1 627 7

Първата сграда построена от роботи (СНИМКИ)

Намира се в Швейцария

DFAB House е името на иновативна жилищна сграда в Швейцария, построена почти напълно от роботи. Човешка помощ е била необходима само при доставката на строителните материали и сглобяването на част от елементите. В най-скоро време първите собственици ще се нанесат в апартаментите, които са купили във въпросната сграда.

Разработката DFAB House е дело на цюрихския университет ЕТН в партньорство с няколко промишлени предприятия. Роботите напълно са изградили арматурата на първия етаж на сградата и изливането на бетонната плоча. Покривът е напечатан на 3D принтер. Вторият и третият етаж са изградени от дървени рамки, които представляват сложни фигури.

DFAB House се причислява към „умните къщи”. Разполага с фотоелекрически слънчеви панели, които могат да генерира енергия, която е два пъти повече от необходимата на обитателите. За да контролират разхода на енергия и „оптимизират” потреблението ѝ в пиковите часове е изградена система за енергоефективност.

Проектът е отличен начин да се покаже доколко цифровите технологии могат да си сътрудничат с промишленото производство и какви съвместни дейности могат да изпълняват.

Швейцария
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Още по темата

 • Швейцарските градове с най-високи наеми

  Швейцарските градове с най-високи наеми

  Наемните нива на жилищата в Швейцария са толкова високи, че през последните години почти не се наблюдава значителна динамика на месечна база. Така ...
  11.06.2019
  1 723
  1

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Супер зграда
  Отговор
  1 15:48  18.05.19
  Има бъдещ вид. А бе роботите ще ни вземат работите. Какво ще прави човечеството без работа?
 • уфф
  Отговор
  2 15:58  18.05.19
  А парапетите кой ще сложи ?
 • уфф
  Отговор
  3 15:59  18.05.19
  А роботите кой ги направи и занесе там ?

  Коментиран от #4


 • гост
  Отговор
  4 16:21  18.05.19

  До коментар #3 от "уфф":

  Ами едни хора , дето са един на хиляда !!!! И с по няколко дипломи !!!! Да му мислят зидарите и мазачите !!!
 • asdfgh
  Отговор
  5 20:04  18.05.19
  Странен интериор, но не роботите са виновни. Не знаех, че Айзък Азимов е такъв пророк. Поклон пред него, а ида дадем заслуженото на финансирането на университета в Цюрих. Ха дано парите за рушвети се пренасочат икъм някой български университет. Ха дано, ама..
 • Марко
  Отговор
  6 11:55  19.05.19
  Къщата не само е построена от роботи. В подобна къща биха могли да живеят основно роботи.
 • анархист
  Отговор
  7 14:04  20.05.19
  то на някои хора вече така им викат - роботи :) стават много рано, прибират се много късно, а заплащането им е колкото да имат храна, за да могат да станат пак рано сабалян...

Напиши коментар:


Публикувай