19 Февруари, 2019 16:23 7 592 6

Лоши дни за пазара на жилища в Катар

  • катар

Световното първенство по футбол през 2022 г. няма да окаже положително влияние на пазара на недвижими имоти

Лоши дни за пазара на жилища в Катар - 1

През следващите три години Катар планира да увеличи жилищния си фонд с 50%, а този на офиси – с 40%. Строителната активност е насочена към луксозни жилищни имоти, разположени в небостъргачи, офиси, луксозни хотели и търговски центрове.

Това обаче не е много добре, коментират анализатори. Причината е, че в навечерието на Световното първенство по футбол през 2022 г. се наблюдава свръхпредлагане. Символ за него е Doha Tower. Половината от 46-етажната сграда, която е построена през 2012 г., все още е празна. Не по-маловажен фактор е поевтиняването на петрола, което също се отразява на пазара на недвижими имоти.

Катар обяви дипломатически, търговски и транспортен бойкот на редица държави от Персийския залив – Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет, заради твърдението, че Доха поддържа терористи. Въпреки, че Катар отрича обвиненията, създалата се политическа ситуация затрудни привличането на потенциални купувачи на жилищни и търговски имоти.

Цените на жилищата и офисите спадната с 10% от юни 2017 г. до края на 2018-а. През последните 3 години наемните нива също спадната с около 20%. „Пазарът на недвижими имоти на Катар стана една от главните „жертви” от въведените в средата на 2017 г. санкции”, казва икономистът от Capital Economics Джейсън Туви. Банкер от Al-Khalij отбелязва, че редица банки като тази, в която той работи, са преструктурирали редица ипотечни кредити през последните месеци, като в някои случай са удължили срока им за връщане двойно – от 10 на 20 години.

Лоши дни за пазара на жилища в Катар

С приближаването на Световното първенство по футбол експертите по недвижими имоти отбелязват, че отдавна планираните проекти, днес наводняват пазара, дори когато сградите в престижните райони , такива като Doha Tower, все още са на пазара. FIFA иска от Катар да предложи не по-малко от 60 000 хотелски стаи по време на първенството, което по оценка на държавата ще привлече 1.5 милиона запалянковци – или близо половината от населението на страната, което е почти 2.6 млн. души. Към момента в Катар има около 26 500 стаи. До 2022 г. към тях ще бъдат прибавени още 15 000, по данни на DTZ.

Преобладаващата част от новостроящите се сгради се намират в новата част на града – Lusail, чиято площ е 38 кв.км. Разположена е на север от Доха. Мястото е осеяно с небостъргачи, като повечето предлагат офиси, търговски и хотелски площи и са на различен стадии на реализация. Lusail се реализира от контролираната от държавата строителна компания Diar Real Estate. Тя строи жилищни сгради за 200 000 жители и 170 000 сътрудници.

Какво ще се случи след 2022 г. с пазара на недвижими имоти на Катар е трудно да се определи. Катар е заявил каква ще е съдбата на футболните стадиони, но не и на съпътстващата инфраструктура след приключване на спортното събитие. Анализатори очакват спад в търсенето, независимо от факта, че пазарът е отворен за чужденци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    8 1 Отговор
    Да сега е моментът да вложа няколко милиона в катар, добре че пуснах те тази много полезна статия.
  • 2 Дългият

    7 1 Отговор
    И аз се бях притеснил...ти да видиш...
  • 3 гост

    4 1 Отговор
    за суперколите няма ли някакъв спад в цените.. ех ще следя във вашия най-актуалния сайт.
  • 4 DGI

    11 1 Отговор
    Искам да доживея момента, в който всичките тези шитхолове Дубай, Катар и Абу Даби отново ще се превърнат в това което им е отредено - пустини. Арабляк с пари освен цигания друго не може да направи, строи сгради и си мисли, че света му в краката, после се чуди защо нищо не продава и стоят празни...
  • 5 пИтрол

    2 0 Отговор
    И като свърши петрола , какво ще правят там?

    Коментиран от #6

  • 6 прав си

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "пИтрол":

    ще си продават опърдяните чаршафи