2 395 2

Най-горещият имотен пазар

Жилищата в Хонг Конг поевтиняха, но не достатъчно

Най-горещият имотен пазар
Снимка: Shutterstock

Независимо, че през втората половина на 2018 г. цените на жилищата в Хонг Конг спаднаха с до 10%, това е пазарът, който през последните 10 години остава най-скъп. Основният фактор, допринесъл за поевтиняването на имотите, е търговската война между Китай и САЩ. „Други причини са повишаването на лихвените проценти в САЩ, забавяне икономическия ръст на Китай и Хонг Конг и неопределеността в резултат на Брекзит”, казва Ко Кенг Шинг основател и управител на Landscope Christie's.

През първото тримесечие на текущата година се отчита лек ръст в цените в рамките на 11%-2%. Това се дължи на възстановяването на фондовите пазари, спиране на процеса на повишаване на лихвените проценти и възможност да бъде решен търговският конфликт между Щатите и Китай.

Най-малките жилища са най-търсени, както и супер луксозните апартаменти. Цената на квадратен метър при последните достига до космическите 178 690 USD. Купувачите на елитни имоти предпочитат райони като Peak, South Side и Mid-Levels.

Плановете са през следващите 5 години да бъдат построени 97 445 жилищни единици, с цел „смекчаване” на жилищната криза. Поради острия дефицит на земя на острова ще бъдат премахнати стари сгради, на чието място ще изникнат нови с по-оптимално разпределение на площите. Също така се планира да бъдат изградени и изкуствени острови. В централен и западен Хонг Конг се очаква годишно да се изграждат между една и две сгради.

Средно между 24 760 и 27 450 USD/кв.м е цената на жилищата от вторичния пазар, а на новите 48 000-54 900 USD/кв.м.

Доколкото чуждестранните инвеститори трябва да платят допълнителен данък в размер на 30% при покупката на жилище, те предпочитат наема пред придобиване на собственост.

Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гост
  Отговор
  1 15:49  18.04.19
  Ще се мести видяло се е.
 • Балон
  Отговор
  2 19:41  20.04.19
  За какъв балон в България говорите?! Я вижте в чужбина как купуват на 178 690 USD квадратния метър! Моя направо ви го подарявам на 1200 евро квадрата. Айде, купувайте бе! От 2016-а ви чакам да го купите, ама нейсе - ще почакам още година-две... Или три...

Напиши коментар:


Публикувай