Last news in Fakti

22 Март, 2019 20:56 25 554 57

Може ли да се купи евтино жилище в София

  • жилище-
  • софия-
  • цени

Охлаждане на пазара на имоти в столицата

Може ли да се купи евтино жилище в София - 1
Снимка: М. Богданова ©

Леко охлаждане на пазара на жилища се наблюдава в София. „Онзи пик, онази активност, която беше през 2017 и 2018 г., вече е с леко по-различни параметри. Всичко това е здравословно. Не е здравословно строителният пазар постоянно да расте" е мнението на брокера Георги Янков, цитиран от Нова ТВ. Той припомня, че през 2017 и 2018 г. са издадени разрешителни за строеж на 25 000 жилищни единици, докато за периода 2008-2018 гг. техният брой е бил 55 000. Явните фактори за тази тенденция са банките и ипотечните кредити, икономическите индекси, положителният икономически ръст. Всичко това неминуемо води до увеличаване на активността на имотния пазар.

„Когато има търсене, има и покачване на цените. Пазарът си вървеше по начина, по който икономическите закони казват в последните години. Увеличаваха се цените. Това се наблюдаваше във всички райони. Сега вече се балансира, успокояват се цените. Хората вече са наясно къде какво могат да купят на каква цени", казва Янков.

„Няма ясна информация колко струва едно жилище. 100 кв. м. може да струват 80 000 EUR, може да струват и 200 000 EUR в София. Специфичното е, че столицата е съвкупност от множество микропазари и не може да се говори за средна цена. Хората се подвеждат по общи генерални данни", казва брокерът. Той е категоричен, че няма как да си купим апартамент в столицата за 600-700 EUR/кв.м.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Може

    171 25 Отговор
    Ако си от кликата на ГЕРБерасите !

    Коментиран от #2, #9, #19, #46

  • 2 гост

    73 13 Отговор

    До коментар #1 от "Може":

    Ха ха ха.... Браво
  • 3 Venetutko

    86 14 Отговор
    Демографията се срина, търсенето нараства ли нараства?
    Няма как ниските лихви да не подлъжат много хора да направят "инвестиции" в недвижими имоти.
    Перспективата обаче на тези покупки е доста мрачна.
    Скоро ще го видим и на пазара на недвижими имоти :) Много скоро :)

    Коментиран от #24, #39

  • 4 Patriot

    98 7 Отговор
    Трябва да се пита в Артекс,че при тях е най-изгодно,май.Едно гаражче поне на 680€/м2 да се купи от тях.

    Коментиран от #38

  • 5 Българин

    97 18 Отговор
    Ако сте от ГЕРБ ще взимате квадратния метър по 200 лева

    Коментиран от #29, #37, #42

  • 6 Мнение

    37 46 Отговор
    2008 цените бяха като сегашните. Разликата е, че заплатите бяха 2 пъти по-ниски и външните инвестиции бяха х10. Сега пазарът се движи изключително от вътрешното търсене, подкрепено от ниските лихви. Само да кажа, че в САЩ 2018 вдигнаха лихвите 3 пъти, тук спаднаха по под 3 %. Сега за 2019 ФЕД даде сигнал, че повишаване няма да има. Икономически грамотните хора разбират фактите и са успели , а този пазар е за успели хора. Останалите пишат по форумите от 2016 как идва нивата голяма криза ...

    Коментиран от #10, #13, #16

  • 7 Цветан Цветанов

    82 10 Отговор
    Ми, аз си взех доста евтинко :) Вие си купувайте панелки за по 1000 евро ... :D

    Коментиран от #57

  • 8 Брокер на властта

    49 11 Отговор
    Пазарът е страхотно динамичен и се движи изключително от търсенето на ЦвЦв, Цецка Цачева и още няколко висши служители на МВР. Очакваме огромни ръстове на цените в София и 2019 ще счупи всички рекорди на хилядолетието по абсолютно всички параметри
  • 9 бл.134 в Зап. парк

    27 22 Отговор

    До коментар #1 от "Може":

    Не се лъжете , статията е подвеждаща .Сега е момента .Шанса е невероятен да се сдобиете със свой дом , с 3-4 други да отдавте под наем .А след 5 години продавайки, да сте на двойна печалба .
    Препоръчвам ви Красна поляна и Западен парк - невероятна природа , хубави хора , добри съседи , тиха класическа музика .
    Купувайте бе , купувайте

    Коментиран от #27

  • 10 Въздухар герберист!

