Last news in Fakti

6 Февруари, 2019 15:12 8 028 15

Строителен бум в Пловдив

  • imot.bg-
  • жилища-
  • строеж-
  • пловдив

Над 1600 жилища в строеж се продават

Строителен бум в Пловдив - 1
Снимка: М. Богданова ©

Покупката на жилища в строеж през последните 3 години се активизира. Основните две причини за това са ниските лихви по ипотечните заеми и желанието на по-голяма част от клиентите да купят апартамент, който не трябва да бъде реновиран. Данните на Националния статистически институт показват, че 2018 г. е пикова за строителството в Пловдив. Издадени са рекорден брой разрешителни за строеж – 1435. Ако всички те бъдат реализирани, то във втория по големина град ще се появят имоти с обща разгъната застроена площ от 1 233 529 кв.м.

Съпоставяйки данните от последно тримесечие на миналата година със същия период на 2017-а се наблюдава ръст от 50% при започнатите нови жилищни сгради, а общата им застроена площ се увеличава със 123%. През месеците октомври-декември 2018 г. в областта е започнал строеж на 159 жилищни сгради с 460 жилища в тях със 72 022 кв.м обща застроена площ и на 84 други сгради с 85 690 кв.м РЗП. През последните 3 месеца на 2018 г. общинските администрации на територията на област Пловдив са издали разрешителни за строеж на 211 жилищни сгради с 1263 апартамента в тях със 172 850 кв. м разгъната застроена площ (РЗП) и на 174 други сгради със 144 955 кв.м РЗП.

Към момента се продават над 1600 гарсониери, дву- и тристайни жилища, сочи справка в най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. Най-висок е делът на апартаментите с 2 спални – над 800 броя. Средната цена е 600 EUR/кв.м. Най-много предложения има в районите Гагарин, Въстанически, Кършияка. В последния апартамент от 66 кв.м в тухлена сграда може да се купи срещу 42 570 EUR.

Следващи по интензивност на предлагани жилища в строеж са тези с 3 спални. Предложенията са малко под тези на двустайните, а цената е идентична. Апартамент от 98 кв.м в Каменица 2, който ще бъде готов през 2020 г., може да се купи към момента срещу 59 500 EUR. Дефицитът при гарсониерите ще продължи – поне, ако съдим по предлагането на този тип имоти при новото строителство. Това са и първите имоти, които си намират собственик след пускането на дадена сграда в продажба, коментират анализатори. Маломерните жилища, разположени в сгради с добра локация, са отлична инвестиция. Почти всички купувачи ги придобиват с цел отдаване под наем. Цената им в етап на строеж в Пловдив е около 650 EUR/кв.м.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еее

    29 2 Отговор
    То хубаво че строят,но бихте ли казали тука колко апартамента са продадени до сега?
  • 2 Васил

    30 1 Отговор
    Балона се надуваааааааааааа
  • 3 Eeeea

    16 1 Отговор
    Надуваааааа аааааааааааа
  • 4 Интересно

    17 0 Отговор
    От обявените апартаменти половината са фалшиви обяви или отдавна продадени. И къде в Пловдив мога да си купя 100кв. м. за 60 еврака?

    Коментиран от #5

  • 5 наблюдател

    10 2 Отговор

    До коментар #4 от "Интересно":

    в Шекер махала
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 888

    6 0 Отговор
    После ще купуваме евтини жилища!
  • 8 истина

    6 0 Отговор
    Апартамент без 2.5 парко-места е мизерна работа.
  • 9 Мазния

    5 0 Отговор
    Надуваааай....фу-фу-фу....пускам си и Nena - 99 Luftballons
  • 10 Пловдивчанин

    5 0 Отговор
    Точно там, откъдето е снимката се оказва, че всичко е продадено, а аз минавам от там всяка вечер и светещите прозорци се броят на пръстите на едната ми ръка. До този строеж има още три. единият завършен, а другите два се строят, но има и един пети, на който стърчат бетоните още от кризата и е очевидно изоставен. Вероятно има обяснение, но как на едно и също място са построени и се строят супер скъпи имоти, които всъщност се оказва, че са продадени, а други строежи са изоставени. Не ми се връзва картинката нещо! Няма логика!

    Коментиран от #15

  • 11 Maina

    3 1 Отговор
    Евреите пак ще прецакат с банките си и ниските лихви всички. Алчни хора винаги ще има.
  • 12 gost

    5 0 Отговор
    Е как се продават над 1600 гарсионери и двустайни, а има дефицит?
  • 13 Aчо

    1 0 Отговор
    Уплътняването на Пловдив го прави все по-труден за нормален живот.Няма лошо да се разширява,но нови квартали с предварително изготвен благоустроиствен план.Стройтелството на "жилища" в България го приравниха с ходенето по малка и голяма нужда в Индия,"Кой където му дойде там" После....някой друг виновен!!!Пуста алчност ненаядена!
  • 14 Валери

    1 0 Отговор
    Всеки му се иска да буде балон но реалността е друга и това не е балон а реалността,дори да се получи сътресение на имотния пазар то едва ли ще паднат с повече от 10 %
  • 15 Луд

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Пловдивчанин":

    Този е на Хъс.
    Другият да Кауфлант и той е на Хъс.
    До мола е на Галакси.
    Продадено е всичко.
    А ти не си блъскай главичката купува се и то много не бери дерт.
    А на тези с балоните по горе ще кажа да си чакат пукането.
    Свясните локации и имоти са кът.