22 Април, 2019 14:35 3 961 6

Низ от подводни камъни при обществените поръчки

  • обществени поръчки-
  • закон-
  • промени-
  • каб

Гледат се критериите „срок” и „цена”, а не „качество”

Низ от подводни камъни при обществените поръчки - 1
Снимки: М. Богданова ©

„Обществена поръчка”. Това словосъчетание вече се превърна в синоним на думи като „проблем” и „корупция”. В последно време обект на най-силна критика е ремонтът на столичната ул. „Граф Игнатиев”. Според Камарата на архитектите в България именно обществените поръчки предопределят лошите проекти, а те водят до лошо изпълнение.

Анализ на КАБ показва, че нито се плаща достатъчно, нито на време на проектантите. В резултат обществените поръчки са незадоволителни. Коренът на проблема обаче е инженерингът. „Това е процедура, при която строителят има ангажимент да изготви проекта и да извърши строителството. Това е много удобно за общините и възложителите, тъй като преговарят само с една фирма”, обяснява заместник-председателят на УС на КАБ арх. Петкана Бакалова. Вместо възложителят (община или държава) да диктува условията на проектанта, на практика строителят извършва това. „А последният цели максимална печалба, което означава много пари за ниско качество", допълва тя.

Друг проблем е, че когато се обявява обществена поръчка двата основни критерия не са свързани с качеството на изпълнение, а със срока и цената. Арх. Бакалова дава редица примери, като най-фрапиращият е укрепване на училище в Панчарево за 4 дни. „Невъзможно и опасно!” или пък Златоград, където 44 обекта, сред които многоетажни блокове, се изпълняват за 10 дни.

Низ от подводни камъни при обществените поръчки

Не на последно място в обществените поръчки се залагат и дискриминационни условия. „Дадена община казва „Моля ви се елате на конкурса и проектирайте без пари. Ако спечеля финансиране след 2-3 години от някоя програма, ще ви платя". Това означава, че от 100 обекта се финансират 30. Един проектант трябва да приеме, че 70% от труда му отива на боклука. Заради това под 50 фирми участват в обществените поръчки", обяснява арх. Бакалова.

Финансирането също е изпълнено с редица подводни камъни. „5% от строителната стойност се отделя за независим надзор, който е български патент и го няма в никоя друга държава от Европейския Съюз и практически елиминира проектанта в реализацията на негов проект. 2,5% от строителната стойност отива за служители на МРРБ, други 2,5% са за служители на общините, на територията на които се изпълняват проектите – още един български патент", каза арх. Петър Киряков. За него ситуацията в строителството е „антиевропейско”.

Не на последно място качеството на процеса при обществените поръчки се намалява и от непрекъснатата промяна на нормативната уредба, което е изцяло в ущърб на българския архитект. „Всички нормативни актове работят безпардонно срещу интересите на обществото и единственото обяснение за това е изключително високият праг на обществена търпимост” е мнението на арх. Емил Жечев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 густо майна

    21 1 Отговор
    висок праг на обществена търпимост,ами кажете си го направо,българската държава и нейните институций са нечестни, корумпирани,и на тях не може да се има доверие
  • 2 Инженер

    26 3 Отговор
    Откакто съм завършил преди 6 години се боря да остана в проектирането, пълна мизерия е. Много партиини посредници, не се плаща, извиване на ръцете на проектантите... проектите се влачат от администрацията, а ги искат от проектанта за безумни срокове. Стрес, подигравки и наглост и това за заплати на проекта ти с 5-6 години стаж от 1000 лв... Това е майка България... С такова желание го учих това и толкова труд и усилия за да мизерувам. После нямало кадри... Нещастен народ...

    Коментиран от #4, #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Иван

    12 4 Отговор

    До коментар #2 от "Инженер":

    Какво ти е виновен народа? Преди 4-5 години построих една стая и един навес-барбекю. За проекти дадох толкова пари, колкото и за строежа и загубих еднакво време. Така, че не ревете. Страшни лакомии сте, а и законите за строителство са направени лобистки в полза на архитекти и проектанти с налудни изисквания. По десет кожи смъквате!
  • 5 Бай Благой

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "Инженер":

    Дръж се колега!
    И аз съм проектант и при нас е така и то от години.
    Всичко е за вчера. Много работа малко пари, много стрес.
    Както каза един строител - "проектантите са като кученца....галим ги...а пък от време на време ги наритаме", но палачинката се обръща да знаеш.
  • 6 Върви народе възродени

    5 0 Отговор
    Поръчки имат само партийните фирми. В тях се назначават "специалисти", секретарки и чистачки само със съответните връзки. Все пак някой трябва да работи и да има необходимите знания и опит, затова на мизерни заплатки се налага да наемат и "пчелички". НЯМА НИЩО ПО-СТРАШНО ОТ КАПИТАЛИЗМА НА БИВШИТЕ КОМУНИСТИ !!! Все пак днес има някакво спасение -учете западни езици и бягайте далече, далече ....