Last news in Fakti

15 Март, 2019 10:03 26 432 27

Софийските райони, в които живеят най-богатите

  • софия-
  • райони-
  • квартали-
  • богатство-
  • доходи

Бизнесът предпочита Младост

Софийските райони, в които живеят най-богатите - 1
Снимка: М. Богданова ©

„Богат” център, „заможен” юг и „беден” север. Тези три групи квартали могат да бъдат очертани, когато става дума за това хора с какви доходи живеят в тях. Анализ на „Визия за София” показва столичните квартали, в които живеят хората с най-високи доходи.

Средният месечен доход е 1312 лв., сочат данните на НАП. В три столични района той значително надвишава тази сума, а именно: Средец, Триадица и Лозенец. Там жителите му печелят месечно с 20% повече от средното за София. Над средните месечни доходи имат и живеещите в съседство на посочените райони – Оборище, Красно село, Витоша. От картата е видно, че колкото повече на юг отиваме, толкова живущите там са с по-високи доходи.

Под 10% от средното са доходите на хората, които живеят на север от Красна поляна, Илинден, Сердика и Подуяне.

Наблюдава се интересна тенденция – там, където живеят най-богатите хора и приходите на бизнеса са най-високи – между 5 и 10 млрд. лв. годишно. Именно съпоставяйки тези два показателя най-отчетливо се вижда разликата между севера и юга. Младост е единственият столичен квартал, който прави годишен приход над 10 млрд. лв. (14.576 млрд. лв. пpeз 2016 г. срещу 8.018 млрд. лв. пpeз 2010 г.). За сравнение, в следващите три квартала по въпросния показател годишните приходи възлизат на около 8 млрд. лв.

Среден месечен доход на физически лица за 2017 г.
(като процент над/под средното за София от 1312 лв./мес.)

Софийските райони, в които живеят най-богатите

Оборот на компаниите, опериращи в Столична община за 2016 г. (по райони)

Софийските райони, в които живеят най-богатите


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    64 2 Отговор
    Ей в тоя високия блок, живеят барем 10-15 милионера, даа!
  • 2 Отговор

    80 4 Отговор
    Ами ето статия, която ни обясни за какво беше цирка за кметицата от Младост - разпределение на община с най-голям бюджет )
  • 3 memento

    104 11 Отговор
    не живеят -- вегетират. Това не е град, това е кочина, за която искат по 1000-3000 на квадрат.

    Коментиран от #13

  • 4 Икономист

    51 4 Отговор
    Проблемът в София е липсата на ясно дефиниран луксозен / елитен / престижен квартал. Само отделни отсечки на улици и микро райони могат да се определят като елитни/луксозни/престижни. Например преките около бул. Витоша са луксозни, леко встрани от глъчката на тълпата по булеварда с добре инфраструктура и в идеалния център, същото се отнася и за жълтите павета и преките около Докторския паметник. Но няма как да кажем, че целия център е лукс. Особено пък около женския пазар. Лозенец също- има някакви порутени къщурки и презастроени блокове от 90-те в които дори няма ТЕЦ. Някак си не е престижно и луксозно да се къпя на бойлер и да гледам спалнята на съседа на 2- 3м. от моята. Но блоковете граничещи с Южния парк са си престижни и елитни. Квартал Иван Вазов почти се вписва в идеята за луксозен квартал, но за съжаление и там има панелки и само части от него могат да минат за луксозни- например лъскавите сгради при входа на Южния парк.

    Коментиран от #5, #23

  • 5 Икономист

    48 3 Отговор

    До коментар #4 от "Икономист":

    А да наричаш бивше гето като Младост 4 елитно или луксозно при положение, че е изпъстрено с панелки и изначално заселените там хора са типично простолюдие някак си не върви. Колкото и провинциални елементи да се определят като "меринджей" по разни международни колцентрове в бизнеспарка. кв. Витоша също е далеч от дефиницията за елитарност предвид липсата на тротоари, и дори асфалт в някои части.
  • 6 666

    9 31 Отговор
    Ново строителство на бул Владимир Вазов в района на Левски В и Г. Едно от най добрите места за живеене в София.
  • 7 JEEP

    47 4 Отговор
    Само 2 коментара: 1во истински заможните отдавна се в изнесоха в къщи из околностите на София. Нито центъра, нито Лозенец са това, което бяха. 2ро това със средния доход е голяма стъкмистическа залъгалка. В моята фирма ако аз взимам 100лв заплата, а чистачката 1лв, средния доход е 50.5лв, дали обаче чистачката мисли така? Иначе има някаква истина и логика в представеното разпределение.
  • 8 Грую

    40 1 Отговор
    Къде живеят не знам, но къде виреят знам - там където се раздават обществените поръчки!
  • 9 ththjtj

