19 Април, 2019 18:46 3 710 9

Над 70% повече чуждестранни инвестиции в Турция

  • турция-
  • инвестиции-
  • чужденци-
  • имоти

Ръстът идва на фона на общ спад на имотния пазар

Над 70% повече чуждестранни инвестиции в Турция - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Над 105 000 недвижими имота са били продадени през март тази година, сочат данните на Националния статистически институт на страната (TurkStat). Това е с 5.3% по-малко спрямо същия месец на миналата година, припомня турската информационна агенция Daily Sabah.

Тендецията няма да се промени до края на текущата година, прогнозират анализатори, което означава, че ще бъдат реализирани по-малко сделки. Възстановяване на сектора специалистите очакват през 2020 г. Южната ни съседка обаче има всички шансове да отчете рекорд що се касае до чуждестранните инвестиции в недвижими имоти в страната. През март този показател на годишна база се повиши с цели 71.3%, като през миналия месец са регистрирани 3129 сделки. Към края на текущата година броят им може да достигне 50 000.

Чуждестранните предприемачи продължават да се насочват към Истанбул. Там са били реализирани 18.2% от общо всички сделки с чужденци през миналия месец. Второто място е за ваканционната мека Анталия, а третото – за столицата Анкара.

Иракчаните водят класацията по чужденци, които са купили най-много турски имоти – 548. Следват иранците – 334 сделки. Третата позиция е за гражданите на Саудитска Арабия – 189. Руснаците също се представят добре – със 156 сделки.

Интересът от чуждестранни предприемачи към покупката на имоти в южната ни съседка запона да отчита ръст през септември 2018 г., непосредствено след драстичното обезценяване на турската лира. Така през миналата година чужденци са придобили 39 663 турски имота на обща стойност 4.6 млрд. USD. Прогнозите на Асоциацията на жилищните строители и инвеститори са тази сума да достигне 10 млрд. USD през текущата година.

Ръстът на чуждестранните вложения идва на фона на спад при сделките с 24% през януари и с 18% през февруари на годишна база. Що се отнася до строителството, то отчита спад от 8.7% през последното тримесечие на миналата година. Основната причина е най-силното свиването на икономиката за последните 10 години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Морук

    31 15 Отговор
    Къде сте бе плювачииии,кога ше затъне туркието ,никога

    Коментиран от #8

  • 2 onq s konq

    16 13 Отговор
    Да си продадеш къщата и земята НА БЕЗЦЕНИЦА НЕ Е ИНВЕСТИЦИЯ!Естествено че мераклии за такава "Далавера" винаги ще има,защото Пазарлъкът с бедняка е най-лесен.
  • 3 AmiX

    22 7 Отговор
    И на VW завода 100% там ще го направят...
    Да видим Герб какво ще се оправдават после...
  • 4 Ето

    4 5 Отговор
    Турция и Русия по санкции от САЩ
  • 5 500

    11 5 Отговор
    А за "луксозните" панелки в булгаристан що няма мераклии - чужденци?
  • 6 гоуст

    4 4 Отговор
    при пад на лирата с почти 400 процента и задържане на цените на имотите на почти същите нива можем и ние да отидем до одринска тракия и константинопол да си купим панелки. а после, след 10 гидини да кажем, че там където са ни апартаментите е наше и готово.
    НЯМА САМО МЮСЛИМИТЕ ДА СА ЛИЦЕМЕРИ!
  • 7 ПЕНКО

    3 4 Отговор
    АМЕРИКОГЪЗОЛИЗЦИ СПРЕТЕ ДА ИЗЧИСЛЯВАТЕ "ВСИЧКО" В ДОЛАРЕС - ИНАЧЕ СКОРО ЩЕ ИЗЧИСЛЯВАТЕ В ШЕКЕЛИ !!! В ТУРКЕШИЯ СЕ ПЛАЩА В ЛИРИ / И ИТАЛИТЕ СИ ИМАХА ЛИРИ -ИМАХА / !
  • 8 гйкхж

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Морук":

    Тя ВЕЧЕ е. Ходих и се убедих. Може да са временни трудности но се виждат с просто око.
  • 9 321

    2 3 Отговор
    Хе, хе ами вдигат се продажбите. Като за две мрежи лук може да си вземеш вече жилище в Турция - мераклии много.