Last news in Fakti

21 Май, 2019 15:11 6 170 20

Кварталите с най-силен потенциал за строителство

  • жилища-
  • квартали-
  • строителство-
  • софия-
  • българия-
  • йовев-
  • мррб

30 кв.м полезна жилищна площ на един жител

Кварталите с най-силен потенциал за строителство - 1
Снимка: М. Богданова ©

Мъчително и с редица дискусии се роди последният закон за Общ устройствен план (ОУП) на София. Някои са доволни от него, а други не са напълно съгласни с визията за развитието на българската столица. Въпросът обаче е доколко той може да бъде реализиран и ако се осъществи на 100% какъв ще е ефектът от него. „Действително, параметрите на плана са горна граница, без да имаме задължения да я достигнем. Освен това той определя максималния обем (във всеки смисъл) на София, но реализацията на този обем зависи от два съвсем различни фактора – демографията (и съответно миграцията) и икономиката (и съответно нивото на инвестиции и нивото на доходи на гражданите). В практиката обаче се вижда, че почти всеки инвеститор се стреми именно към горната граница (на етажност, плътност, интензивност и други). И докато можем да кажем, че демографията е предвидима в по-дълга перспектива, то достоверни икономически прогнози се правят само за няколко години напред, докато ОУП определя развитието на града за десетилетия. Настоящият анализ търси отговор на въпроса дали София има нужда или полза от възможност за нарастване в размера, предвиден в ОУП и дали градът има ресурса да осигурим необходимата инфраструктура (техническа, транспортна, социална, екологична и т.н.) за такова население. Всички тези, а и немалко други заключения от настоящия анализ, трябва да бъдат внимателно анализирани и взети предвид при актуализацията на ОУП”, каза по време на жилищен форум арх. Любо Георгиев, ръководител на „Визия за София”, извършил анализа.

Кварталите с най-силен потенциал за строителство

Към момента в София живеят близо 1.4 млн. души. Според капацитетът на столицата, според ОУП, е да поеме още 1 млн. души. Към днешна дата, най-благоприятните квартали, в които може да се осъществят инвестиционни намерения на строителите, са южните и източните, и най-вече Кремиковци и Волуяк. Анализът на „Визия за София” е извършен на база събиране и обработка на данни от кадастралните карти и предвиждания на Националния статистически институт. В него се посочва и в различните квартали на София каква е полезната жилищна площ на човек. Така например, за „Хладилника” данните са 30-40 кв.м полезна жилищна площ на човек. Относно натоварване на нови обитатели най-голям капацитет имат райони като Бистрица, Нови Искър и Герман.

Изследването показва, че съществуващия жилищен сграден фонд на София към момента може да поеме съответно: 1 460 102 жители при 30 кв.м./ж., 1 210 729 жители при 35 кв.м./ж. и 1 059 383 жители при 40 кв.м./ж.

Кварталите с най-силен потенциал за строителство

Данните за съществуващите жилищни сгради показват, че към настоящия момент, най-голям поемен капацитет за жители имат съществуващите жилищни сгради в кварталите Младост 1, Овча Купел 2, Младост 3 и Стрелбище. От крайградските райони с най-голям капацитет са съответно Банкя, Владая, Нови Искър-кв.Курило и Бистрица.

В България има средно 550 жилища на 1000 човека, като жилищата са много повече, отколкото домакинствата. Над 97% от собствеността е частна. Броят на необитаемите жилища обаче расте, като те са над 31% от всички жилища в страната. Около 40% от домакинствата живеят в пренаселени домове.

„Затова е необходимо формирането на нова политика за осигуряване на достъпни жилища на всички слоеве от населението и разработването на мерки за създаване на нов социален жилищен фонд, който ще допринесе и за справяне с демографската криза и бедността по региони“, каза по време на форума заместник-министърът на регионалното развитие инж. Валентин Йовев.

