20 Май, 2019 14:21 3 364 1

Пик на наемните нива в Ирландия

  • дъблин-
  • ирландия-
  • наем-
  • жилища-
  • дефицит

Необходими са 80 000 жилища за забавяне темпа на поскъпване

Пик на наемните нива в Ирландия - 1
Снимка: Shutterstock

Само в Дъблин са необходими 80 000 жилища, които да се отдават под наем, за да може да се спре процесът на ръст на наемните нива. Рентата днес е на най-високите си стойности, а броят на предложенията – на най-ниските си нива за последните години. С 8.3% са се повишили наемите през последната година, като са достигнали 1370 EUR на месец. Това е с 340 EUR повече спрямо предходния пик през 2008 г. и почти 630 EUR спрямо „дъното” на пазара през 2011 г.

Пазарът на наеми на жилища в Ирландия, както и преди, страда от липсата на предложения в съчетание със силно търсене. „Поради това политиците трябва да се концентрират върху увеличение на предложенията”, казва икономистът Ронън Лайънс. В момента темпът на поскъпване на наемите в Дъблин отчита леко забавяне, но в останалите части на Ирландия рентата се повишава стремително: с 10-15% в градове като Корк, Галъуей, Лимерик и Уотърфонд и с 12% - в Мюнстер и Конахте.

Със 6.8% са се повишили наемите в Дъблин в рамките на една година. Това е най-ниския показател от началото на 2013 г. Ако нивата останат на досегашното си ниво, то пазарът ще има нужда всяко тримесечие от 13 000 нови предложени, или около 1000 на седмица. „В момента пазарът в Дъблин осигурява едва половината. За да се запълни дефицитът то веднага на пазара трябва да излязат близо 80 000 предложения и тук говорим само за столицата”, казва Лайънс.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гладен брокер

    1 0 Отговор
    Аз знам защо цените в София не са като в Дъблин, даже падат.