    4 1 Отговор
    У моята квартира!
  • 10 Философ

    20 0 Отговор
    Ха ха ха, това ли е качествен живот? Прясно боядисан апартамент с балкон в Младост? И то при толкова земя и хубави къщи в България?
  • 11 Сифия Бате

    9 15 Отговор
    Надежда и Банишора са най-готините кавртали на София! Квартали с история и много транспортна комуникация ;)
  • 12 Васил

    23 3 Отговор
    Егати класацията за най скапаните селяни в гетото дето имат кутийка от 60 кв.м скапано стротелство и всяка вече бързат да се прибера че няма къде да си паркират дизеловата трошка за 500 лева
  • 13 мори мементо

    11 5 Отговор

    До коментар #3 от "memento":

    Кът ни ти изнася, скупо ти е, мръсно ти е, неприятно ти е, тягостно ти е, защо драпаТЕ все към тая София. Столицата приветства всеки, които може да я подобри! Това си ти, нали, дали, я се опомни!
  • 14 Леле Инвеститоре

    20 0 Отговор
    А най-бедните къде живеят? Ох забравих всички сме богати и красиви...
  • 15 Citizen

    17 3 Отговор
    СПЕШНО СОФИЙСКО ЖИТЕЛСТВО!!!!!!!!!!!!
  • 16 Селянина с колелото

    11 3 Отговор
    Проблема на София е купчината селяндури и прошляци който им дадоха парички 89година и като направиха великия частен бизнес и снасят 20% всеки месец на партията че иначе бизнес няма. И тази измет се пресели в Столицата и си мисли че като има пари "дадени на готово" са божества, ей такива като вас ги свалям толкова бързо от облаците че направо всичко става в сополи и л.йна.

    Коментиран от #26

  • 17 Шемета

    15 6 Отговор
    Молим провинцията да не злобее в коментарите си. Предпочитаме да НЕ идвате У СофИята!
    Като погледна паркинга пред блока номерата на колите са цялата азбука без Софийските...
  • 18 Петров

    0 0 Отговор
    Софиянци???
  • 19 Мнение

    15 1 Отговор
    Младост не е бил и няма да бъде никога елитен квартал, колкото и пари да се наливат. Няма как от бивш работнически квартал да направиш елитен. Покрай бизнес парка, и търговските вериги и центрове се създадоха много работни места за бачкатори, от там се покачи търсенето на квартири и жилища, но това не го прави елитен. Хората на ръководни позиции с големи заплати не купуват в Младост, а предпочитат Лозенец, Иван Вазов, Яворов, Идеален център. Тези от висшата администрация предпочитат Изток, Изгрев, Стрелбище и т.н.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 яж ми гъза

    9 7 Отговор
    Софиянци са най-големите селяни в България!
  • 22 Владимир Йосифов

    1 1 Отговор
    Зона #Хладилника, Бизнес парк #Лозенец, #София, #Европа,
    !!!
    Колко #брокери #имоти поставят и думата "ЕВРОПА" в офертите си ?
    #местоположение...
  • 23 Вили

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Икономист":

    В елитният квартал Иван Вазов преди години е имало тухларни, където са правели тухли. Кварталът е бил наричан Тухла махала.

    Коментиран от #24

  • 24 Не е точно така

    6 0 Отговор

    До коментар #23 от "Вили":

    Тухларните бяха по нагоре, сега там е Южният парк. Махалата беше известна като Туулата. Първоначално в сегашния Иван Вазов са живели много преселници от Македония.
  • 25 Софиянец

    2 3 Отговор
    Северните квартали на София винаги са били по-бедни, а ножицата между северни и южни квартали се увеличава през последните години. Ако се разходите из северните квартали като Надежда и Толстой ще видите само смачкани от живота и намръщени физиономии, хора които се чудят как да изкарат до следващия месец, а престъпността в тези квартали е много по-висока. Изобщо в северните квартали като цяло живеят хора с нисък стандарт и без перспектива в живота. Освен че са по-бедни и с по-нисък интелект, тези хора говорят неправилен български с много неприятен диалект - това също ги спъва в живота.
    Изобщо, хората в тези квартали сами са си избрали това жалко съществуване, благодарение на обкръжаващата среда в която сами са се поставили. Да не говорим че всякакви криминални контингенти, групировки и личност пребивават точно в тези райони. Изобщо, най-добре да се тегли една мислена линия от изток на запад, разделяща всичко на север от цариградско шосе и в бъдеще да се помисли тези квартали да се отделят от София. Тогава положението в града може и да се подобри.
  • 26 Danata

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Селянина с колелото":

    Ко каза ко
  • 27 5678

    1 1 Отговор
    Понятието Център е напълно размито!!! Как може да сравнявате пл. Славейков, Градската Градина, Солунска и бул. Витоша с Банишора???