Голяма част от апартаментите в страната са в сгради, които са на възраст над 30 години. „Съществува остра нужда от масово обновяване на съществуващия жилищен фонд и повишаване на неговата използваемост. Като стъпка в тази насока той очерта изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на правителството, която осигури 2 млрд. лв. за обновяване на жилища в цялата страна”, допълни инж. Йовев.

Към момента обновените и въведени в експлоатация сгради по националната програма за саниране са 1699. Общият брой на жилищните сгради, по които ще бъдат изпълнени мерки за енергийна ефективност по програмата, е 2022.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АУДИттрс420

    16 0 Отговор
    почти виждам нещо
  • 2 Софиянец

    39 3 Отговор
    Подземни паркинги трябват, не жилищтно строителство.

    Коментиран от #3

  • 3 Гост

    29 2 Отговор

    До коментар #2 от "Софиянец":

    и надземни и многоетажни.
  • 4 сектант

    25 0 Отговор
    драги бандити, това не е просто някаква тухла да го плюснеш ей там в младост - иска се цялостна инфрастуктура която да поддържа живеещите, паркинги, дори педиатри и други подобни нетолкова близки но значими фактори. знам, че не ви дреме ама и това е от значение за купувача вече

    Коментиран от #13

  • 5 лелелел

    24 3 Отговор
    "Към момента в София живеят близо 1.4 млн. души. Според капацитетът на столицата, според ОУП, е да поеме още 1 млн. души." Ами ние на там сме се запътили. При 5 милиона население (след 10-15 години) в София ще живеят не повече от 1 милион души. Така че стройте още, после ще ги гледаме тия сгради като паметници на алчността и глупостта.
  • 6 балон

    14 9 Отговор
    цените са под нулата, тъй като балона се спука. Сега реалната пазарна цена на качественото ново строителство в Младост е около минус (-) 100 Евро. Предложих минус 50 евро но не продават - ама че алчни строители и брокери!
  • 7 англия

    18 3 Отговор
    Здравейте,

    по този начин наистина София ще стане град държава, това ли искате?
  • 8 888

    20 3 Отговор
    За кого да се строи?? Като България намалява, включително и София, включително и по официални данни София е намаляващ град вече. При 25% тъмни прозорци кой ще живее в това което строите?

    Коментиран от #14

  • 9 гост

    16 1 Отговор
    В София живеят над 2.3 милиона души , малко са , още трябва , давайте.
  • 10 Клюкар

    13 1 Отговор
    Милано има по малко жители от София.
  • 11 Софиянчето

    9 5 Отговор
    Трябва да се върне ЖИТЕЛСТВОТО
  • 12 Я. Петров

    11 5 Отговор
    В София има 660000 жилища от едно стайни до шрстстайни. СОФИЯ И В МОМЕНТА СИ ПОКРИВА ПАЗАРА САМО СЪС СТАРИТЕ ЖИЛИЩА ЗА ПРОДАН. ИНВЕСТИТОРИ И НОВОДОМЦИ ИСКАТ НОВО. СЕГА ВЕЧЕ СЕ ЗАСИТИ ЗАРАДИ ЛУДИ ИНВЕСТИЦИИ ВЪВ СЕКТОРА ДО 1,5г. Срив. ТОЙ ЗАПОЧНА ОТ ДНЕС.
  • 13 Фъстък

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "сектант":

    Прав си, ама София вече е изпусната.
  • 14 Фъстък

    10 5 Отговор

    До коментар #8 от "888":

    Споко! Вече никой не купува в СФ, само онези, които са се набутали лаят за цените, щото вече не могат да продадат, а работа има в цялата страна вече - добре платена.
  • 15 Bubbles

