Last news in Fakti

10 Май, 2019 16:23 2 610 12

Конституционният съд ще тълкува решенията си за царските имоти

  • царски имоти-
  • съд-
  • решение-
  • дело

Това се случва за пръв път в съдебната история

Конституционният съд ще тълкува решенията си за царските имоти - 1
Снимка: БГНЕС

Конституционният съд (КС) ще тълкува последиците от собствените си решения по делото за т.нар. царски имоти. „Съдът с определение допусна за разглеждане по същество искането на тричленен състав на гражданска колегия на Върховния касационен съд за даване на задължително тълкуване на чл. 151, ал. 2, изречение трето от Конституцията на Република България по въпроса: „Какви са правните последици от решенията на Конституционния съд в хипотеза, когато се обявява за противоконституционен закон с еднократно действие?“., съобщават от институцията.

В искането на върховните съдии се твърди, че за произнасяне по разглеждания от състава гражданско-правен спор следва да се извърши преценка на правната характеристика и последиците от Решение № 12 от 4.06.1998 г. по к. д. № 13/1998 г., с което Конституционният съд е обявил за противоконституционен Закона за обявяване за държавна собственост на имотите на бившите царе Фердинанд и Борис и техните наследници (ЗОДС) (ДВ, бр.305/ 31.12.1947 г.). Правните последици на този акт не се тълкуват еднозначно в доклада на Временната комисия за възстановяване на отнетото и възстановено имущество на семействата на бившите царе Фердинанд I и Борис III и техните наследници, създадена в 40-тото Народно събрание.

Застъпват се две становища. Според едното решението има правновъзстановително действие. Според другото обявеният за противоконституционен закон има еднократно действие, поради което решението на Конституционния съд не произвежда правни последици. Нито едно от двете становища не е получило гласовете на необходимото мнозинство народни представители.

Съдиите Анастас Анастасов, Гроздан Илиев и Таня Райковска са подписали определението с особено мнение. Докладчик по делото е бившият председател на ВАС еи бивш омбудсман Константин Пенчев. С определението са конституирани като заинтересувани институции Народното събрание, президента, Министерския съвет, Върховния касационен съд, Върховния административен съд и главния прокурор, като им се дава едномесечен срок да представят становища по делото.

Бъдещото решение на КС ще е много важно за изхода на висящите съдебни процеси за "Царска Бистрица", "Врана" и гори в Рила. Те бяха заведени от държавата срещу Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза. С окончателни съдебни решения вече приключиха някои от другите дела като например за "Кричим", "Ситняково", "Саръгьол". Самият Симеон Сакскобурготски пък води две дела срещу България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ ГАН4О

    19 6 Отговор
    Какви царски имоти бе лумпени всичко това е накрадено от народа

    Коментиран от #2

  • 2 уточнение

    7 15 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ ГАН4О":

    Това не е накрадено, пич! Купено е парцел по парцел от Княз Фердинан ( На Симеон дядо му, ако не знаеш кой е ) Накрадено е от народа онова след 44-та година!

    Коментиран от #4, #6

  • 3 уточнение

    4 5 Отговор
    Фердинанд*
  • 4 Иван

    12 4 Отговор

    До коментар #2 от "уточнение":

    Купено, ама с пари на държавата, тоест с народни пари и имотите са на интенданството, а не лични на монарсите, които са причината за националните ни катастрофи.

    Коментиран от #9

  • 5 Анна

    4 3 Отговор
    Какво е дал от себе си , че да не е живял НАПРАЗНО И НА ГЪРБА НА ХОРАТА ?
    ВЪПРОС ОТ ДЕДО ВИ МОНИ
  • 6 Кунева

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "уточнение":

    Бравос!
  • 7 123

    4 2 Отговор
    Крадлива фамилия
  • 8 Няма значение

    2 2 Отговор
    Вслушайте се в колегата "Иван"! Ако някой не е наясно, че интенданството е същото като сега НСО /Национална служба за охрана/. Както нашето НСО притежава Резиденция Бояна и доста апартаменти в които живеят депотати и разни други. Така, че тези имоти се ползват САМО от лица свързани с управлението на БГ. Може да са монархисти или всякакви други, щом имат
  • 9 1235

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Иван":

    За сведение на незнаещите - ИНТЕНДАНТСТВОТО Е СЪЗДАДЕНО ОТ КНЯЗ ФЕРДИНАНД ЗА ДА УПРАВЛЯВА ЦАРСКИТЕ ИМОТИ! И стига сте писали глупости, когато не знаете. Селяните от Врана си показаха документите с които са продали на княз Фердинанд земи за Двореца "Врана", за да докажат, че са техни. Ха-Ха- продали ,но пак си ги искат.
  • 10 Sdechev

    0 2 Отговор
    Племето Българо е единственото в света,което не тачи хората създали съвременна България в периода до1939 година по модел на другите Европейски държави.Представете си как щеше да изглежда България днес ако си беше останала монархия. Нещо като Холандия,Белгия. В БГ има паметници на безброй партизани,но на цар Борис3 само един малък извън София.Грозна неблагодарна ,завистлива пасмина е племето Булгаро
  • 11 пенко

    0 1 Отговор
    ЗА ЦЕЛИЯ ПРОЦЕС СА ИЗХАРЧЕНИ МИЛИОНИ ЛЕВОВЕ -ПРОИЗВЕДЕНИ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ РАБОТНИЦИ !!! КАКВО ОБЩО С БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ИМАТ "ПЕТНИСТИТЕ ХИЕНИ" НА К О Б У Р Г - Г О Т И Т Е !!! ДА ОСТАВИМ НАСТРАНА САКСОНСКИЯТ ИМ ПРОИЗХОД !?!? "УЧЕТЕ КОБУРСКИ-САКСОНСКИ ЕЗИК " !!! А" СИМО" Е АГЕНТ НА КГБ ОЩЕ ОТ "УЕСТ ПОЙНТ " !!!!!
  • 12 гост

    0 0 Отговор
    Авторите на постове 1,4,5,8 Имате ли завършен поне седми клас?