13 Март, 2019 10:13 2 166 11

Правителството и царят отново не се разбраха за имотите

  • caĸcĸoбypггoтcĸи-
  • имоти-
  • цар-
  • държава

Не се съобщава какво е предлагано на Сакскобургготски

Правителството и царят отново не се разбраха за имотите - 1
Снимка: БГНЕС

Министерството на земеделието е предложило споразумение на Cимeoн Caĸcĸoбypггoтcĸи и роднините му по всички дела за царските имоти преди няколко месеца, но бившият премиер е отказал. „Правихме опити за споразумение с държавата по всички дела, но такова не се постигна", каза адвокатът на Caĸcĸoбypггoтcĸи Ели Христова, цитиран от „Сега”. Ден по-рано Софийският окръжен съд одобри сделка между държавата и шестима братовчеди на бившия премиер по линия на леля му Надежда. Те са се отказали от претенциите си за част от 16 500 дка гори в Рила. Cтaвa дyмa зa 16 имoтa, въpнати пpeз 2000 г. и 2003 г. oт oбщинcĸaтa пoзeмлeнa cлyжбa в Caмoĸoв нa нacлeдници нa цap Фepдинaнд. Петимата херцози и една херцогиня са заявили писмено, че царските имоти всъщност са държавни и че няма да имат претенции към държавата за обезщетения, неустойки, вреди, пропуснати ползи и добиви.

Христова не пожела да съобщи какво е предлагано на Сакскобургготски. От земеделското министерство заявиха, че информацията трябва да бъде поискана от адвокатската кантора на Ирен Савова, която представлява държавата по делото. Оттам казаха, че не им е известно държавата да е преговаряла с бившия премиер.

Интригата с бившия цар е, че той съди държавата в Страсбург заради мораториума, наложен върху ползването и разпореждането с върнатите му имоти през 2009 г. Миналия април съдът в Страсбург даде на държавата 5 месеца срок, през които да реши дали да се споразумее със Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок до 13 септември 2018 г., или да изпрати възражение срещу жалбите им. На финала се разбра, че позицията на правителството ще гласи, че жалбите са недопустими и неоснователни.

Интересът на управляващите да сключат сделка с наследниците на Борис и Фердинанд е огромен, защото Европейският съд по правата на човека вероятно ще осъди България да плати немалко обезщетение. Единственият шанс искът там да бъде изтеглен е да се предложи подобаваща компенсация.

През ноември 2017 г. отново имаше опит за споразумение - този път по делото за собствеността на двореца "Врана". Тогава Министерството на регионалното развитие и благоустройството поиска от съда спиране на производството. Юристи допуснаха, че е възможно например държавата да предложи да плати на Сакскобургготски за ремонтите в двореца, а той да оттегли претенциите си за собственост. Друга възможност била той да получи правото на ползване, докато е жив. И от тази сделка не излезе нищо.

След провала на втората сделка ответници по делото за горите остават Caĸcĸoбypггoтcĸи и сестра му Mapия-Лyизa, както и дружествата "Агротуризъм", "Бороспорт" и "Хастигс", на които Симеон и сестра му са продавали земи. Една от сделките е за имот от 10 дка край Бели Искър, възстановен на наследниците на Фердинанд и продаден на "Агротуризъм" ООД с пълномощни и от херцозите, които твърдят, че не са получили приходи от тази продажба.

През 2015 г. по делото за рилските гори беше изготвена експертиза, според която Caĸcĸoбypггoтcĸи и сестра му са спечелили над 2 млн. лева от 2003 г., когато са влезли във владение, до 2009 г. Тя обаче беше оспорена от защитата. От всички заведени дела държавата окончателно е спечелила две - за Саръгьол и Ситняково. В края на месеца Върховният касационен съд (ВКС) е насрочил делото за "Царска Бистрица", а това за "Врана" е висящо пред Софийския апелативен съд, след като царските наследници го изгубиха на първа инстанция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хаджи хаджи Българин

    31 3 Отговор
    Когато този мошеник върне изгубените територии на България, които дядо му пропилява, тогава да му върнат и имотите! И не го описвайте като бивш, настоящ или някакъв Цар!
  • 5 областен служител

    22 1 Отговор
    Защо досега не бе потърсена наказателна отговорност на тези държавни служители и Областен управител, издали заповед за възстановяване на собственост извън законовите норми и правила по реституционните закони
  • 6 ха ха ха

    23 2 Отговор
    А кога моню ще бъде осъден и изплати щетите, нанесени на държавата по време на "управлението" му?!
  • 7 Ружа

    16 2 Отговор
    Нов Народен съд е решение за мошениците.
  • 8 Пешо

    8 2 Отговор
    Държавата България може да загуби делата в Страсбург само умишлено, тоест управляващите да направят нарочно така, че тези дела да бъдат изгубени. Няма да се изненадам, ГЕРБ биха го направили.
  • 9 Демирев

    5 0 Отговор
    Не искаше нищо,а сега сьди ДЬРЖАВАТА, Продажни Управляващи му ходят гости, НОРМАЛНО ли е?
  • 10 той

    1 0 Отговор
    Какъв цар е тоя? Един обикновен лъжец и мошеник петнящ името на баща си.
    Един наистина достоен човек - последният български Цар!
  • 11 1122

    1 0 Отговор
    Тоя ,,цар"какво се е вкопчил в тия имоти бе.Дядо му е дошъл у нас с едно куфарче само и е живял на държавна издръжка.Като го каниха тоя в България той само повтаряше,аз от България нищо не искам