2 Април, 2019 17:21 7 308 9

Доходност от жилища 10% в Пловдив

  • жилища-
  • цени-
  • доходност-
  • пловдив

Най-много се оферират двустайни апартаменти

Доходност от жилища 10% в Пловдив - 1
Снимка: М. Богданова ©

Привличането на нови инвеститори в даден град несъмнено се отразява върху темпа на развитие на пазара на недвижими имоти. Пловдив е типичен пример за това – редица чуждестранни инвеститори, решили да изберат България за развитие на своя бизнес, се насочиха именно към тази част на страната. Това повишава миграцията към втория по големина български град, респективно се отчита ръст в търсенето на жилища, както с цел покупка, така и с цел наем.

Интересно е да се отбележи, че при първата група клиенти с 10% се е увеличил броят на покупките с инвестиционна цел. „Още през 2018 г. наблюдавахме засилен интерес към инвестиционните покупки, провокиран от предстоящата инициатива Пловдив - Европейска столица на културата 2019, заради очаквания туристически поток. От началото на годината виждаме един наистина устойчив инвестиционен пазар. Превръщането на Пловдив в притегателен център за бизнес и туристическа дестинация подкрепя вътрешната миграция и желанието за живеене в града”, казва изпълнителният директор на агенция „Имотека” Люба Атанасова.

Най-силно предлагане има на двустайни жилища – близо 1600 е броят на предложенията, сочи справка в най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. Средната им офертна цена е над 860 EUR/кв.м. Масово тук имотите са с площ до 60 кв.м. Следват апартаментите с три стаи, които са малко над 1000 броя, а средната им цена е доста по-ниска от тази на двустайните – 680 EUR/кв.м. Акцентът е върху имоти с големина над 85 кв.м. Предложенията на многостайни жилища са двойно повече в сравнение с мезонетите. Средната им цена на квадратен метър е съответно 911 и 870 EUR. От разгледаните имоти едва 260 са в етап на строеж. Цените започват от 37 500 EUR за двустайно жилище с площ 55 кв.м. и достигат до 205 000 EUR за мезонет, който е на шпакловка и замазка и е с площ 241 кв.м.

Висока доходност носят и жилищата в района около Медицинския университет. Там възвръщаемостта достига до 10%. Това до голяма степен се дължи на факта, че профилът на клиентите в съчетание със силното търсене дават възможност на собствениците на ги отдават на по-високи наеми

„Недостигът на готови имоти и ръстът в цените, който наблюдавахме през 2018 г., подсилиха увереността на собствениците. Това ги прави все по-рядко склонни на отстъпки в цената. От началото на 2019-а малко под 30% от сделките са осъществени след коментар в офертната цена, при 45% за същия период на 2018 г.“, уточняват от компанията.

Във времето за реализиране на продажбите се отличават два периода – над 30% от имотите откриват купувач от 1 до 3 месеца. Почти същият е и делът на тези, които се реализират в рамките на по-малко от 1 месец. Значително намаляват обявите, престояли на пазара повече от година – от 20% през 2018 г. те вече представляват едва 6%. Предоговаряне на цената с между 1000 и 5000 EUR се наблюдава при 17% от осъществените покупко-продажби. Макар и с по-малък дял, присъстват отстъпки от 5000 до 10 000 EUR – около 6%. При единични случаи се постига компромис с офертната цена и за над 20 000 EUR.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Густо майна

    31 0 Отговор
    "Оазисите" (мегаблокове с жители колкото Перник) приличат на американски затвори а по улиците е като на тираджийски протест и навсякъде е пълно с нагли селяндури. Местните търсим къщи на село за да избягаме от селянията в Пловдив.

    Коментиран от #4, #8

  • 2 търсещ жилище

    14 0 Отговор
    Информацията не е вярна . Повече от половината обявени жилища не са актуални - продадени са , обявите стоят само като реклама
  • 3 Балон

    6 9 Отговор
    Не съм чел статията, но гледам за 10 % се говори-значи това доказва, че и в Пловдив брокери, тролове, банки, Цв. Цв. Ц.Ц. и алчни строители са надули нов страшен балон, който всеки момент ще залее тепетата!
  • 4 797

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Густо майна":

    Споко! Управата на града усилено работи за неговия фалит. В скоро време ще има имоти на килограм и само по централните квартали ще има високи цени!

    Коментиран от #7

  • 5 Запознат

    4 0 Отговор
    Доста пресилено. Споделям от личен опит, че 10% могат да бъдат постигнати само в района на ВМИ и Новотела. В останалите части на града според мен е около 5-7%.
  • 6 Eндустрияnzo Calvinni

    2 0 Отговор
    Горната статия е с леко, но пък удобно нагласена информация.
    Тя е нещо като поредното вкарване на дозичка въздух в така или иначе понадутият вече балон. До голяма степен (но не само разбира се) един балон се надува най-общо казано от "новини" т.с.
    по скоро не самите "новини",а повтарянето им и съпътсващите ги - анализи, хипотетични прогнози и обещания за нещо "по-добро" или "по-лошо". На тоз принцип функционира медийната инустрия - генерира новина и всичко около нея едно кълбо от подновинки, което кълбо може са бъде търкулвато в едната или другата посока. Това е добър и в същото време законен начин за манипулиране на който и да е пазар, в частност и имотният.

    На имотният пазар съм от поне 25 години, но не като брокер или агенция, а индивидуален играч и мога да кажа, че горните коментари са в правилната логична посока на мислене, макар и някои от тях да са с лека доза сърказъм, но той е необходимата доза отрезвителен сърказъм, необходим за да предпази някой от грешна "покупка на надежда".

    Та сега към цифрите - приблизително около 70-80% (почти масовата част на тоз пазар) от жилищата в наемоотдаването са с доходност на годишна база 4-6%.
    Действително около ВМИ и Новотела наемните нива са високи, но и продажните нива са достстъчно високи при покупките и така максималният % доходност в тез райони е 6%-7,5%.
    Споменатите 10%-12% доходност не са невъзможни, но не масово. Те бяха постигани, ако покупката е била на зелено преди около 2-3 години, с прод
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Plovdiv

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Густо майна":

    Градски, "селяните" не са глупави! Виж цените на къщите в селата около Пловдив - струват колкото апартамент в идеалния център!
  • 9 Густо ми е майна!

    1 0 Отговор
    Ами, ако брокерите се премахнат мисля, че веднага сделките за имоти ще станат с 5000 евро по- ниски. Дефакто цените са завишени изкуствено заради техните проценти. Госпожата от Имотека да разкаже малко за нейната фирма. Тя свързана ли е с фирма Адрес или не?! Справка звъннете на централата на фирма имотека и ще се окаже, че ви отговаря централата на Адрес. Да разкаже и колко пъти е показвала на нейни клиенти купувачи апартаменти на други фирми изклюпвайки разбира се фирма Адрес? С две думи убиха малките фирмички, които бяха с пъти по- гъвкави, по- чевръсти и показваха абсолютно всичко на клиента купувач.Не разбирам защо хора като брокерите, които не са изкарали през целият си живот пари за един апартамент трябва да дават анализ за изкуствено вдигнатият пазар от тях. Не разбирам защо трябва да принуждават купувача да им дава пари всеки един път, когато иска да направи оферта за покупка. Не разбирам също как един брокер може да представлява купувач след като процента му е вързан към стойността на сделката дефакто няма как той да ми смъкне цената защото това означава, че автоматично той ще вземе по- малка комисионна. Не виждам и смисъл една агенция да преставлява и купувача и продавача. В такъв случай брокера чии инререси обслужва по време на договарянето на цената.?