Last news in Fakti

5 Май, 2019 11:03 8 798 31

Собственици разкопаха столична улица в знак на протест

  • софия-
  • витоша-
  • квартал-
  • път-
  • обезщетение-
  • община

Причината, че общината не ги е обезщетила заради изградения път

Жители на столичния квартал „Витоша” разкопаха и преградиха една от улиците с аргумента, че е тяхна собственост. Години след изграждането на път, общината още не ги е обезщетила за отчуждаването на парцела. Достъпът на съседите до техните домове беше силно затруднен.

Столичната улица „Константин Петканов” осъмна в окопи и табели „Частна собственост”. Собствениците се позоваха на съдебно решение отпреди близо 10 години, че общината трябва да ги обезщети с малко над 400 000 лв.

„Няма една стотинка, преведена към собствениците”, заяви Елисавета Александрова, цитирана от Нова Телевизия. „Завземане по най-безобразния начин. И го използват 9 години”, заяви Младен Божилов, собственик на терена. А неочакваните изкопни дейности в почивния ден събудиха недоволството на съседите.

„Моите уважения към тези хора. Ако в горната част на квартала, в който живеят стотици хиляди хора, се случи някое бедствие, не дай си Боже, пожар, земетресение, от тук не може да мине техниката, която да спаси хората”, коментира Огнян Панайотов.

За щастие, не се наложи да идва линейка. На място обаче пристигна колата на районния кмет.

„Законът казва, че ако в 6 месеца не бъде изплатено обезщетението, заповедта се обезсилва. Не съм го измислил аз, сега сме 2019-та, решението е от 2009 г. Нямат право да я разкопаят, защото асфалтът е общински и не се прави така. Затова предложих ново производство, на справедлива цена”, заяви Любомир Дреков, кмет на район „Лозенец”.

Цената е наполовина от тази, определена от съда. „Общинският съвет ще го гласува и си взимат парите. Но явно трябва да правим циркове”, коментира кметът. „Има всякакви способи, които законът казва. Има и предварително изпълнение на отчуждителните процедури за значимите обекти. Тук през годините улиците са изграждани от инвеститори. Общината не е изграждала улици, тази също – тя не е изградена от общината. И така са възникнали тези квартали. Сега в момента оправям каша на 30 години”, заяви районният кмет.

Той обяви, че е подал жалба в прокуратурата срещу инициаторите на окопите. В следобедните часове изкопите бяха засипани. А преговорите между собствениците на терена и общината продължават.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жоро

    50 110 Отговор
    Егати простите софийски селяни доказват го с тази постъпка.

    Коментиран от #4, #5

  • 2 коки

    106 7 Отговор
    Ми то много хубаво така,кмета се крие 6 месеца и след това няма вече заповед,йок пари,този закон за всички граждани ли важи или само за кметове и общини
  • 3 Петър

    158 10 Отговор
    Браво на хората,така се прави,инак кой ще ги чуе?
  • 4 Зорба Гъркът

    124 10 Отговор

    До коментар #1 от "Жоро":

    Защо да са прости, защото си търсят правата ли. Ако земята е тяхна могат да си я правят каквото си искат. Не прави чест на общината. Действа се по комунистически. Каквото решат правят, а хората кучета ги яли. Демокрация викаш.

    Коментиран от #24, #27

  • 5 NikNay

    91 12 Отговор

    До коментар #1 от "Жоро":

    Ако земята върху която е построен пътя беше твоя щеше да пееш друга песен. Ама то само безимотниците лаят тук от завист, че някой има нещо свое и иска да му се заплати да ползването .

    Коментиран от #6, #8

  • 6 Гост

    16 62 Отговор

    До коментар #5 от "NikNay":

    Този същия собственик си е взел апартаментите и обещетението за парцела от инвеститора и сега е решил преди избори да изклати и общината,че милионите са му малко.
    Утре ще поиска и за въздуха обезщетение да му плати общината с парите на всички нас!

    Коментиран от #16, #30

  • 7 гост

    65 5 Отговор
    Софийски простотии.Защо изобщо се строи там след като няма улици и инфраструктура?Голяма кочина...Първо се прокарват улици и после даваш разрешителни за строеж.Няма съгласие за улици,оставяш ги без строежи да сади картофи.Така се прави.Безхаберие и безотговорност навсякъде.Добре дошли в София!

    Коментиран от #14

  • 8 Жоро

    9 43 Отговор

    До коментар #5 от "NikNay":

    Земята не е тяхна а те се саморазправят без съд и присъда.Незаконно е явно са мутри и затова се дръвчат
  • 9 Софиянеца

    19 39 Отговор
    Да го питам аз тоя селяндур, ако общината не беше орбанизирала този район щеше ли съдът да му отреди тези 400 000 лв. за тая горска пътека?

