че има хора на земята, които са независими от Запада.
  • 6 Вуте

    18 3 Отговор

    До коментар #2 от "Мдаа":

    Не - от Doiche Wele! - То си го и пише най-отдолу на страницата, но явно не си забелязал сивото каре
    ( Факти e партньор в България на...)

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Вуте

    12 1 Отговор

    До коментар #6 от "Вуте":

    опа, грешка : Deutsche Welle
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 СссереМ

    21 29 Отговор

    До коментар #1 от "Бедна била Русия":

    Бедни са като църковни мишки,може ли да им направят паркове а те да окрадат дръвчетата и цветята,само аз ли си мисля че между нашите роми и руснаците няма никаква разлика.

    Коментиран от #42

  • 11 майкъл джексън

    16 23 Отговор
    най смешното е Руснак да се прави на Американец също да се мъчи да говори английски и само да повтаря ОК

    Коментиран от #14, #23

  • 12 Румяна Костова

    24 9 Отговор

    До коментар #2 от "Мдаа":

    Ами за да се разубедите, прескочате до Москва.А ако нямате пари изгледайте някой клип на y YouTube.Тази статия от Дойче Веле ще бъде шок за онези русофоби, които като се каже Москва и си представят онази социалистическа Москва оти преди 40 години.

    Коментиран от #35

  • 13 среднощен

    14 13 Отговор
    Москва може да си го позволи..!? Но Москва не е Русия..!? Москва е "лъскавата витрина", която трябва да се показва пред туристите..!! За мен лично, моделът на подражание на богатото американско "сити" е погрешен! Русия и Москва имат много автентични културни постижения, на моите трябва да се акцентира..! Опитът да се промени мирогледа на руснака от съвременните "елити" е неправилен! Не само - този социален експеримент е опасен за морала на православна Русия.!?

    Коментиран от #17, #32

  • 14 Румяна Костова

    14 9 Отговор

    До коментар #11 от "майкъл джексън":

    Смешен английски е да чуеш как гърците и индийците го говорят.Да,не знаят всички руснаци този език,а само онези на които това е необходимо.
  • 15 Кимчо

    8 17 Отговор
    ако е само това от снимката то значи Пхенян е супер лукс и благоденствие а Масква е като Северно Корейска провинция
  • 16 Българин

    11 15 Отговор
    "Показуха"! Тази руска дума замества коментар от десетки страници. Русофилите да проверят в речника.
  • 17 Румяна Костова

    8 8 Отговор

    До коментар #13 от "среднощен":

    Съгласна съм с Вас,но това ще си решават самите руснаци, Петербург не следва този пример.
  • 18 Соросоидите са като циганите

    17 8 Отговор
    Лесно се манипулират, защото са с елементарно мислене, с каквото са и циганите!?

    Коментиран от #20, #21

  • 19 ДОКО

    17 16 Отговор
    И НИЕ ЩЯХМЕ ДА ИЗГЛЕЖДАМЕ ТАКА АКО БЯХМЕ ОСТАНАЛИ ВЕРНИ НА СЕБЕ СИ И НА РУСИЯ..ДРУЖБАТА МЕЖДУ СССР И НРБЪЛГАРИЯ Е ТАКА НЕОБХОДИМА КАКТО ВЪЗДУХА И ВОДАТА ЗА ВСЯКО ЖИВО СЪЩЕСТВО ТОДОР ЖИВКОВ..А СЕГА БЪЛГАРИНО НАЛИ СИ ЕВРОПЕЕЦ..КАРАЙ ПО ЧОБАНСКИТЕ ПЪТИЩА НА БЪЛГАРИЯ ПЛАЩАЙ ЩОТ СИ УМЕН И ХРАНИ ЦИГАНИТЕ ЩОТО СИ КАДЪРЕН ХА ТИ ЧЕСТИТО НОВАТА ГОДИНА И ТАКА ДО АМИНА ПЛАЩАЙ ДАНЪЦИ ЗА ДВАМИНА..
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Българин

    9 12 Отговор

    До коментар #18 от "Соросоидите са като циганите":

    За соросоиди те не знам, но путлерастите напълно отговарят на твоето описание.
  • 22 Бай хой

    6 6 Отговор

    До коментар #20 от "Borislav Popov":

    1 путлераст =1 Borislav Popov +1 El comandante
  • 23 В Америка

    9 10 Отговор

    До коментар #11 от "майкъл джексън":

    Има много руснаци. Имат цели квартали. Повечето си обичат народа и русия, нищо,че живеят в щатите. Нашите ганювци щом емигрират веднага ми се правят на американци. Смешници. То циливилизацията и Г н Магариди.....

    Коментиран от #26, #27, #33, #34

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Евроджендър

    8 10 Отговор
    Май не четете докрай материала, че са затънали до гуша в токсични отпадъци. Целия цирк в л..на само Путин в бяло. Хе хе
  • 26 майкъл джексън

    6 3 Отговор

    До коментар #23 от "В Америка":

    сега да построят статуята на Октомврийската революция и ще ги признаем за голяма работа
  • 27 майкъл джексън

    7 5 Отговор

    До коментар #23 от "В Америка":

    щото са читави и избягали в Америка затова Имат акъл в главата
  • 28 Озорено Общество

    8 6 Отговор
    Давете се в злоба Соросоидни гюбрета, живейте в Кенефистан и облизвайте кивитата на Винету, докато Ви вдига данъците двойно !

