26 Май, 2019 11:37 7 362 5

Кипър строи достъпни жилища

  • кипър-
  • жилища-
  • достъпност-
  • политика-
  • програма

По-висок процент дотации и при наемите

Кипър строи достъпни жилища - 1
Снимка: Shutterstock

Новата жилищна програма ще бъде частично финансирана от Фонда за жилища за бедни. Именно в него всеки чужденец, който купи имот в Кипър и иска местно гражданство ще трябва да внесе 75 000 EUR. Властите планират не само да осигурят по-достъпни жилища и къщи на местното население, но и да увеличат дотациите за тези, които живеят под наем. Това не е първият опит да се реши проблема на хората, които не могат да си купят жилище или пък месечната рента им е висока. Обикновено финансово затруднените кипърци могат да си купят жилище с нисък или нулев лихвен процент. Заемът се предоставя от специална държавна организация. Оказва се обаче, че 60% от участниците в тази програма не изплащат и главницата вече над 1 година, което е белег, че програмата не е достатъчно ефективна. Общата задлъжнялост към държавата е 170 млн. EUR.

Новата жилищна програма е съобразена с изискванията на Европейския съюз. Целта на властите е да построят „достъпни жилища”. По критериите на Съюза, за такива се считат обектите, чийто разходи (наем, ремонт или ипотека) не надвишават 30% от доходите на семейството. „Достъпно” жилище от 80 кв.м ще струва 70 000 EUR, а такова с площ 100 кв.м – 86 000 EUR.

Властите признават, че сегашните наемни нива драстично се различават от тези отпреди 5 години. Най-силно поскъпване се регистрира в Пафос – 68% и Лимасол – 57%. В Никозия рентата се е увеличила с 45%, а в Ларнака с 43%.

Предвижда се по-бедните кипърци да получават по-висок процент дотация за наем на жилище. Това ще зависи и от района, в който живеят. Така например, 5-членно семейство, което живее в Лимасол ще получава помощ в размер на 441 EUR, а в Никозия – 406 EUR. За Ларнака и Пафос помощта е 350 EUR.

„Определено достъпните жилища няма да се строят в престижните квартали, но в същото време няма опасност да се създадат и гета. Кипърците умеят да решават подобни социални проблеми”, коментират анализатори.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гиоргос

    1 1 Отговор
    Бравос
  • 2 Зара

    12 1 Отговор
    За 2та милиарда саниране на панелни колко жилища можеше да се построят...ама нямаше да могат да крадат 80% от парите...
  • 3 Ром ама кубински

    1 0 Отговор
    Гета може да има където има едни други роми.
  • 4 Гладен брокер

    1 0 Отговор
    Колеги, дайте некви сделки, че нещо нема купувачи
  • 5 Без

    0 0 Отговор
    ...които не могат да си купят жилище или пък месечната рента им е висока...

    Моля?

    А в превод значи?