    Коментиран от #10, #18

  • 10 Независим

    32 0 Отговор

    До коментар #9 от "Софиянеца":

    След като статута на земята е променен законът трябва да важи за всички.
  • 11 Гербестан

    52 4 Отговор
    Общината яко иска да ги извърти повече от ясно е ! Значи могат да се дават безумни пари за "перки на акули", "гробове на герб", "пейки кофчези" и пр. простотии, но не могат 10 г да платят на пазарна цена на хората земята !?!? То при положение, че 400 хил. са били 2009 само лихвите, колко са, а инфлацията ??? Хич не е нагъл тоя районен кмет? Продължавайте да я копаете тая "улица" !
  • 12 Хайлигес унтерменшен фон Зофиа шадт

    30 2 Отговор
    ЕвалА товя е правно тяхна земя
  • 13 Jek

    35 2 Отговор
    Така се прави. Държавата не спазва решенията на Съда! Никакво отстъпление, да си искат пълната сума.
  • 14 666

    20 6 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Не само това. Задължаваш инвеститора и собственика на земята да платят за изграждането на инфраструктурата.Вдига се сумата за разрешително за строеж толкова,че да покрие изграждането на улицата и се прехвърля земята преди започването на строежа.
    Сега инвеститора си вдига сградата,прибира си милионите и оставя клиентите си да се борят още 20 години с неуредиците и самозабравили се реститути.

    Коментиран от #29

  • 15 Антонн

    6 1 Отговор
    По спомен кв,м в роиона на тази улица струва приблизително 110-120 Е.
    Възможно ли е да закупя парцел на тази цена,не съма грандоман 800-1000 кв,м са ми напълно достатъчни.
  • 16 Никакви апартаменти

    12 6 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    не е взел собственика, само такива като Цвинокио вземат апартаменти.
  • 17 Чичо

    4 0 Отговор
    Не е абсурд.Коментарът ви е некомпетентен
  • 18 Бачо

    18 0 Отговор

    До коментар #9 от "Софиянеца":

    Урбанизирала. с У. Няма какво да питаш - има закон , да се спазва. Абсолютно са прави в случая.
  • 19 Миро

    3 15 Отговор
    При социализъма ги чакаше бой и затвор,но те тогава нямаше и да посмеят да гъкнат и да си помислят за подобна наглост!!!
  • 20 Софиянка

    19 0 Отговор
    Прави са собствениците. Това да не ви е времето на социализъма когато изобщо не те питаха а ти взимаха мястото и си строяха каквото си искат. Квартал Витоша е пълен хаос защото селяните се хванаха на въдицата на печалбарите строители и си купиха жилища без изградена инфраструктура. Не съм съгласна и всички ние да плащаме за това от нашите данъци. Нека строителите си направят и инфраструктурата.
  • 21 Хук

    13 0 Отговор
    Ако този кмет обезсили решение на съд, значи не ни трябва съдебна система.
  • 22 Иво

    7 1 Отговор
    каквато цена е определил съда такава ще е даже трябва и да ги обезпечат за пропуснати ползи за тия 9г.
  • 23 гост

    6 0 Отговор
    Сега нямали право така да правят. Нагли нещастници. Никой не носи отговорност за незиплатените пари, ама понеже разкъртили 2см асфалт и стават нарушители. А наглите нарушители в лицето на общинарите кой ще ги накаже, глоби? Нещо? Идва общината, взима ти земята, не ти плаща, слага 2см асфалт и с правата ти на собственик се приключва. И това вместо да се подкрепи от живущите то става обратното? Българска простотия.
  • 24 Селяндур

    2 4 Отговор

    До коментар #4 от "Зорба Гъркът":

    Земята не е тяхна
  • 25 Иве

    6 0 Отговор
    Няма по нагла и крадлива от софийска община
  • 26 Мемфис

    5 0 Отговор
    Като асфалта е на кмета, да си го вземе!
    Десет години да се гаврат с хората! Карат го като през комунизма! Ама то май нищо не се е променило?
  • 27 Доби

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Зорба Гъркът":

    Смешна работа... Винаги всичко е против хората...Няма значение за какво...Някой строител е решил,че трябва да има път сега кмета(община) го яде уш:)
    ... Ще се Точи още дълго...Успех! Ще има глоби,актове и ненужни неща... Успех на всички!
  • 28 Никодимов

    1 0 Отговор
    И при мен общината се прави на ударена и не ми плаща два метра на фронт 20. Това са общо 40 квадрата в Лозенец. Не ми разреши да строя върху тях, защото били за разширение на улицата, но не ги и плати. Чакам да започнат да правят улица и ще вляза в новините. Ще ме заобиколят, или ще ми платят. Това си е защита на частната собственост.
  • 29 Чапаевски

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "666":

    След което да се разстрелят или интернират собствениците и такива като теб - комунисти, да се настанят в жилищата. По партийна линия да се издадат и нотариални актове. Сбъркал си времената. Отдавна не 1944 година.
  • 30 чочо сан

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Ти какво, от голтаците, дето цял живот лаят по другите, а сами едно имотче не могат да завъртят, щото са некадърни ли си ? Характерно за такива от древността до днес е, че завиждат бясно.
  • 31 Гост

    0 0 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: в който живеят стотици хиляди хора"

    така написано ще изглежда че улицата води до Люлин? :)

    Ако 10 годни не е обезщетен от общината и само му подливат вода е нормално да си търси всякак парите.
    От друга страна руши вече общинска собственост (дали е платена или не се води общинска). Сега може да го компенсират + да го глобят за увреждане на терена.