    18 15 Отговор

    До коментар #6 от "Мнение":

    Що не ходиш, в фащ да им ръсиш мозъци, като толкова ги разбираш нещата!?!?
  • 11 бай ви хампарцумян

    39 9 Отговор
    Не, не може, ГЕРБ изкупиха всичко! За вас останаха дебелите цени, високите лихви и ЧСИ! Както се казва - да го ду__те !

    Коментиран от #48

  • 12 мое мнение

    40 8 Отговор
    Да наистина ако имаме акъл няма как да си купим в краен квартал на столицата за 650е. Нищо,че ни свалят на толкова. Просто тази цена за гето с метро си е бая висока. Реланата цена е с 5-10% по висока от тази преди 5 години. Просто не сте попаднали на човек дето иска да продава сега и не ползва брокер. Чувам че пазара нещо бил се стегнал. Аз лично вече ще вляза в саит за имоти само след като чуя че пазара се е сринал. Иначе ще се почувствам като глупак.
  • 13 кв.Изток

    40 9 Отговор

    До коментар #6 от "Мнение":

    Същите приказки слушах 2008-ма малко преди срива на борсите.

    Коментиран от #15

  • 14 гост

    23 2 Отговор
    Ще се успокои доста пазара,и инвеститорите ще трябва да се постараят за тези цени ,които искат да предложат доста повече като качество и функционалност.
  • 15 Знаещ

    12 19 Отговор

    До коментар #13 от "кв.Изток":

    Ти от 2008 си стоиш под наема с хазяйката в другата стая на 2стайния панел в Люлин, нали слушателю?

    Коментиран от #20

  • 16 Лихва

    17 3 Отговор

    До коментар #6 от "Мнение":

    Един смислен коментар, само си пропуснал да кажеш, че 2008 се отпускаха ипотеки на дупка на всеки циганин срещу 8 % лихва. Сега банките отпуснат доста по-консервативно и лихвата е наполовина също
  • 17 съвете за оцеляване

    22 11 Отговор
    Това,че можеш да си платиш наема този и следващия месец.По никакъв начин не значи,че можеш да го плащаш 10 години. Но значи,че ако не го платиш няма да има каде да живееш.Но ако си купил и можеш да платиш ипотеката със сигурност само този и следващия месец. Значи,че ще имаш много да дължиш след като банката продаде каквото си купил. Ще даваш и за наем през това време.
  • 18 До Антония

    15 3 Отговор
    Аз купих изгодно 2013 жилище в Младост 1, до метрото. Каня Антония, която е написала тази статия, да пием по едно кафе и на раздумка

    Коментиран от #21

  • 19 %^&

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "Може":

    за кого да гласуваме. предложение..?
  • 20 широко отворени очи

    17 4 Отговор

    До коментар #15 от "Знаещ":

    Нека позная вие сте този дето е бил в тази квартира.Сега сте си купили и вече сте решили,че сте постигнали всичко и много знаете.
    Здраво мислещия човек се пита кои би дал заем на човек дето може да си позволи само такава квартира. И дали изобщо целта на този заем е да се изплати. Аз лично като човек работил в лихварския бизнес си имам моя теория. Хубаво е да си имаш роби. До края на живота им все нещо ще изкарват и аз ще вземам част от него. Ако нещо случаино си купят мога да взема и него както съм взел апартамента. И пак ще имат да връщат.
  • 21 От Бояна

    16 2 Отговор

    До коментар #18 от "До Антония":

    Антония недей, aз живеех в Младост 1, до метрото, напуснах 2013 и съм спасен.
  • 22 Варна

    17 14 Отговор
    Поредното потвърждение за 80 - те процента на Иво Христов... Хора, кои са градовете в България, които се увеличават, въпреки отрицателния прираст на страната, като цяло?!? София, Пловдив, Варна и Бургас - няма как в тези градове цената да пада! Съгласен съм, че икономиката има цикли, но последната криза подобна на тази от 2008 е била преди Втората Световна Война, така, че се успокойте малко с тези катаклизми ,предричащи рязък спад в цените. Да, може да има корекция дори в София, но ще се отнася за първи и последни етажи, тежък север, лоша инфраструктура, но само корекция. След 2008 БНБ прие доста рестриктивни мерки, относно кредитирането на хора с лоша кредитна история. България следва, в някаква степен западно европейския модел, относно механичната миграция, а именно постоянно увеличаване на големите градове и обезлюдяване на малките населени места, дори и и малките градове- там вече съм съгласен, че е доста рисковано да се инвестира, освен ако не е курортно селище

