Last news in Fakti

25 Май, 2019 18:15 3 751 12

Половината финландци живеят в стари жилища

  • финландия-
  • жилища-
  • строителство-
  • домакинство-
  • член

Все повече домакинства от по 1 човек

Половината финландци живеят в стари жилища - 1
Снимка: Shutterstock

Почти 20% от населението на Финландия живее в сгради, построени през 70-те години на миналия век, а половината от жилищните постройки, които са населени днес, са изградени след 1980 г. Едва 10% от населението живее в комплекси строени през последното десетилетие.

Към 2018 г. броят на жилищните единици в северната европейска държава е 614 000, които са построени след 1999 г. Малко над една трета от обектите, построени през текущото десетилетие, са разположени в Уусимаа. Други градове, в които се наблюдава активно жилищно строителство са Пирканмаа, Северная Остроботния и югозападна Финландия, сочат данните на Националния статистически институт на страната.

За последните 10 години ясната тенденция, която се очерта, е че се увеличава боря на домакинствата от един член, т.е. хората са все по-самотни. С 2.5% се е увеличил техният брой през 2018 г. спрямо 2017-а. В страната има над 1.2 млн. души, които живеят сами, което представлява 44% от общия брой на домакинствата.

Ръст се наблюдава и броя на домакинствата, състоящи се от двама души. Намалява обаче този на семействата с повече от двама члена.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 jambazina

    18 12 Отговор
    2/3 от българите живеят в жилища без мръсен канал.

    Коментиран от #2, #11

  • 2 Емил

    21 4 Отговор

    До коментар #1 от "jambazina":

    А 1/3 имат чист канал?! Стига писахте глупости! 4/5 от българите живеят в големите градове - т.е. всички имат канализация! Аз пък живея на село, имам собствен водоизточник, мини пречиствателна станция и не плащам на ВиК - според теб съм загубеняк?!

    Коментиран от #6

  • 3 Meganoob BG

    3 9 Отговор
    Поне не живеят в къщи строени през Първата световна. А и домакинство от 1 човек означава доста добро състояние, не като нашите домакинства от 10 човека и то при относителна финансова стабилност.
  • 4 Batushka

    8 2 Отговор
    Не разбирам ...страната с най добри условия за живот ...защо въобще ги коментирате ...алоооооо тиквите 123456789101112....
  • 5 Аха

    4 2 Отговор
    Значи полувимата от финландците живеят в чисто нови жилища. Еми супер. Момчета, 3...2...1...местим
  • 6 Враца Баце

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "Емил":

    Ще ти се!
  • 7 чалма тв

    2 0 Отговор
    Нашите сигани и талибанска сган те ще им дигнат и броя на насълението и пари..
  • 8 Хаха

    7 1 Отговор
    Тия къщи на финландците са мнг здрави и поддържани а в българия тия панелки от соца дето още като си флезеш вътре мирише на мухал и на канализация какво да говорим
  • 9 цун кай уй

    1 2 Отговор
    сега е момента финландките да мигрират в българия за да им се увеличи потомството моля ела те всички ще ви приемем каза меркел, такива мигранти сполай всеки му
  • 10 От Финландия с любов

    3 1 Отговор
    Населението на Финландия нараства и подобно на България се концентрира в няколко по-големи градове, където естествено има повече възможности за младите хора. Подобно и сградите ново стройтелство се увеличават, защото има нужда, колкото до старите им сгради те са добре поддържани и санирани, когато стане въпрос за ремонт никой не те пита искаш или не искаш. Сградата, покрива, тръбите се санират и си плащат всички разходи, това е. Когато нещо не отговаря на стандарта се сменя.
  • 11 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "jambazina":

    При гърците също е така и в хотелчетата си има септични ями, минава спартака и ги изпомпва редовно. У нас акитата от канала отиват в реката, а следващият град използва водата за напояване и консумация, по морската ивица има много хотели, но не и пречиствателна станция, всичко отива в морето, където се къпеш и мирише на канал. Кой е спрял в случая и кой е прост?
  • 12 смях

    3 0 Отговор
    А у нас половината 'Софиянци' живеят в панелки. Трагедия!