Last news in Fakti

3 Април, 2019 11:21 2 670 2

Превръщат част от Тютюневата фабрика „Орел” в хотел

  • пловдив-
  • тютюневи фабрики-
  • хотел

Хотелът ще отвори врати в началото на 2020 г.

„В продължение на 30 години една от най-красивите сгради в Пловдив тънеше в мизерия и разруха, бе свърталище на наркомани и скитници. Сега, когато сме на прага да възстановим тази ценност, се сблъскваме с крайни форми на демагогия и откровенни лъжи. Понякога имам чувството, че в България е по-добре да не правиш нищо, отколкото да се опитваш да промениш средата, която всички ние обитаваме". Възмущението е на бизнесмена Цветан Пулев, цитиран от Trafficnews, който е един от собствениците на бившата тютюнева фабрика на Мирдас и Ставридис в полите на Сахат тепе, а поводът е внушението, прокарвано от общински съветник от БСП, че заради строежа, на Сахат тепе се рушат скали, извършват изкопни дейности, в нарушение на Плана за опазване на Дановия хълм.

Пулев разказва, че скалите в задния двор на бившата тютюнева фабрика са били взривявани по времето на социализма, когато там са били изградени столова и спални за работниците. Сега тези постройки са съборени. "Ние единствено съборихме сградите и разчистихме терена. Съжалявам само, че не снимахме дупките от взривовете, за да видят всички, какво е правено. А това , че къртим тепето са пълни инсинуации, тъй като над хотела има още две улици, на които има построени десетки къщи и и кооперации" казва предприемачът. "Разполагаме с разрешителни от всички институции, спазваме всяка буквичка от предписанията. До този момент няма констатирано нито едно нарушение. Очевидно обаче това не се харесва на определени хора" коментира той. Доволни са и съседите, които искат да видят улицата в стария ѝ блясък.

Самият Пулев признава, че от години е имал мечта да възстанови старинната сграда и да върне духа на една от най- аристократичните улици на Пловдив - "Ангел Букорещлиев". Прави го заедно с друг пловдивски бизнесмен - Илиян Филипов, собственик на транспортната компания ПИМК.

За реставрацията се обръщат към софийската архитектурна компания "Бюро" и пловдивския им партньор "RT Consult". Хотелът се реставрира, запазвайки аристократичната фасада на фабриката, съчетан с модерен и елегантен вътрешен дизайн. Проектантите са направили отливки на всички корнизи и характерни орнаменти на сградата, за да ги съхранят при строителството. Очаква се хотелът да отвори врати в началото на 2020-та.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грухчо белята

    0 0 Отговор
    Поне има рима
  • 2 Винету

    0 0 Отговор
    Вдигнете данъците за второ жилище и цените ще паднат драстично.