    Коментиран от #31

  • 23 Бачо Киро

    41 4 Отговор
    Абе балъци такива, що гледате скъпи и гадни жилища? Ми идете при Артекс бе! Там луксозните са на по 600 евра за квадрат, за по-бедните има сигурно и по 100 евра на квадрат... Яйш Цъко Гуменката и Цецка Красавицата как се уредиха! Само няма да искате асансьор до спалнята, щото такива са само за отбрани водачи на страната, не за простолюдието.
  • 24 Ммммм

    5 4 Отговор

    До коментар #3 от "Venetutko":

    И какво да правим? За наим ли дадвам пари или за заем?
  • 25 жунгла

    17 6 Отговор
    Единствения пазар в пик е пазара на ипотеките. Всичко друго са глупости. Ако ви интересува какво ще стане с тях просто питаите дали се продават добре кредитите. Чух,че нещо се позабавили. Може би са достигнали предвидения таргет и са покрили пазара. Две години промоция правят вече. Не мисля,че са изчерпали продукта. Но мисля,че задоволиха вече масовия пазара. Аз лично съм доволен ако продължът да дават на всеки.Така и наи бедния ще има дом. А после ще го имам аз на половин цена.
  • 26 Гост

    22 6 Отговор
    Брокерчета, за 1к на квадрат бутам старата къща на село и вдигам палат. През шлифера ми е за прехвалените ви евтинджос кутийки и мръсен въздух, търсете си клиенти в Столипиново.
  • 27 Route 87-96

    12 0 Отговор

    До коментар #9 от "бл.134 в Зап. парк":

    Дом в София.. Коя част на София? С очите на чужденец: Център, близо до посолства. Малко по-нататък, Лозенец, Изток, Стрелбище, Борово. Още по-далеч. Бояна, Драгалевци и др.
  • 28 Тролл2

    16 4 Отговор
    Нещо става. И троловете мълчат. Явно намаляха сделките.
  • 29 А от БСП

    10 6 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    А от БСП за 40- 50 евро
  • 30 ово е наблюдател

    14 2 Отговор
    Само да информирам "експерта", че декември си закупих ново строителство за цена от 670 евро.
  • 31 Име

    18 5 Отговор

    До коментар #22 от "Варна":

    Защо си мислиш че големите градове са с положителен прираст?
    Кой ти каза? Според мен дори и София-град е с отрицателен прираст. Демографската катастрофа е огромна. Просто като гледате мейнстрийм медиите може да си мислите че
  • 32 Име2

    23 4 Отговор
    Не гледайте официалните статистики, вижте някой чуждестранен сайт за статистики и вижте реалността, България може и под 6 милиона реални жители да е паднала вече. Официално според бългатската статистика сме 6 милиона и 900 хиляди но никой не го казва нали?? Какви имоти какви 5 лева бърборите?
  • 33 Чичо Уили

    23 6 Отговор
    Очаквам диференцирне на имотния пазар. Качествените имоти, като ново строителство и старо монолитно в хубави квартали, ще поскъпва, а панелките например ще поефтиняват. Не може тридесет годишна панелка 60 кв.м. Да струва 60000 евро!
  • 34 Фройд

    19 4 Отговор
    Тук може и много скъпо и много евтино да се пазарува апартамент. Може и да живееш в нечии без пари. А пък Цецко гащите през главата си обува, та евтино жилище няма да вземе!? Хайде бе.. Баце Боко ще удари и този път едно рамо, ще каже една, две умнотии и хората ще кимат тъпо, и ще викат. Това е положението! Бегом към урните.. Рррр, бъч, бъч...
  • 35 Станке Димитров

    7 0 Отговор
    Може в Перник!
  • 36 Иво78

    9 16 Отговор
    Отдавна червените боклуци не могат да крадат и ще си събуят задниците през вратовръзките за да лапат,ама не!Защо не върнете заграбените държавни апартаменти,заводи и имоти? ОТДАВНА СТЕ В ТРЕТА ГЛУХА!
  • 37 Иво78

    7 23 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Ако сте потомствен комунист,останал без възможност да краде БОЙКО БОРИСОВ ви е виновен за всичко!Ако жена ви не може да забременее например,по стар комунистически навик набеждавате другите с вашите грехове.ПАК БОЙКО БОРИСОВ ЩЕ Е ВИНОВЕН!!!!
  • 38 Б. Б

