16 Май, 2019 14:15 2 630 7

Нови правила как да изглеждат сградите в София

  • софия-
  • сгради-
  • облик-
  • визия-
  • правила-
  • лондон

От 16 май проектът е достъпен за обсъждане

Нови правила как да изглеждат сградите в София - 1
Снимка: М. Богданова ©

През последните години София става все по-посещаван град. Причините за това са от една страна, популяризирането на дългите уикенди, а от друга – евтините самолетни билети. Какво обаче вижда чуждестранният турист пристигайки в българската столица? Неподдържани фасади, висящи кабели, „кацнали” по стените на жилищните сгради климатици и безброй други неща, които определено загрозяват лицето на София. Това обаче ще се промени, обеща главният архитект на София Зравко Здравков, който направи отчет на дейността си от встъпването му в длъжност преди 3 години. От днес на публично обсъждане е достъпен проект, в който са описани правилата как могат да изглеждат фасадите, в какви цветове могат да бъдат решени те, местата за поставяне на климатици и рекламни елементи. До голяма степен стандартите за заимствани от Лондон. „Това е огромна претенция да подредим града. Изследвали сме опитът на редица градове от Америка до Азия. Спряхме се на няколко европейски градове, сред които Лондон, в които действат такива системи от стандарти. Стартираме пилотно със зоната около улиците “Граф Игнатиев”, “Солунска”, “Шишман” и “6 септември””, каза арх. Здравков.

За всяка сграда във въпросната зона вече е изготвено досие и са посочени възможните цветове, в които могат да бъдат решени сградите, как могат да изглеждат партерните им етажи, какво да е осветлението и други. В посочения район има и доста сгради със статут „паметник на културата”. Техният брой е 48. За всяка от тези сгради ще бъде изготвено задължително изискване за възстановяване, а собствениците ще имат 3 години да изпълнят предписанията.

НАГ е разпоредил на районните кметства да извършат проверка на състоянието на сградите, които са със статут на културно наследство. Също така има и изготвена програма, която ще подпомага собствениците на такива постройки с изработването на проект за възстановяването им.

Във въпросната зона ще има и специални изисквания към летните градини и по-специално към заведенията, които имат и седящи навън места.

За 3 години се наблюдава и коренна промяна в работата на НАГ. „Издаваме вече електронно удостоверения за градоустройствен статут. ГИС София вече издава комбинирани скици по електронен път”, допълни арх. Здравков. Също така всички регистри вече са публични.

София вече си има и собствен шрифт – Sofia Sans. То ще се използва за табели, упътвания, информационни табла. „Ще се ползва изключително от Столична община. Идеята е да е ясно разпознаваем като бранд на София”, обясни главният архитект.

Близо 500 е броят на премахнатите рекламни елементи, откакто арх. Здравков е главен архитект на столицата. Само през миналата седмица съвместно със Столичния инспекторат са премахнати 20 реклами. „Битката за почистване на града е голяма”, каза арх. Здравков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    16 3 Отговор
    колкото и да му правите реклама за добрата работа, като знам че този разписва всички сгради които се пръкват на зелените площи какво да го хвалят?
  • 2 гответе се за

    13 4 Отговор
    организирана съпротива за изтребване на идиоти архитекти и общинари. Къде трявба да се поставят външните тела на климатиците бе тъпанари, в кухнята, банята или на главата на идиоти като вас при положение, че в сградите не са проектирани специални места за климатици.
  • 3 Брат ми

    13 2 Отговор
    Това трябваше да бъде направено преди много години. И защо Лондон? Много по близо до Българските градове е Прага,все пак Чешки и Австрийски архитекти са проектирали и в София и Варна,Русе и т.н
  • 4 бббббб

    8 1 Отговор
    И хората ,които не се отопляват на ТЕЦ къде ще сложат климатиците си?!?!?Или целта е да облагодетелстват ТЕЦ-овете и ЕРП-тата като се топлят хората с ел.печки .Харчейки много повече ток . ЛОБИЗЪМ за монополите!!!!
  • 5 Естет

    5 2 Отговор
    Какъв цвят "корал" на ул. Граф Игнатиев ? Тази тясна улица има нужда от усещане за простор- бяло, сиво, екрю...и оптическо пространство. Ама, че селяния и безвкусица...корал и сивите перки по "тротоарите"
  • 6 Искам

    6 1 Отговор
    На всеки покрив градина с цветя икошери с пчели .🌴☘💐
  • 7 Върви народе възродени

    0 0 Отговор
    Настилки на ул. Гр.Игнатиев - демоде, грозно сиво, безлично като "специалистите"- "наши партийни" хора връзкари, одобрили подобен провинциален проект. Важното е , че "художника" от фирмата изпълнител да си го харесва.