20 Февруари, 2019 11:33 2 816 15

Най-големият соларен парк в Европа

  • audi-
  • e.on-
  • проект-
  • унгария

Изгражда се от Е.ОN и Аudі

Автомобилният гигант Аudі съвместно с енергийната компания E.ON ще изградят най-голямата фотоволтаична система в Европа и ще бъде разположена на покривите на двете сгради на Аudі в унгарския град Дьор.

На площ от 160 000 кв.м ще бъдат монтирани 35 000 соларни клетки, които ще произвеждат 9.5 гигават часа електроенергия на година – обем, който е достатъчен да захрани 5000 домакинства, уточняват от Аudі. Строителството на парка е предвидено да започне през август тази година и трябва да приключи в началото на 2020 г.

„Компаниите, желаещи да постигнат целите си за устойчивост, се нуждаят от интелигентно управление на енергията. Помагаме на клиенти като Аudі да обединят усилията си с цел предпазване на околната среда”, каза главният оперативен директор на Е.ОN Kapcтeн Bилдбepгep.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Rukaisho

    8 0 Отговор
    Нова е бъдещето
  • 2 Емил

    13 0 Отговор
    Да, ама тук не дават! Имам покрив (на къщата ми) проектиран и готов за соларни панели, ама ЕВН - йок!

    Коментиран от #4, #5, #15

  • 3 Тема за размисъл

    8 1 Отговор
    Е как пак в националистическа Унгария бе! Нъл национализма бил лош! Орбан изгони сорос и всичките му фондации и университета му и изведнъж всички автоконцерни се оказах с инвестиции от по няколко млр евро там. Дали ако и ние изгоним ообщество, бхк и америка срещу България няма да оправим разбитата си държава?
  • 4 Ганю Ганев

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Емил":

    У мойта къща ЕВН не могат ми кажат Ко да правя

    Коментиран от #6

  • 5 гост

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Емил":

    И аз така. Месеци наред ходих, писах и се разправях с изключителна некомпетентност и нахалство, но накрая един инженер от ЕВН на високо ниво ни отговори, че ме третират като голям инвеститор, макар и системата ми да е за 1кв и за лични нужди. Просто са под всякаква критика и липсва пълна незаинтересованост. В която и да е страна в ЕС подаваш молба и след 6-8седмици си с панелите на покрива и генерираш енергия. У нас толкова ми трябваше да стигна до компетентен човек да ми обясни, че процедурата изисква да си закупя системата, те да дойдат да я видят и тогава да ми кажат дали ще получа разрешение за присъединяване или не, което е върла форма на простотия, защото има много хора останали си само с купуването на системите и неполучили одобрение, което е основание за подвеждане под наказателна отговорност на ерп-то.
  • 6 гост

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ганю Ганев":

    За да си го ползваш у твоята къща ти трябва батерия и отделна система инак загубите са много големи. Най-смисленото е мрежовата система, която изисква двупосочен електромер, който пък изисква разрешение от ерп, което не получаваш. У нас са идиоти и са горди от това, защото никой не защитава правата на клиентите, доказаха го с гаврите с надуването на цените и с това, че оставят циганите да си крадат, а българите да плащат надути сметки. Мрежовите фотоволтаици са най-доброто решение, защото генерират локално, захранват локално и така разтоварват мрежите като намаляват натоварване и транспорт, дори в Германия до два панела се поставят без разрешение, а това е страна с най-строгите мерки.

    Коментиран от #7, #9

  • 7 Диди

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Аз също мисля да сложа на къщата си във Варна,но ще се интересувам какви са условията. Наистина е бюрокрация,въртене и т.н. Все още не сме се култивирали.

    Коментиран от #8

  • 8 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Диди":

    Ами аз си го бях сметнал, намерил системата и събрал парите, но ЕВН са на друго мнение макар че дострибуторите казват, че уж не правели проблем на микро ВЕИ собственици, аз няма как да купя нещо без изричното потвърждение от ЕВН, че ще ми го присъединят и легализират. Нали утре някой съсед ще се оплаче и хем ще трябва да платя глоба, хем ще я изключа системата.
    Ако искаш да ги избегнеш и притежаваш собствена къща в собствен имот имаш два варианта:
    -консумацията ти е винаги по-висока отколкото производството на фотоволтаика (например имаш сървъри, климатици или някаква машинария и всичко това да харчи 2,5квч минимум, а ти да слижиш 6 панела, което са под 2квч максимум)
    - инвестираш в умен инвертор, който следи консумацията на ток в локалната ти мрежа и остатъка зарежда малка батерия пресметнато така, че да не даваш излишни пари за големи и скъпи батерийни блокове).
  • 9 Зорлем

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    За пореден път - батерията е скъпа, та затова искаш да използваш ЕРП-то като батерия, а? И изведнъж ЕРП-то е лошо, че не иска да ти изкупува излишната енергия, която ще им подаваш, когато на теб ти е удобно, а не когато на тях им трябва? По същата логика ти си много лош и некадърен, защото не искаш да изкупуваш стария хляб от местната пекарна, който им остава в края на деня.

    Коментиран от #10

  • 10 Реалист

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "Зорлем":

    Не си внимавал в написаното - човека иска 2-посочен електромер а не да му плащат тока. Ако си в крайградски зони винаги напрежението е под стандарта който е описан в договора с дружеството. Там енергото ИМАТ ИНТЕРЕС да присъединяват подобни малки мощности защото трафопостовете са им слаби и стари. Чети!

    Коментиран от #11

  • 11 Зорлем

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Реалист":

    Я, ти като си чел вземи обясни за какво точно служи втората посока на електромера, че така като ти чета размислите започвам да предусещам как ме чака много смях покрай това обяснение.

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Зорлем":

    Втората посока служи са коректен отчет на енергията, понеже еднопосочните отчитат преминалата електроенергия като консумация без оглед на това, в коя посока се движи. Или дори само 10кв да върне това ще се отчете като консумация. Аз и да искам да не ми го плащат, не може, защото закона не го позволява, нито пък ми позволява да си монтирам сам подобен електромер. Аз не искам да печеля от това, а да си покривам част от личната консумация с фотоволтаици. ЕРП е в голям плюс от подобни инсталации, защото това им е добавена мощност, а цените за изкупуване са с няколко стотинки по-високи спрямо тези на потреблението, не са в двойни както беше навремето. ЕРП печели от това, че трафопостовете им не се амортизират, че нямат загуби от пренос, да не говорим за етичните плюсове и одобрението на обществото. Не е случайно, че в развитите страни няма избор на ЕРП искам, не искам. Директно присъединяват след преминаване през процедура траеща няколко седмици. У нас няма такава процедура и всичко зависи от някой си дали ще си сложи подписа или не. У нас всичко е от идиот и тъпак нагоре, как да се развием?

    Коментиран от #14

  • 14 Зорлем

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Ти не им бери гайле на ЕРП-атата кое им е изгодно и кое не. Да си оправят, както сметнат за добре. Ти като си толкова "начетен и отворен" се оправяй без да тях. Тамън няма да мрънкаш, че не ти искали енергията.
  • 15 незнайко

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Емил":

    Никой не може да Ви забрани да си сложите фотоволтаици на покрива ! Друг е въпроса, че Вие искате да се вържете и в системата и да ПЕЧЕЛИТЕ !!! Направете си го за себе си и няма да имате грижи !!!