    10 5 Отговор

    До коментар #4 от "Patriot":

    Ела в Герб. Ще си купиш гаражчето заедно с апартамент за тези пари
  • 39 Хорхе

    5 8 Отговор

    До коментар #3 от "Venetutko":

    Умнико, демографията може и да се е сринала но инвестицията си остава в Европа. И да не живеят в нея българи ще живеят в други хора.
  • 40 Един с панелка

    7 13 Отговор
    Пичове, ти приказки с поевтиняването вече десетилетие ги слушам. Обаче междувременно на 500 метра от нас строят най-високата сграда /небостъргач/в тази част на София. Двете най-големи софтуерни фирми пак са до нас . Стартовата заплата в тези фирми е над 2000 лв. даже чистачите взимат над 1200 . Няма изгледи въпросните фирми да ги закрият в обозримо бъдеще. Значи търсене за имоти в района ще има. Като добавим че цените в последните 4 години се удвоиха. И ще вървят още нагоре, щото тия пари дето ги напечатаха за десетилетие влизат в икономиката и в нещо трябва да се влагат. Успех с кризата и дефлацията. И още нещо, напоследък в квартала вижда все повече чужденци. Преди няколко месеца даже в автобуса пътувах с един германец с детенце. Та какво говорехте за намаление на населението?

    Коментиран от #41

  • 41 от кухнята

    19 6 Отговор

    До коментар #40 от "Един с панелка":

    Аз съм в такава фирма. За три години загубихме наи добрите си хора. Заминаха за чужбина. Това са хората заради които фирмата е дошла в България. ПОСТОЯННО ТЪРСИМ ХОРА. Но има само трици. Нима мислиш че човек дето може да взема 4 -5 бона заплата тук и поне толков евро навън. Ще стои в някакъв небостъргач дето разправяш за него. А семеистовото му ще джаса из дупките и ще цапка в калта. Ако започна да виждам роми програмисти може и да намеря някакъв смисъл в това дето разправяш. Но уви
  • 42 ФАКТИТЕ

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    И защо лъжеш, това с около 200 лева на квадрат се отнася за Корнелата ти, купила е апартамент от 89 квадрата за 21 000 лева, когато е бил 4 пъти повече квадрата!
  • 43 Инвеститор

    6 11 Отговор
    Аз сега Февруари започнах първа копка на последния ми блок в Манастирски ливади. 2 години се пазарих с наследниците на земята, почти целият блок е продаден още преди разрешението за строеж. И клиентите доволни и сигурни и аз доволен. Вие си драскаите по форумите

    Коментиран от #44, #45

  • 44 Смея се от сърце

    15 2 Отговор

    До коментар #43 от "Инвеститор":

    Манастирски ливади за продан днес 3стаини-961 оферти 2стаини-719 оферти. Вие изглежда сте някакъв много як. Или цената и качеството ви са били на дъното. А може и да сте брокер дето вече се е шашнал какво ще работи другата година.
  • 45 Гост

    15 0 Отговор

    До коментар #43 от "Инвеститор":

    Чудесно, браво! Ха сега отиди и събери парички от клиентите за канализация и паркоместа и тогава се прави на тарикат. Няма ние да ти плащаме масрафа с общинските ни парички. ГолЕм инвеститор си като стрОиш там дЕ няма плануван елементарен кенеф инфраструктура...за салфетки да ги даваш.

    Коментиран от #51

  • 46 Иван

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Може":

    Може,ако се казваш цветан цветанов
  • 47 ГАЛЕВ

    3 5 Отговор
    МОЖЕ ДА СЕ КУПИ ЕВТИНО АКО СИ ОТ ГРУПИРОВКАТА НА ГЕРБ ИЗРОДИТЕ,ПРЕСТЪПНИЦИТЕ,КРАДЦИТЕ-УБИИЦИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.ТАКЪВ ГРАБЕЖ НА ХОРАТА НЕ Е ИМАЛО И ПРИ КОМУНИЗЪМА И ПОД ТУРСКО РОБСТВО.СЕГА ОСТАВА САМО ИЗРОДИТЕ ОТ ГЕРБ ДА ЗАПОЧНАТА ДА КОЛЯТ И ДА РАЗСТРЕЛВАТ ХОРАТА ПО УЛИЦИТЕ.
  • 48 о000

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "бай ви хампарцумян":

