2 Май, 2019 06:21 4 117 9

Идея как да изглежда районът около Централна гара

  • централна гара-
  • софия-
  • визия-
  • облик-
  • инвестиции

Новият облик ще привлече инвеститори

Районът на Централната гара София изглежда запустял и омърлушен, но има голям потенциал за развитие при умело градско планиране и прилагане на подходяща стратегия за инвестиции, които да променят коренно имиджа на територията и да я превърнат в предпочитано място за работа, живеене и отдих.

Проект на "А и А архитекти" анализира проблемите в територията и предлага програма за тяхното решение чрез "обръщане" на модела на функциониране на градската среда и "отключване" на потенциала ѝ за развитие чрез ключови архитектурни и градоустройствени намеси, припомня trafficnews.bg. Водещите послания на проекта на "А и А архитекти" са:

- Градско пространство за хората вместо за автомобилите - обръщане на модела на функциониране на градската среда - водещи са пешеходните публични пространства. Вкарване на автомобилите в подземното ниво и изкарване на хората на ниво терен.

- Подобряване на функционирането на предгаровото пространтсво - Изграждане на достъпна градска среда на ниво терен без препятствия за преодоляване на нива. Подобряване на усещането за сигурност сред преминаващите. Създаване на кратки пътища до спирките на градския транспорт

- Подобряване на имиджа чрез инвестиции в публична градска среда и паркове - изграждане на мултифункционални открити пространства и зони със значително озеленяване на ниво терен. Създаване на дълги пешеходни и велосипедни маршрути.

- Пешеходно свързване на територията с центъра и зоните на север - Изграждане на нова пътна и пешеходна инфраструктура за връзка между двете страни на жп линиите. Оживяване на териториите, северно от Централна гара и привличане на инвестиции.

- Създаване на "дестинация" със ситуирането на важни за града културни и развлекателни обекти - концертна зала, център за събития, дизайнерски хотели, обществен парк, иновативни жилищни и офисни сгради, факултет на университет, музей, и други.

- Планиране на подходящ функционален микс за оживяване на пространството 24/7 - Подходящ микс от културни, търговски, офисни и жилищни функции, ангажиращи критична маса от работещи и живущи в новите обекти, допълнен от значителен брой външни посетители и пътуващи.

- Планиране на подходящите структури и сгради - Създаване на иновативна архитектура. "Отваряне" на партерите и оживяване на ниво терен около сградите. Създаване на второ ниво с публични пространства в сградите по им. Богато озеленяване на покриви и фасади.

- Съобразяване с мащаба на прилежащата среда и респект към традиционната среда и наследството на архитектурния модернизъм - използване на традиционното квартално засктрояване за центъра на София и запазване на гледките към Витоша от ключовите пешеходни пространства.

Подобни проекти отнемат години, понякога десетилетие, докато се осъществят, но този ще доведе до изключително големи ползи за района, както за живущите и гражданите, така и за бизнеса.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо

    34 2 Отговор
    И много, много пари за крадене. На опашката за обществената поръчка чакат ли вече "Трейс" и "Джи Пи груп"?
  • 2 Ну погоди

    31 2 Отговор
    Ей тая Централна гара колко пари глътна още от времето на Софиянски с тези опънатите винили, леле каква кражба беше още тогава. Ей глупав народ сме и това е.
  • 3 Хахо

    7 0 Отговор
    На Централна гара има полицески служители-рекетьори. Ако попаднете на такива, имате свободата да им разкажете откъде изгрява слънцето. Униформеният бандит от дума не разбира, така че действайте, както казва Мутафчиев в рекламата - няма надежда, отнеха ни я! С цялата си отговорност го пиша това, предоставям си имената и ЕГН-то при интерес за издирване.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Кака Мара

    7 0 Отговор
    Това архитектурно бюро е на съпруга на външната ни министърка Екатерина еди коя си/вечно ухилена и неадекватна/.Голямо лапане на пари се очертава. Освен нейния Ангел вероятно има много по-кадърни архитекти, но нямат толкова недоучила съпруга, обиколила доста министерства. 827
  • 6 Лимералист

    6 0 Отговор
    Айде либерални мотиви ... никой вече не се интересува какво се прави ... а просто "как се прави". Важно е гарата да е красива, нищо че държавата се опитва да фалира БДЖ с неадекватно управление. Нищо че държавни организации плащат на частни транспортни компании за комуникациите си, вместо да ползват БДЖ. ... и сега да се дадат пари гарата да е хубава. Стига лицемерие - направете БДЖ печалившо - това може да стане при добра воля - буквално за 6 месеца. Но не ... като чуем долари и евро ... се разтапяме, вместо да мислим за собственото си бъдеще. Отстояване на национални интереси .... и никакви компромиси към подобни "инвестиции". Думата инвеститор отдавна е синоним на държавно поддържана групоровка за ограбване - либерален модел дошъл от ЕС ...
  • 7 Ани Андреева

    3 0 Отговор
    Вместо да поддържаме и благоустрояваме, оставаме всичко да се срине, че да се започне уж някакъв "грандиозен" проект на някакви фирми, за които нищо не се знае!!! Подлезът е с вонята на градска тоалетна, асансьори те не работят, указател ите табели, понякога висят на една страна... И трябва явно да се срути и някой да пострада, за да се вземат мерки!!! Не разбирам защо се поддържа тази мизерия, дори има камери за видео наблюдение, които явно от години не работят!!! Стига с тези измислени проекти, които съсипаха цяла София!!! Стига сме търпели безхаберието на алчните управници!!!
  • 8 Morgoth

    6 0 Отговор
    Няма никакво значение как ще изглежда района около централна гара. Докато там е фрашкано с цигани и араби няма да има никакви инвеститори.
  • 9 Нещастник

    3 0 Отговор
    В БЛИЦ винаги коментарите са забранени под статиите за БДЖ. Можете да си направите изводите какви хора и на кого или #КОЙ управляват и стоят зад БДЖ в момента. Очаква се БДЖ да последва съдбата на КТБ, когато вече не остане нищо друго за крадене. Все пак и служителите на Юнион Ивкони не го карат на фотосинтеза, хехе.