Last news in Fakti

24 Януари, 2019 13:16 3 244 7

Все по-малко нови жилища в Братислава

  • братислава-
  • жилища-
  • цени-
  • прогноза

Цените на апартаментите растат

Все по-малко нови жилища в Братислава - 1
Снимка: Shutterstock

В края на 2018 г. пазарът на жилищата ново строителство в Братислава достигна най-ниските си нива, подобни на тези в периода 2002-2005 гг., когато той тепърва започваше да се развива. В резултат на ограниченото предлагане на нови жилища, цените в сегмента отчетоха ръст през миналата година. „Той се дължи на икономическия ръст, което благоприятства развитието на пазара на недвижими имоти”, коментира Матуш Янчур, старши анализатор в компанията Bencont Investment. Независимо, че повишаването на лихвите по ипотечните заеми усложни ситуацията на пазара, прогнозата, че търсенето ще намалее, не се сбъдна. Желаещите да придобият апартамент са много, но достъпни предложения на пазара липсват.

През последното тримесечие на 2018 г. броят на свободните жилища в Братислава се понижи до 2873 броя, най-вече заради малкото на брой нови проекти. В периода октомври-декември 2018 г. се появиха едва 250 броя нови квартири, съобщават от Bencont Investment. Към момента се строят 105 жилищни сгради, като в половината от тях - под 15 е броят на достъпните жилища. Останалите или са с недобро вътрешно разпределение или са големи и скъпи.

Средната цена на жилищата ново строителство в Братислава е 2190 EUR/кв.м към края на 2018 г. Това е с 5.5% повече в сравнение с третото тримесечие на 2018-а и с 11.5% по-скъпо спрямо края на 2017 г.

Като цяло ръстът в цената на жилищата е още по-голям -14.7% през 2018 г. спрямо 2017-а. Средно 193 000 EUR е цената на жилище в Братислава. Увеличението е свързано не само с поскъпването на квадратния метър жилищна площ, но и с това, че се предлагат средно с 4.9% по-големи жилища, около 70 кв.м.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 наблюдател

    2 2 Отговор
    алчните брокери, строители и банки надуха нов имотен балон, който всеки момент ще каже пук и тогава ще си купя една 2стайка за 1 евро. От 2016 го чакам това и все остава за следващата година, нейсе

    Коментиран от #3, #5

  • 3 Кавраков 2

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "наблюдател":

    Ама "2стайката" е Братислава ли ще я купиш ? Айде вземи една и на мен, после ще ти дам парите ( 1-то евро) :D

    Коментиран от #4

  • 4 256

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Кавраков 2":

    брокери като тебе, и в Братислава ведно с алчните банки и строители, надуха и там имотния балон, който всеки момент ще се спука и в Чехословакия!
  • 5 experta

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "наблюдател":

    ШЪ КУПИШ НА ДЯДО МИ ГАЛОШИТЕ,ЦЕНИТЕ ВЕЧЕ НЯМА ДА НАМАЛЯВАТ, А САМУ ЩЕ СЕ ПОВИШАВАТ. КАТО ЦЕНАТА НА ТОКА. ХАХАХАХА

    Коментиран от #6

  • 6 наблюдател

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "experta":

    ей, брокерче, скрий се, дето надухте балона
  • 7 hmhmhm

    0 0 Отговор
    Аз не мога да разбера как може да се твърди че през 21в има недостатъчно жилища. Вие как си представяте. Сега се строй през всички сезони няма зима няма лято няма есен няма пролет. С новите технологии на втрърдяване на бетона с новите технологии на дограми с новите технологии на стъкла? С новите технологии при транспорта нови кранове бетон помпи и да ми говорите глупости е меко казано смешно и не реално.