Last news in Fakti

13 Март, 2019 16:47, обновена 13 Март, 2019 20:07 9 976 19

Разумна цена за земята си ли искат протестиращите в Горубляне

  • горубляне-
  • протест-
  • цена-
  • парцел-
  • обезщетение

Цената на повечето терени в района не надвишава 250 EUR/кв.м

„Земята, която ни е върната в реални граници, се продава на пазарни цени. Ако някой иска да я отчуждава, ще я плати на цената, която продавачът иска. В район Младост Столична община искаше преди година цени около 400 EUR/кв.м при уреждане на сметки по регулация с нея (Младост 4)”, казаха протестиращи пред ФАКТИ.

Реална ли е подобна цена? Справка в най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg показва, че към момента в Горубляне се оферират малко под 200 парцела. Средната цена на квадратен метър не надвишава 180 EUR. Един от най-скъпите парцели, които се оферира е с цена 316 EUR/кв.м, но седи непродаден от средата на август миналата година, което показва слаб интерес към дадения имот на въпросната цена.

Както в повечето случаи и тук стойностите варират в широк диапазон в зависимост от редица фактори – като се започне от локация и се стигне до плътност на застрояване и КИНТ. Терените, които граничат с Цариградско шосе и се продават, са малко на брой. Логично и цената им е по-висока. В някои случай достига 350 EUR/кв.м, но отново се забелязва, че терените строят с месеци непродадени.

Основният довод на протестиращите в Горубляне за подобна висока цена на квадратен метър земя е, че такива са цените на парцелите в Младост 4. Справка в imot.bg показва, че там се оферират двойно по-малко терени спрямо тези в Горубляне – около 80 броя. Средната цена е 250 EUR/кв.м. Логично е стойността да е по-висока не само поради по-малкото предложения, но и поради факта, че районът е атрактивен за инвеститорите, тъй като не е тайна, че през последните години се наблюдава дефицит както за покупка, така и за инвестиция на жилища. Това е гаранция за всеки предприемач, че построеното ще бъде бързо продадено.

По думи на самите протестиращи става дума за терени с обща площ около 3000 декара. При 400 EUR/кв.м. това означава, че за цялостно отчуждаване ще са нужни 1 200 000 000 EUR.

Горубляне е известен още и като ж.к. Експериментален. На шега ли не, но за част от софиянци, както и за общинските власти той действително е експеримент. Експеримент за гражданите – дали ще възтържествува справедливостта и експеримент за местната власт – дали ще може да я раздаде.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Голям Слон

    6 1 Отговор
    В "някои случаЙ"?!
  • 3 Гост

    18 8 Отговор
    Гладна кокошка просо сънува :) 600 € да им даде та бедните душици да се облажат. То се вижда колко струва 185 € няма какво да негодуват.
  • 4 Порно

    26 9 Отговор
    Всъщност това са били земеделски земи , да послушат Баце и да копат компири. Ама да искат милиарди- твърдо не. Никой не им е длъжен да изменя плана , като стои за озеленяване да видим кой ще им я купи.
  • 5 Кирил

    37 12 Отговор
    Земята трябва да се върне на собствениците и те да си решават кои ще продават кои няма да продават.частната собственост е неприкосновена
  • 6 Начо

    21 7 Отговор
    Връщайте земята защото ще има тояги
  • 7 Един Гражданин

    18 12 Отговор
    Тия са болни...
  • 8 Хахахаха

    31 10 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Земята, която ни е върната в реални граници, се продава на пазарни цени. Ако някой иска да я отчуждава, ще я плати на цената, която продавачът иска...........
    Много пазарно мислене. Абе, тарикати, пазарът е когато никой продавач не диктува цена на продавача, както и обратното. Да ви еа у горублянските финансови магнати.
  • 9 Панов

    11 1 Отговор
    Преди да бъде отчуждена,трябва да бъде върната
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 дам

    21 3 Отговор

    До коментар #11 от "onq s konq":

    Земята не иска да се отчуждява за строителство , а за парк.
    А и без това тя е предвидена за зелена площ.
    Като не искат да е продават да си седи поляна и без това там не може да се строи.
    Те и тези от Бояна протестираха да им се върне резиденция Бояна в реални граници , ама пиха студена водица
  • 13 3000 декара

    1 3 Отговор
    Това е 1 декар е 100 × 10 = 1000 кв м ×3000 ×200= ? Вашия 1200000 еуро
  • 14 гощо

    15 8 Отговор
    Ама сте злобни и зависливи тукааа....тцтцтцттц ако ви бяха върнали на вас тези земи щяхте друга песен да пеете малоумници! Искат да ги клатят на тънка цена и после да изникне нов квартал там! Да протестират да блокират да си искат високата цена!

    Коментиран от #17

  • 15 tet

    2 3 Отговор
    Цифрата е 1.2 млрд. евро при тази цена. Безумие.
  • 16 гфег

    5 7 Отговор
    Тресни им едни яки данаци и не им давай да строят, ще ги дадат без пари накрая
  • 17 Garrincha

    5 2 Отговор

    До коментар #14 от "гощо":

    Абе, алчни са си, майка ! И то, много !
  • 18 Реализъм

    14 2 Отговор
    Абе кви са тия цени ?
    Населението на България намалява всяка година с 40 000 човека.
    Заплатите са най-ниски в ЕС а цените на имотите са като в Германия че и по високи.
    Трисаен обзаведен готов за нанасяне- 44 000Е-Лайпциг(население 550 хил.) Германия
    Тристаен на тапа без контакти и мивки -90 000Е-Пловдив (население 330 хиляди) България -Парадокс ,който и Айнщайн не може да го вдене

    Коментиран от #19

  • 19 Броки

    12 3 Отговор

    До коментар #18 от "Реализъм":

    Абе ти защо отваряш хората как са цените в други страни?!? В България ще плащат колкото им кажем ние, брокерите! Все пак продаваме качествено строителство, с голяма и реална квадратура, с гаражи, все на тихи и комуникативни места, подходящи и за инвестиция - ХО-ХО-ХО!!!