22 Март, 2019 13:26 1 583 2

Необходим е нов хоризонт за кадастър 2030

  • геодезия-
  • кадастър-
  • йовев-
  • конференция

Акцентът е директива Inspire

Необходим е нов хоризонт за кадастър 2030 - 1

Две са основните насоки, в които Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГГК) ще трябва да разгърне дейността си. На първо място това е осъществяване на активна комуникация с европейските институции отговорни за директивата Inspire и участие в работата на тези институции за хармонизиране на условията за достъп до националните пространствени данни от страна на ЕС. Втората насока, в която е необходимо да се работи, е регулиране и контрол на националната инфраструктура за пространствена информация и процесите по изпълнение на задълженията на публичните органи, прилагащи директивата Inspire.

„Очакваме чрез постигане на оперативна съвместимост и хармонизация на масивите от пространствени данни и свързаните с тях услуги - изграждане и поддържане на мрежови услуги, свързани с масивите от данни, да бъде осигурен безпрепятствен и неограничен обем на пространствени данни между органите на публичната власт за целите на публичните им функции”, каза заместник – министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Валентин Йовев по време на откриването на двудневната Генерална Асамблея на Съвета на европейските геодезисти, която се провежда в София.

Стратегическа цел е Националната инфраструктура за пространствена информация да служи не само за осигуряване на политиките и дейностите, но и да има въздействие върху околната среда, както и да работи за удовлетворяване на пълния набор от потребности на геопространствени данни, както на държавната и местната власт, така и на гражданите и бизнеса в България.

„В контекстна на съвременните условия е нужен нов хоризонт за Кадастър 2030. Необходимо е час по-скоро да започне разработването на нова едромащабна цифрова топографска карта в мащаб 1 към 5000. Убедени сме, че всички стъпки в кадастралната политика в комбинация с директивата Inspire, ще бъдат в полза на гражданите и ще стимулират развитието на бизнес средата не само в България, но и в европейски и световен мащаб. Топографията и ГИС технологиите ще допринесат за решаването на редица проблеми в сферата на екологията и икономиката, ранното предупреждение и управлението на бедствия и аварии”, допълни инж. Йовев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    9 1 Отговор
    Агенцията по кадастър трябва да бъде закрита в сегашния и вариант. Прости, некадърни лелички агресивни в некомпетентността и простотията си. Сбъркани скици бавят сделките с имоти, грешно нансесени регулационно линии тормозят собствениците на земи и строителни преприемачи.

    Коментиран от #2

  • 2 Потърпевша

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Изключителна незаинтересованост от страна на държавата да посочи кой точно е собственика на имота,и по този начин ще изчезнат измамите и ще се определи и кой е ползвателя на имота- изисквайки нотариално заверени договори за наем или право на ползване.Тези неизвестни общи части на имоти ползват власт имащите и всички в парламента