    13 1 Отговор
    В момента в България и особено в София и курортите няма никакъв ОУП, няма никакъв план на строителството нито на нищо, строи се на принципа - "Мое си е строя го!" и никой не се интересува от законите, правилата и т.н. нито пък си дава сметка за крайния резултат от да речем един жилищен блок построен на 3 метра БУКВАЛНО от съседния, като често това се случва яърху детските площадки и/или паркингите предвидени за вече построените жилищни сгради.
    По този малоумен начин съсипаха Лозенец а вече и Студентски град, на пангара са Младост и Дружба, после останалите и така докато София не се превърне в едно огромно парче Бетон.
    По курортите същата простотия - Куцо, кьораво и сакато строи кръчми и хотели за сметка на гори и други зелени площи или за сметка на плажове и зелени плоши край морето.
    Ред трябва, също и благоустройствен план, трябват и управници дето да ги спазват тия неща а не удобно да ги забравят срещу някоя и друга пара.
  • 16 една от Младост

    8 2 Отговор
    Хайде стига с това "уплътняване"!!! Как е възможно именно директорът на "Софпроект - ОГП" (като такъв беше представен въпросният арх. Любо Георгиев!) да иска това?! Още 1 милион "нови" софиянци, с които да делим въздуха/праха и "издишащата" вече инфраструктура на града ни! Това ли е "Визията за София" на въпросния господин?! Язък дето е учил и работил "там и там"! Я, пак да си върви и "твори" там!!! В София все още има качествени архитекти!...

    Коментиран от #17

  • 17 Bubbles

    14 3 Отговор

    До коментар #16 от "една от Младост":

    А Иванчева Защо не я защитихте още като я арестуваха?
    Жената малко ли строежи спря и още колко се опитваше да спре но накрая на ненаялите се изроди им писна да им пречи и я натириха и никой не посмя и гък да каже.
    Живял съм младост доста години почти докато не напуснах България, наскоро си идвах, минах през стария квартал да видя този-онзи и почти не го познах.
    Въртопо както са го подхванали целия ще го затроят долу в Мусагеница почти няма вече празно място, тия горублянските дето реват за земя около камбаните и те ще строят ако някой не дай Боже вземе че им угоди най накрая.
    Иванчева беше шанса на Младост, не казвам че е светица, ясно е че и тя си е имала свои трески за дялане и можеби някакви игри, НО жената опитваше да направи нещо, да се противопостави на статуквото, обаче типично по български никой не я подкрепи.
    Сега в Неделя пак ще гласувате за ГЕРБ и БСП други ще гласуват за Валерковци, Барековци и темподобни изтъркани физиономии и комедията продължава!

    Коментиран от #18

  • 18 една от Младост

    6 4 Отговор

    До коментар #17 от "Bubbles":

    Нямате представа колко съм единодушна с написаното от Вас! Колкото до Деси Иванчева обаче - не познахте! Запознах се с нея още преди да стане кмет, на протестите в Младост. И винаги, и с кавото можем аз, семейството ми и приятелите ни сме я подкрепяли и защитавали - споделяния във ФБ, подписи, дарения за кампанията. И нито за миг не сме си помислили, че "си е имала някакви игри"!... А в неделя - то е ясно! - само No11!

    Коментиран от #19

  • 19 Bubbles

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "една от Младост":

    Е затова казвам "МОЖЕ БИ" защото не я познавам лично, пък и идеални хора няма, и все пак тя наистина искаше да направи нещо поне за квартала ама на в БГ-то всичко е на тоя хал.
  • 20 Лекар БГ

    1 0 Отговор
    Никакви милиони не може да поеме повече-аман от селяния!
    Отидоха си дворчетата с дърветата,здравеца и цветята.Отидоха си зелените площи.Отидоха си горички.Всичко се превърна в бетон.
    Няма прилежаща инфраструктура.Няма адекватни улици,булеварди,паркоместа.Всичко е сгмедж,задръстено и пренаселено.Трябваше отдавна да се осигурат адекватни работни места по родните села и градове-не всеки да се пъне да става столичанин,с оглед доходи и по-добро образование.
    София днес е абсолютен коптор,вечно и хронично разкопан,при това.