Last news in Fakti

1 Май, 2019 09:37 2 472 9

Реставрират прословутата "Вълча бърлога" на Хитлер

  • реставрация-
  • вълча бърлога-
  • хитлер

Там са се взимали съдбоносни решения за хода на войната

Помещението с военните карти в бившия нацистки бункер – т.е. мястото, на което на 20 юли 1944 Клаус Шенк граф фон Щауфенберг прави неуспешен опит за покушение срещу Хитлер, ще бъде реконструирано през тази година. Т. нар. "Вълча бърлога" се намира в днешна Полша и е част от огромен комплекс на територията на бившата главна квартира на фюрера.

Бомбената експлозия навремето разрушава помещението и убива четирима души. Хитлер обаче е само леко ранен. Масивната дъбова маса, под която фон Щауфенберг поставя чантата с взрива, предпазва Хитлер от силната детонация. 75 години след несполучливия атентат помещенията ще бъдат реставрирани.

Фигури с човешки ръст, изобразяващи Хитлер и останалите присъстващи, ще възстановят драматичните кадри от юли 1944, каза говорителят на проекта Себастиан Трапик в разговор с ДВ. От бараката, в която се е провеждало заседанието в онзи съдбоносен ден, след войната са останали само основите.

Мемориал в памет на съзаклятниците срещу Хитлер

Днес "Вълчата бърлога" в бившата Източна Прусия е мемориал в памет на героя от съпротивата граф фон Щауфенберг и тримата му съмишленици, които са били екзекутирани няколко часа след неуспешния атентат във военния затвор Бендлерблок в Берлин. Възстановяването на стаята с военните карти е част от предвидените реставрационни дейности на територията на "Вълчата бърлога", които трябва да напомнят за историческото значение на събитието. Мемориалът привлича близо 300 000 посетители годишно.

Само два дни след нахлуването на германския Вермахт в Съветския съюз през юни 1941 година, Хитлер се нанася в новата си главна квартира - "Вълчата бърлога" в бивша Източна Прусия. На огромна площ са били разположени 50 бункера, 70 казарми, две летища, една гара и зенитни батареи. Хитлер прекарва във „Вълчата бърлога“ цели 850 дни. Освен него там са пребивавали постоянно близо 2000 души.

На това място са били разработвани плановете за военните операции, оттам са издавани командите за действията на Вермахта по всички фронтове. Във „Вълчата бърлога“ край бившия Източен фронт са се взимали съдбоносни решения – например това за изтреблението на евреите. Тук е взето и решението да не се взимат пленници при потушаването на Варшавското въстание през август 1944 година. Броят на убитите по време на това въстание се изчислява на 250 000 души, главно цивилни граждани.

Специално за нуждите на висшето нацистко ръководство са изградени 8 масивни бункера. Хитлер, неговият секретар Мартин Борман и Херман Гьоринг са разполагали със собствени бункери. Имало е и бункер за високопоставени гости като Бенито Мусолини и Пиер Лавал – водач на Вишисткия режим във Франция. Покривите на бункерите са били специално подсилени, за да издържат на бомбени атаки и артилерийски нападения. Покривът на Хитлеровия бункер е бил дебел осем метра. През ноември 1944 година, когато Червената армия вече наближава, "Вълчата бърлога" е била евакуирана.

Още през януари 1945 година германски инженери се опитват да взривят всички бункери, но стоманобетонът е бил толкова стабилен, че големи части от конструкциите остават неразрушени. И днес изкривени от взривовете стени се издигат на няколко места. Мястото е от особено значение, защото са останали много малко подобни свидетелства за престъпленията на нацисткия режим. Щабът на Хитлер в Берхтесгаден „Бергхоф“, както и Берлинският бункер, в който той се самоубива, са изравнени със земята след края на Втората световна война.

Възпоменателни плочи срещу забравата

Историци и учени отдавна се оплакват, че бившата „Вълча бърлога“ временно е била превърната в нещо като увеселителен парк на ужасите. "Новите собственици, които поеха територията от един частен арендатор, сложиха край на панаирджийските настроения, които царяха тук", казва Себастиан Трапик.

Затворено е вече и стрелбището в бившия бункер на генерал Алфред Йодл, обесен в Нюрнберг за военни престъпления, където туристите за по няколко евро са можели да стрелят с копия на автомата МР40 по шишета от пластмаса. Вместо това през април бяха инсталирани информационни табла, а в едно от помещенията се прожектират документални филми. Организират се и изложби, посветени на Варшавското въстание.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПУМА БОЕЦА

    4 18 Отговор
    Вълчия кенеф, ще му сложат модерни казанчета и писуари! Вътре вони още на скъсани чорапи
  • 2 СоцБоц

    28 1 Отговор
    Четете и се учете ,нали болните ви Соросоидни мозъци козируват на западняците и говедарите, значи е правилно да се съхранява историята??? Тъпи подлоги: който няма история , няма бъдеще!Къде ни е мавзолея?

    Коментиран от #3, #8

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Фюрера е велик

    22 0 Отговор
    Уж е много лош но бърлогата буди нечия носталгия...
  • 5 11ап

    17 0 Отговор
    Първо ,, бърлогата" ,пък после ще видим! Дойчовците започват да се осъзнават!
  • 6 боцмана

    20 0 Отговор
    Сигурно го чакат да се върне , че му отвориха много работа.
  • 7 Трикстер

    19 4 Отговор
    Поклон, пред великия Фюрер!
  • 8 Реалист

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "СоцБоц":

    Ти наред ли си да питаш за мумия на която да се кланяш??? В кой свят и век живееш? Отдавна не сме в средните векове на социализЪма... Ако искаш да целуваш умрели и балсамирани - билетче за масква и пълзешком през краставная площад към мумията на сифилистика - евреин.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.