Last news in Fakti

28 Януари, 2019 13:51 21 728 15

Освен безплатни имоти, села дават и пари на новодомците

  • италия-
  • села-
  • програма-
  • заселване-
  • обезлюдяване

По 9000 EUR за всеки нов жител

Освен безплатни имоти, села дават и пари на новодомците - 1
Снимка: Shutterstock

Броят на обезлюдените италиански села нараства стремглаво. Част от тях през последните години привличаха нови жители като обявяваха, че продават изоставените къщи или жилища за по 1 EUR с условието новодомците да ги ремонтират за определен период от време като вложат определена сума пари. Това обаче като че ли вече не е много атрактивно. Новото е, че местните власти на Локан са решили освен евтини жилища да дават и пари в брой на желаещите да се заселят в тях. Бонусът, който ще получат новодомците, е 9000 EUR, а тези с деца – по още 1000 EUR. Парите ще се изплащат в продължение на 3 години. Условието е семействата да имат дете и минимален годишен доход от 6000 EUR. Предложението важи и за чужденци, които са фрийлансъри или са готови да започнат местен бизнес.

Населението на въпросното село – Локан, е намаляло със 7000 души от началото на 1900 г. Днес там живеят едва 1500 души. Всяка година в него умират по 40 човека, а се раждат едва 10. Подобна картина се наблюдава във всички по-малки села на Ботуша. За последните 30 години всяка четвърта малка община се е превърнала в призрак. Днес в Италия 139 села са с население под 150 жители.

Кметът на североиталианското селце Боргомедзавале, предлага не само изоставени къщи за по 1 EUR (макар и при условие имотът да бъде ремонтиран в срок до 2 години от покупката), но и по 1000 EUR за всяко новородено и още по 2000 EUR за всеки, който иска да започне бизнес в селото. В Боргомедзавале към момента живеят 320 души. Кметът казва, че пари има, но няма млади хора, които да помогнат въпросните средства да бъдат „грамотно” инвестирани.

В същото време местните данъци върху имотите са много ниски. Кметът също така обещава безплатен обществен транспорт за всички студенти.

Повечето селца, с подобни програми за привличане на жители, разполагат с живописни пейзажи и са екологично чисти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГАЛЕВ

    24 21 Отговор
    Жабарите нали си имат джагали негри и тем подобна измет от африка и семейства от скалите и пещерите на афганистан и др.давайте им пари и те няма да работят глупаци с глупаци-вместо да дадат тия пари за стимулиране на раждаемостта и ред привилегии на Италианските семейства те ги дават на вятъра.
  • 2 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    8 17 Отговор
    Добре звучи но с 2 5 или 10 000 евра какъв бизнес ще започнеш?кокошкарски я обущар я нещо баници или сергия кмета да извади по вилион евра за всеки които иде там и ше има небивал бум на кандидати

    Коментиран от #5

  • 3 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    6 10 Отговор
    Сакво са милион евро за управниците на човек? Нищо просто едни хартиики да ги напечатат и да се случат нещата дори и аз ше замина
  • 4 Ето истината

    28 5 Отговор
    Богатите са притеснени че бедняцте изчезват и измират и нема да има кои да слугува на дечицата им и се опитват да стимулират размножаването на робите демек нас със красиви приказки и хартишки
  • 5 hahaha

    28 4 Отговор

    До коментар #2 от "Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н":

    Po sveta da si obushtar ili banichar ne e sramno i kokoshkarsko,nito da si chistach ili kelner.Tolkova ste obarkani v kochinkata ,che po-zle njam na kade.Samo chalga i s-klasi na po 10-15 godini sa vi v glavite.
  • 6 балон

    10 8 Отговор
    И до Италия стигна дългата ръка на нашите алчни брокери, строители и банки, които и там надуха имотен балон, който всеки момент ще се спука и тогава ще си купя една 2ка там, че сега съм в Люлин 2 на квартира с хазяйката

    Коментиран от #11

  • 7 hmhmhm

    41 2 Отговор
    Това е добре. Добра идея на кмета. Нашите села лека полека и те изчезват но там домовете ги ограбват./ И след време оставят руини. Но управлението на държавата е такова.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Дора

    8 8 Отговор
    няма държава в която на младите да им се стои на село
  • 11 Умен

    9 3 Отговор

    До коментар #6 от "балон":

    Умният е под наем с хазайка и изчаква по-нормална цена от абсурдните цени сега. Колкото и наем да платиш, пак ще ти излезе по-изгодно да изчакаш с покупката до следващата циклична криза.
    Ама пък какво ще правят "брокерите" с техният нисък интелект, като не могат да работят друго, освен да лъжат още по-нискоинтелигентни от тях купувачи, че цените ще растат до безкрай... Хайде на евтините жилища - днес 50000 евро, догодина по 200000 евро...

    Коментиран от #12, #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 аман от тъпи селтаци

    4 4 Отговор

    До коментар #11 от "Умен":

    хахаха глупендер стой си при хазяйката и чакай "балона да се спука" цените на имотите в БГ са най-ниските от всички наши съседи без знзчение в ЕС ли са или не и най ниски в цял ЕС, пук ти си стой при хазяйката и плащай наем като си див селски бек.
  • 14 NikNay

    0 0 Отговор
    Какво е това " фрийлансъри "?
  • 15 Шаран БГ

    6 0 Отговор
    Вместо да се опише катастрофалното положение с нашите селища, че белким се трогнат пишман-политиците ни и вземат някакви мерки, ще пишем и ще плачем за Италия - мама миа - свещена простотия !!!