    стотици хиляди семейства се разпаднаха заради липса на имот,заради дългове,които не успяха да погасят,заради скъпия живот тук и постоянния стрес..децата им се побъркаха,хората се състариха,никой не спря колекторските банди и мафия,огромните цени,никой не взе мерки в полза на хората,но за тези по постовете всичко е евтино и достъпно и си живеят много спокойно..от Кмета на Пазаржик до тия в София,никой няма да пострада,пълни са с имоти и пари,и власт,а хората гният от законите,в полза на мафията
  • 49 Умен

    6 1 Отговор
    Тоя Георги Янков е яко некадърен икономически. Първо в Люлин има един комплекс дето са го кръстили Царица Йоана, където от Адрес го рекламират, че цените били 650-700Е квадрата. Само това доказва, колко е некадърен тоя "брокер". Второ как така за 10 години има 55к жил. единици като само за последните 2 години са 25к. Това означава, че последните две години има свръх предлагане а цените растат? Е как става така, нещо, нали пазара търсенето и предлагането... Трето тоя сам си противоречи:Публикувано във факти.бг: "Хората вече са наясно къде какво могат да купят на каква цени", казва Янков
    Публикувано във факти.бг: „Няма ясна информация колко струва едно жилище."
    Цените вече паднаха. Приятел си купи панелка в Мусагеница за 100к евра сега са по 85к евра. В Люлин от 100к евра за тристаен ново строителство вече се оферират на 85к като нито тея за 100к нито тея за 85 са продадени седмици наред даже тия за 100к от години. Това са фактите!!!
    А докога ще дават икономически анализи на брокери за имотния пазар?! Това е все едно да питаш краставичар дали са пресни краставиците му на пазара.

    Коментиран от #50, #54

  • 50 Ганю

    1 0 Отговор

    До коментар #49 от "Умен":

    Как така 100к, бе човек? Аз повече от 30к не давам, като знам колко струват и това е много, ама айде от мен да мине.
  • 51 Ганю

    2 0 Отговор

    До коментар #45 от "Гост":

    Абе лъже като долен циганин. Не виждаш ли, че всички брокита са в паника!
  • 52 imoten

    7 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    че няма как да си купим апартамент в столицата за 600-700 EUR/кв.м...
    Значи кликата на герб да купува на 680 еур от артекс... а ние данъкоплатците няма как да си купим..хубава работа...това означава че всичко над 700 еур/м2 е БАЛОН

    Коментиран от #53

  • 53 Умен

    4 0 Отговор

    До коментар #52 от "imoten":

    Тая от Артекс си го каза в национален ефир. Себестойността на кв.м. в Изток е 500Е. Така че си прав!
  • 54 sdf

    0 2 Отговор

    До коментар #49 от "Умен":

    Айде като си толкова умен, купи си ти имот в този потъващ комплекс :)
    И тогава да те видим.
    Вземе бе, даже и за по-малко ще ти го дадат, защото спешно продават, преди вторият етаж да стане първи...

    Коментиран от #55

  • 55 Умен

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "sdf":

    Хайде прочети първо статията после моят коментар и пак коментирай. Тоя "брокер" вика, че не можело да се купи за 600-700Е квадрата в София. Аз давам нагледен пример точно в този ценови диапазон, което изначава, че тоя толкова и познава пазара. А тоя комплекс ми е резервен краен вариант, ако се провали на другото място нещата.

    Коментиран от #56

  • 56 sdf

    0 0 Отговор

    До коментар #55 от "Умен":

    Бате, 600 евро/кв.м. е цена с ДДС. Тоест строителя взима 500 евро/кв.м. без ДДС ( ДДС-то е данък). От тях 10% корпоративен данък, остават му 450 евро/кв.м. Платил е на собственикът на парцела 100 евро/кв.м. , остават му 350 евро/кв.м.
    Или сега ще ми кажеш, че можеш да построиш сграда за 200 евро/кв.м. ? :)
    Или пък ще ми кажеш, че някой инвестира милиони и рискува милиони, за да построи сграда и да вземе има няма 50 - 100 000 евро чиста печалба ?
    А заплати, осигуровки, реклама, архитект, проектант, лихви към банката, ако има кредит, документация, подкупи за комисии и прочее?
    Ама ти ги разбираш и за това имаш и първи и втори, и трети вариант :)
    Парите са си твои, не искам да се заяждам, просто помисли логически дали си най-големия играч, понеже само днес, само ти си влязъл в интернет и си видял сделката на живота си.
  • 57 Райна Бенте

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Цветан Цветанов":

    Как направихте това по- евтинко