Last news in Fakti

28 Май, 2019 16:33 1 491 0

Нови 64 000 кв.м офис площи в София

  • офиси-
  • софия-
  • предлагане-
  • строителство-
  • наем

Близо 10% от офис площите са празни

Нови 64 000 кв.м офис площи в София - 1
Снимка: М. Богданова ©

През първото тримесечие на текущата година в София са пуснати в експлоатация 64 000 кв.м нови офиси. Така процентът на незаетите площи отчита лек ръст – от 9.5% на 9.8%. Основните клиенти продължават да бъдат компании от IT и BPO секторите.

Висок процент от пуснатите в експлоатация офис сгради са успели да намерят своите наематели още преди да отворят врати. Поради и това корекцията в дела на свободните площи е нисък.

Към първото тримесечие на 2019 г. офис площите в строеж в столицата са 427 000 кв.м. Със завършването на нови проекти, предлагането на клас „А” и „Б” офиси през периода достигна 1.882 млн. кв.м. Очаква се за цялата 2019 г. и през първите месеци на 2020 г. да бъдат въведени в експлоатация над 200 000 кв.м.

„Това е значителен обем, но предвид факта, че около 45% от тези офиси са договорени с наематели още в строеж, не очакваме въвеждането им в експлоатация да доведе до съществени пазарни промени през настоящата година. В средносрочен план нашата прогноза е за по-осезаем ръст на незаетите площи и вероятно лек натиск върху наемните нива“, казва Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“ в Cushman & Wakefield Forton.

Офертните наемни цени се задържат без промяна спрямо предходното тримесечие – 15 EUR/кв.м за най-високия клас офиси в центъра на София и 13-14 EUR/кв.м за първокласни площи по големите булеварди.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА