Last news in Fakti

20 Март, 2019 11:23, обновена 15 Април, 2019 11:24 37 463 30

Как българин да купи имот във Виена - Март 2019

  • австрия-
  • жилище-
  • покупка-
  • съвет-
  • адвокат-
  • методиев

В по-малките населени места цените са близки до тези у нас

Как българин да купи имот във Виена - Март 2019 - 1
Снимка: Shutterstock

Липсата на лихви по депозитите, както и евтините кредити подтикнаха българина да инвестира в недвижими имоти. Предпочитанията на повечето се ограничават до апартаменти или къщи на територията на България. Все повече обаче поглеждат за придобиване на имот и извън пределите на родината, макар и малък и не в голям град. Една отлична дестинация е Австрия. Разбира се, във Виена, като всяка европейска столица, цените са доста високи, но в малко по-отдалечените от града места могат да се намерят имоти, чиято стойност на квадратен метър е 1000-1500 EUR.

Освен, че е близо географски до България, Австрия е добро място за придобиване на имот и поради липсата на специални разрешения за българи да купят такъв. „Естествено, съществуват и някои ограничения, валидни и за самите австрийци, които касаят земеделската земя и недвижимости, разположени в туристическите зони. Купувачи могат да бъдат физически или юридически лица”, казва за ФАКТИ адв. Борис Методиев (http://metodiev.at/).

Разходи

Минимум 10% са общите разходи по сделката. Брокерът взема 3.6%. Данък придобиване е 3.5%, а за нотариус и адвокат отиват още 2.2%. Таксата за вписване е 1.1%.

Сред покупка на жилище, експлоатационните разходите по него са около 2 EUR/кв.м. „Така за апартамент от 50 кв.м. месените разходи са 100 EUR. Трябва да се внимава в случай, че фонд „Ремонт” е изчерпан и както често става, е взет кредит за ремонт, то тогава експлоатационните разходи може и да са двойни”, обяснява адв. Методиев.

Проверка на имота и договори за покупка

При покупка на имота не съществува никакъв проблем да бъде проверен собственикът и евентуалните тежести на имота. Това става чрез електронно актуално регистърно удостоверение. „Препоръчвам да се изиска от собственика и разрешението за ползване на сградата. Проверката на необходимата документация на имота се прави от адвоката или нотариуса”, допълва адвокатът.

Сделката започва с оферта за покупка. Най-често тя се изготвя от брокера или адвоката. Ако тази оферта бъде подписана без забележки от купувача, то имаме валиден и задължителен договор за покупка (предварителен договор). При всички положения офертата трябва да се провери и коригира предварително от адвокат и тогава да се подпише. Прехвърлянето на собствеността става след нотариално подписване на окончателния договор и най-точно след вписване на сделката в имотния регистър.

Заплащането на имота

Плащането се прави по специална доверителна банкова сметка на нотариуса непосредствено преди или след нотариалното подписване. Плащането по сметка на продавача се извършва от нотариуса само след вписването на купувача в имотния регистър. Тази система е частично позната в България и осигурява 100% сигурност за парите на купувача. Също така е важно да се отбележи, че при определени условия има варианти за кредитиране.

Адресна регистрация

Адресната регистрация може да бъде за основно или второ жилище. Втората опция не променя данъчно-осигурителния статут на лицето и то може да остане в България, ако иска. И обратното – адресната регистрация и отрегистрация по принцип е задължителна при повече от три дни пребиваване в едно жилище.

Цените на имотите

Средната стойност на квадратен метър жилищна площ във Виена варира в широкия диапазон между 3000 – 5000 EUR/кв.м. Наемите в австрийската столица започват от 10 EUR/кв.м. „Добър бизнес е краткосрочното отдаване под наем на туристи или бизнесмени, но за целта трябва да се избере специален район и да се купи малка сграда, за да не се иска разрешение от съсобствениците”, обяснява адв. Методиев.

В близост до Виена (50-100 км) цените на имотите са с 50% по-ниски – 1500-3000 EUR/кв.м. „Една екзотична, но сериозна информация: На 100 км от Виена в Унгария, на границата с Австрия, могат да се купят за момента (сравнително) луксозни унгарски имоти за 1000-1500 EUR/кв.м в подредени малки градчета или селца и да се ползват като вила или да се дават под наем (минимум 6 EUR/кв.м). За сравнение: цените в Лондон или Париж са минимум два пъти по скъпи от тези във Виена”, уточнява адв. Методиев.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кълвач

    185 14 Отговор
    Че то от г-н Цветанов, човек може ли да се дореди!

    Коментиран от #6

  • 2 Гост2

    153 9 Отговор
    Имот най лесно може да се купи,ако получиш червено куфарче,ако имаш външно търговско дружество,ако фалираш банка или си син или внук на бившите и сегашни номенклатури и.
  • 3 Batushka

    92 6 Отговор
    Два за Цецу ,моля!

    Коментиран от #5

  • 4 Цветан Цветанов

    52 6 Отговор
    Окрадох България .ще бягам като кооткъ
  • 5 Бойко Борисов

    44 2 Отговор

    До коментар #3 от "Batushka":

    И един за мен но без да моля!
  • 6 Грую

    54 3 Отговор

    До коментар #1 от "Кълвач":

    Грешиш, защо му е на Цецо да ходи в Австрия? Та той и тук си е добре. Тази опция е за хора, на които им е писнало вече тук.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Живеем в измислес свят ?

    24 3 Отговор
    Кой живее на СУБСИДИИ И ЗАЕМИ ? И как се връщат тези пари ? ЛОШО СЕДЛАРОВ ! МНОГО ЛОШО ! Милише на Централен Софийски Затвор ! Без Омбудсмент а с Народен контрол.. Хваткити " ЖИГ - ТАК " са до време, а после ? О о о Год, О о о Щит ! Тъпунгери, авантюристи, брутални криминални капиталисти ! Куче влачи камион ! Това го има само в Чад, Африка !
  • 9 Адвоката

    41 4 Отговор
    Тази информация е за наш Цецо да купува вече навън, тука започна много да смърди.
  • 10 Защо промениха названието на

    17 9 Отговор
    БЪЛГАРИЯ , от Народна Република на Република ? Защо Народният Контрол , промениха но Омбудсманът ? ГОЛЯМ СТРАХ ги гони АКО НАРОДА ХВАНЕ КОРМИЛОТО НА ЖИВОТА В СТРАНАТА ! И тогаз факването с живота на хората ще се прекрати ! Народа търпи , търпи ама като ферментира - Гърми !

    Коментиран от #28

  • 11 Където и да идат !

    13 7 Отговор
    Ще кацнат обратно ! Нека дойде 2020 и секнат субсидиите и когато Го внася дъ.жавата, кога трябва да връщаме заграбеното от тях ! Кораба " ТИТАНИК " потъва !
  • 12 Терминал - 2 ще е само за пристигащи

    2 1 Отговор
    Намазани пехливани с ОАН УЕЙ ТИКЕТ !
  • 13 Нова Зеландия и кредитните ни милионери

    4 1 Отговор
    Сами, доброволно ще се завърна, защото ще има " катеначо "
  • 14 ПЕТЪР ПЕТРОВ

    2 1 Отговор
    В Германия - Северен Рейн Вествалия, Мюнстерланд -подобни ли са стъпките за покупка или наем на жилище ?

    Коментиран от #16

  • 15 Ехеййй

    22 1 Отговор
    По груба сметка от съпоставките цена кв.м./ наем на кв.м. процента възвращаемост е по-висок. В София 10Е на кв.м. са апартаменти с цени около 1800Е на кв.м. И данъците са ни 10%, техните са 0% но до 11,000Е на година, от 11к-18к 25% , от 18к-31к 35% и така над 90к на година 55% данък!

    Австрия е прекрасна страна, спокоен живот и сигурност - а за да е такава данъците не случайно са високи. У нас за които има пари и може да вирее сред корупцията е златна мина.
    Няколко имота в бг под наем, работа с доход до 11К в Австрия, пей сърце!
    Пожелавам го на всеки прочел статията!