    Коментиран от #30

  • 29 Насран русофил

    5 7 Отговор

    До коментар #1 от "Бедна била Русия":

    Тази статия е на Дойче веле и аз като истински русофил няма да я прочета! Нито пък ще ѝ повярвам! Ти защо я четеш и вярваш? Не четеш ли инструкциите от г-н Кутев?

    Коментиран от #43

  • 30 Преброяване на бесните язовци

    2 1 Отговор

    До коментар #28 от "Озорено Общество":

    Прощавай, ти къде живееш (ако не е тайна)?
  • 31 Вуте

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Евроатлантик":

    Ами инсталирай си приложението " Търсене на изображението чрез Google", (ако интелектът ти стига за това)
  • 32 среднощен

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "среднощен":

    ..на които трябва да се акцентира...
  • 33 Преброяване на бесните язовци

    4 4 Отговор

    До коментар #23 от "В Америка":

    Като толкова много обичат народа си и насрассия, защо са емигрирали при врага? Ето, в масквей е блясък, лукс, небостъргачи и т. н., защо не си седят там?
  • 34 Преброяване на бесните язовци

    3 4 Отговор

    До коментар #23 от "В Америка":

    Като толкова много обичат народа си и насрассия, защо са емигрирали при врага? Ето, в масквей е блясък, лукс, небостъргачи и т. н., защо не си седят там?
  • 35 ЕееХ

    5 3 Отговор

    До коментар #12 от "Румяна Костова":

    СКЪПА ОТИДИ НЯКЪДЕ И ИЗВЪН МОСКВА , ЧЕ ТАМ ТИ ДА ВИДИШ , ЗАЩОТО РУСИЯ СЕ ФОРМИРА И ОТ ПО МАЛКИ ГРАДОВЕ И СЕЛА !

    Коментиран от #37, #41

  • 36 Batushka

    6 2 Отговор
    Ба ,и Хамерика има витрина Ню Йорк,Л.А....и постоянно ни я пробутват ...ама повечето в средните щати особенно ,живеят като нашите цигани в дървени бараки...

    Коментиран от #51

  • 37 Еех

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "ЕееХ":

    Както и в Бг нали?
  • 38 все тая

    6 0 Отговор
    Русия ли е или САЩ и при двете има резултати и постигнати цели в срок. Само в БГ си оставаме с обещания за напредък.
  • 39 баш майстор

    1 7 Отговор
    Затъват в боклуци, бъдещето им е отровено....

    Коментиран от #40, #49

  • 40 Само това ли успя да изпърдиш

    5 2 Отговор

    До коментар #39 от "баш майстор":

    Като не можеш да напишеш нещо умно, поне не показвай простотията си!
  • 41 Погледни си голият задник

    5 1 Отговор

    До коментар #35 от "ЕееХ":

    В България една София остана, и то приличаща на циганско гето!
  • 42 Идиот ли си или се правиш на такъв

    4 3 Отговор

    До коментар #10 от "СссереМ":

    Прочете ли изобщо статията, или само заглавието четеш? Не виждаш ли, че това за което пишеш се е случило 1928 година? Тогава дядо ти е бил в кочината при прасето, даже за парк не е чувал. Долни пишлемета сте, поне четете и тогава пишете!
  • 43 Още по зле за насраните соросоиди

    6 3 Отговор

    До коментар #29 от "Насран русофил":

    Щом и Дойче веле взе да хвали Русия, толкова по зле за краварите, там даже и паркове нямат, а дървените им бараки се разхвърчават след всеки вятър!
  • 44 Смотаняци 33

    3 4 Отговор
    Брей колко големи блокчета за да се мятате от високо ли са?
  • 45 май френд

    2 3 Отговор
    спокойно строи се за братята Китайци защото имали претенции в комуналки и землянки не им се живеело а вече преиждат
  • 46 Ivo

    4 3 Отговор
    ...колко много червена сган
  • 47 Alpha_Lone_Wolf

    4 5 Отговор
    В САЩ вече ги събарят тия бараки в Русия тепърва ги вдигат, изостснала държавица на фона, че преъендира за световна сила.
  • 48 Пламен

    2 4 Отговор
    Браво!!!
    Но кой чужденец си е купил имот там?
    Като заживее там - борш ли ще яде или пелмени?
    Даже водката вече не е без пари!
    Но честито на новите купувачи!
  • 49 панагюрския бик

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "баш майстор":

    абе ти ли си тоя с москвичо от един филм ,кирил Господинов ли беше , дето викаше на един щети сложа шапката аз на тебе ,ооо, да знаиш , епа и я мое ти турим нещо да знаиш , така изозаде.
  • 50 мгу

    1 1 Отговор
    Руснаците са тъпаци
  • 51 Пешо

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "Batushka":

    А в Русия 90% в дървени бараки.
  • 52 От извора

    2 0 Отговор
    София е по хубав град от Москва.Москва реално е панелен град,пълен с бамжи.Напишете статия за бамжите.
    И Софийското метро е много по хубаво.А за кухнята вообще няма сравнение,гола са вода в страната на лъжата.