22 Април, 2019 18:34 11 297 10

1% от населението на Великобритания владее 50% от земята ѝ

  • великобритания-
  • земя-
  • собственост

Тенденцията датира от няколко века

1% от населението на Великобритания владее 50% от земята ѝ - 1
Снимка: Shutterstock

Ако земята на Великобритания бъде разпределена равномерно между всички нейни граждани, всеки от тях ще притежава 0.4 хектара (върху толкова голяма територия е разположен парламентът в Лондон). В действителност обаче половината от територията на Острова е съсредоточена в 1% от населението. Най-големият собственик на земя е херцог Бакклъуч. Веднага след него се нарежда предприемачът Джеймс Дайсън.

Авторът на книгата „На кого принадлежи Англия?” – Гай Шрабсън, посочва, че картината относно собствеността на земя в Англия не се е променяла от векове. По неговите думи, няколко хиляди херцози, барони и селски земевладелци притежават земя, която е повече отколкото цяла Средна Англия. Изводите в книгата са на база общодостъпни данни.

Аристокрацията владее 30% от земеделските земи във Великобритания. Тези данни може и да са занижени, като се вземе под внимание фактът, че 17% от собствениците на имоти в Англия и Уелс не са заявили в Агенцията по вписвания какво количество земя притежават. Най-вероятно те са собственост също на аристократи, тъй като голямо количество от имотите са се предавали от поколение на поколение.

Други 18% от земите в Англия са собственост на корпорации, част от които са базирани зад граница или в офшорни зони. Списъкът с най-големите собственици в тази категория се оглавява от компанията United Utilities. Голяма част от притежаваните от нея земи се намира в непосредствена близост до водохранилища.

Държавният сектор – централното и местно самоуправление, университетите, притежават не повече от 8% от територията на страната, посочва Шрабсън. Тези, които притежават собствени къщи, владеят не повече от 5% от територията на страната.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Mоруки

    18 1 Отговор
    То май това е световна тенденция ,ами как ли е закупена или заграбена ,
  • 2 mediator37

    24 4 Отговор
    А простия българин години наред викаше: " Абе, за кво ми е тая земя, само проблеми?, и я продаваше за жълти стотинки. После , като гледа тв, като слуша и чете, се чеше по простата тиква и да вика "Ееи , голяма глупост направих, продадох я за 60лв. декара, сега тя стана 1400лв."
  • 3 НКВД

    21 0 Отговор
    300 фамилии владеят 90% от земята, една риба не можеш да си хванеш в реката без да се бръкнеш в джоба и да им платиш, има такса кошница за излет! Индия и ингилизите са 2те кастови държави в света. Каста номер 7 са просяците а номер-6 е работническата. Демокрация на острова е това, касти и собственост.
  • 4 Те така ще е и у нас

    12 3 Отговор
    За всяка кокошка , лозички, кило винце, ракия , дом, пристройса, кочина, прасенце, кола, магаре, кон за кушия , агнета и козлета - в съвета - яла тука, байно да си платиш за морафета ! И ако още дишаш ? Значи - вдигайте цената !
  • 5 ово

    14 1 Отговор
    е стандарт, ово е демокрация. Парадокс, най голяма демокрация, като социално равенство, имаше в обявения за най недемократичен строй, комунизма.
  • 6 гост

    17 1 Отговор
    Ми ако не са доволни да го изколят тоя 1%.
  • 7 от провнцията

    10 4 Отговор
    Не е голяма далавера... Най-късно до 8-10 години ще им потъне почти целия остров. Факт!

    Коментиран от #9

  • 8 К.К.

    12 0 Отговор
    Тук по-малко от 1% владеят 50% от земята.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Госあ

    6 1 Отговор
    Това е капитализма- борба между орки, кой ще заграби повече. Ако си зает с нещо което е добро за човечеството моментално се превръщаш в лузър за тях. Друг е въпросът, че юзър каквито са те, е много по обидно. Има два типа капиталисти - мазни и оядени такива, които хвърлят по някой кокал на псетата си,а те от своя страна чакат удобният момент за да се нахвърлят върху предните и да ги оглозгат,за да станат те господари. Гротеска.При всички случаи всички са били вързани и озлобени псета. При тях няма истинска аристокрация или интелигенция.