Last news in Fakti

10 Май, 2019 09:37 3 232 1

Данъкът върху имотите е „морален”

  • чехия-
  • данък-
  • имот-
  • покупка-
  • продажба

Цените в Прага поскъпват с 20%

Данъкът върху имотите е „морален” - 1
Снимка: Shutterstock

Икономическият съвет към Сената на Чехия внесе за разглеждане в долната камара на парламента предложение за отмяна на данъка при покупка на недвижим имот, който е в размер на 4%. Сенаторите обясняват, че имотите в страната така или иначе поскъпват, а данъкът прави още по-малко достъпни имотите за чехите.

По думите на сенатор Зденка Нитра, подобен данък е аморален за местните хора, повечето от които искат да си купят апартамент за собствено ползване. С въпросния данък се облагат жилища от вторичния пазар и парцелите, но не и новопостроените апартаменти. До 2016 г. налогът се плащаше от продавачите, а след това от купувачите.

Към началото на 2019 г. средната цена на квадратен метър жилищна площ достигна 1730 EUR, сочат данните на Deloitte Real. Така например, при покупката на жилище от 75 кв.м цената ще е 128 370 EUR, а данъкът – 5370 EUR.

В Прага квадратният метър жилищна площ старо строителство е 3400 EUR. Жилище от 75 кв.м ще струва 255 180 EUR, а данъкът ще е 10 190 EUR. Ситуацията се усложнява и от факта, че цените на жилищата в чешката столица се повишиха с 20% за година и тенденцията на поскъпване продължава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ганю

    7 5 Отговор
    В София, ако вдигнат данъците, ще има рев до небето, особено от мозъците в бгмама, чиито мъже страдат от глупотата им.