15 Февруари, 2019 10:37 3 006 9

Бурно развитие на жилищния сегмент в Унгария

  • унгария-
  • жиилща-
  • цени-
  • пазар

Повече имоти от първичния пазар се купуват с ипотека

Бурно развитие на жилищния сегмент в Унгария - 1
Снимка: Shutterstock

Цените на жилищата в Унгария продължават да растат, подтиквани от благоприятните икономически условия, повишаване на заплащането, ниските лихвени проценти по кредитите и държавната програма, която прави покупката на първи дом достъпна за голям брой хора.

През второто полугодие на 2018 г. цените на жилищата са се увеличили с 12.7%, като е отчетена инфлацията. Имотите от първичния пазар отчитат ръст от 7.5%, сочат данните на Централния статистически институт на Унгария (MNB). При жилищата старо строителство повишението е било 7.7% на годишна база (спрямо второто полугодие на 2017-а). Най-силен ръст цените са отчели в Будапеща – 16.6%, сочат данните на Global Property Guide.

С 5.1% са се увеличили покупко-продажбите за цялата 2018 г. – от 86 000 сделки през 2012-а техният брой се е увеличил до 154 000 през 2018-а. За същия период броят на отпуснатите ипотеки е нараснал с 80.1% при новите жилища и с 31.1% - при тези старо строителство.

За първите девет месеца на миналата година броят на завършените проекти се е увеличил с 28% в сравнение със същия период на 2017-а.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брокер

    8 0 Отговор
    Ако напишете и средната цена на м2 ще бъде доста полезна статия.
  • 2 бл.134 в Зап. парк

    6 9 Отговор
    3000 евро средна цена в Буда и 3500 в Пеща.Така че , народе български инсесгирай в апартаменти в София , цените ще се увеличават още поне 5 години .А после ,каквото ще да става

    Коментиран от #3

  • 3 ненормален

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "бл.134 в Зап. парк":

    Щом има кои да купува нека се вдигат. Аз имам пари но не купувам. Предполагам за някои имам някакъв проблем и нещо не ми е наред. Аз лично се чувствам супер.
  • 4 Има далавера

    3 3 Отговор
    Да се купува в кв. Западен парк.
  • 5 Пишман брокер

    3 1 Отговор
    Нещо много зачестиха непоследък статиите за бурен растеж на чужди имотни пазари.
    Да не би нещата на българския имотен пазар да не вървят много добре? :)
  • 6 наблюдател

    0 1 Отговор
    как растат, аз съм казал, че балона се спука?!?!?!

    Коментиран от #9

  • 7 Реалист

    1 0 Отговор
    Чакаме след мапо повече от месец резултатите от първото тримесечие на 2019-та, те ще покажат къде сме и къде отиваме. Не искам да пророкувам, нито да говоря иронично като брокера наблюдател над мен. След месец ще видим :)

    Коментиран от #8

  • 8 Реалист

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Реалист":

    малко*
  • 9 Умен брокер и жена шофьор

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "наблюдател":

    Как растат цените на имотите в България ли? Ами както "растат" и процентите на БСП в социологическите проучвания, пък като дойдат реалните избори и победа ЙОК!