    Коментиран от #17, #18

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Хлебарка !

    11 8 Отговор

    До коментар #15 от "Ехеййй":

    БЪЛГАРИЯ живее на СУБСИДИИ до 2020. Субсидиите се дават за реорганизиране на икономиката. Колко сме се преустроили е банално ясно.Ко праим сетне , га трябва да връщаме. Пей сърце ? Наивна хлебарко, мама на тати не бута, без пари или чужда валута ! КЬОР софрата свършва догодина.
  • 18 Тяхната !

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "Ехеййй":

    ЩЕ питаш къде дерат гладните.
  • 19 bokolandia

    21 3 Отговор
    Не случайно Виена 10 поредни години е избирана за най-доброто място за живеене в света, а София е на 116 място.
  • 20 Дядото

    19 5 Отговор
    ....баламурняците дето с бачкане в БГ си мислят че нещата ще се оправят, могат да ми седнат на дедовия,..и ги поздравявам с песента на Иван Искров и Цветан Василев: "Назад, назад моме Калино" :) :) (докато има балъци -тарикатите ще са си супер "
  • 21 густо майна

    13 6 Отговор
    Предпочитам да си купя в Европейската столица Пловдив
  • 22 юлия

    18 3 Отговор
    A както разбрахме, освен от Цецо, от мама Цецка и от Вежди, също не може да се доредим, а Вежди вече си има в Австрия цял хотел

    Коментиран от #23

  • 23 Куратор

    12 8 Отговор

    До коментар #22 от "юлия":

    Докато обсъждаш Вежди, поне вземи свърши нещо. Той е отявлен политически демагог както всички, но ЕДИНСТВЕНО към него имам уважение заради това, че е тръгнал с изкуство, което днес е оценено по цял свят и струва пари, които не можеш и да сънуваш. Спокойно може да си купи и 2 хотела, без да е политик.

    Коментиран от #29

  • 24 Ганьо

    11 4 Отговор
    Реших да купя,че съм събирал цял живот, и ко стана?!..... Цвъко ме изпреварил.....изкупил всичко
  • 25 Чичо Тони

    12 3 Отговор
    Тези, които четат тази статия, нямат парите за имот във Виена, а тези които ги имат знаят с кого да се консултират за покупката.
  • 26 комбайнер

    15 3 Отговор
    вървяла Цецка по улицата - изведнъж се спънала и видяла една дупка за строеж. Ей тук ще купя апартамент, камъчето ми го предсказва. И купила още на зелено. То пък, едно разгеле - и наш Цвъчко бил купил тук апартаментче. И точно пък в тоя ден строителят продавал много евтино - чак до 3-4 пъти по-евтино. Пак едно разгеле. Какъв късмет за двамата, а? После казвайте, че без късмет стават работите. Ама, не ставааат! Трябва или да си Ц или пак Ц. Вие с другите букви от името - чакайте си на късмета. Ааа ма, ха!
  • 27 ДОКО

    5 3 Отговор
    СТАНЕТЕ ЧАСТ ОТ МАФИЯТА НАРЕЧЕНА ГЕРБ И ЩЕ СИ КУПИТЕ АПАРТАМЕНТ КЪДЕТО ПОЖЕЛАЕТЕ..ВЪВ ВИЕНА И ЗАД ВИЕНА..И ПРЕД ВИЕНА ЧЕСТИТО
  • 28 Подкупен червен овчар

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Защо промениха названието на":

    Защото едни неумни хора измислиха това неумно название "Народна република". Република идва от латински и означава "народно дело" или народовластие, като така се получава повторение - нещо като "Народна Народна България"! Умно като комунист, а?
  • 29 Баце

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Куратор":

    Я си направи една справка с някой от Мултигруп за Веждичката и после пак опитай с коментара ама без емоций.
  • 30 Станчо

    0 0 Отговор
    Престъпниците от България на път за Виена и дали има кой да ги спре?